Gemcitabin, behandling med

Til patienter med kræft i urinvejene.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Behandling

Kræft i urinvejene, der er vokset ud til bækkenknoglerne eller har spredt sig videre ud i kroppen, behandles med kemoterapi. Gemcitabin gives en gang om ugen i 2 uger, og derefter er der en uges pause. En behandlingsserie strækker sig altså ca. 3 uger.

Behandling med Gemcitabin kan give en lindrende effekt - 30-40 % opnår en lindrende effekt med behandlingen. Gemcitabin gives i en blodåre via et drop i armen. Behandlingen får du i klinikken i løbet af ca. 1 time.

Bivirkninger

Kemoterapi kan skade både normale celler og kræftceller. Du vil derfor kunne opleve bivirkninger.

De mulige bivirkninger fra behandlingen, kan være:

Påvirkning af knoglemarven  viser sig ved nedsat dannelse af blodceller. Det kan medføre blodmangel (svimmelhed, hovedpine og øresusen), blodplademangel (tendens til blødning fra næsen eller tandkødet) mangel på hvide blodlegemer (tendens til infektioner).

Vigtigt!

  • Ved feber (over 38,5) eller blødninger er det vigtigt at kontakte afdelingen.
  • I dagtiden kontaktes afdelingens kontaktcenter, og udenfor dagtiden kontaktes afdelingens vagthavende læge. Se telefonnumre sidst i denne patientinformation.

Kvalme og opkastning  kan opstå i forbindelse med behandlingen. Det er bivirkninger, vi kan behandle med kvalmestillende medicin. Medicinen udleverer vi på afdelingen.

Diarre  kan opstå mellem behandlingerne, men er som regel kortvarig.

Influenzasymptomer  feber, kulderystelser, muskel-/ ledsmerter og almen sygdomsfølelse kan opstå i ugen efter en behandling. Det er symptomer, som kan lindres med Paracetamol.

Mundbetændelse  Der kan opstå mundbetændelse. Den kan behandles med Klorhexidin eller lokalbedøvende gel.

Udover disse bivirkninger kan der i sjældne tilfælde forekomme udslæt, forpustethed, væskeansamlinger, påvirkning af leverfunktionen, svimmelhed og hovedpine.

Endelig vil behandlingen ofte betyde, at du bliver træt og får behov for at sænke tempoet. Giv dig selv tid til at slappe af. Lad din krop fortælle dig, hvad du kan overkomme. Du vil blive nøje fulgt for udvikling af de ovennævnte bivirkninger.

Vi vil give dig støttende og lindrende behandling efter behov. Skulle du få svære eller uacceptable bivirkninger, vil vi kunne sætte dosis for behandlingen ned eller eventuelt helt afbryde den.

Opfølgning

Før hver ny behandlingserie taler du med en læge og får taget blodprøver. Forud for behandling på dag 8 taler du med en sygeplejerske.

Før du begynder på behandlingen og efter hver tredje behandlingsserie, får du foretaget en CT-scanning. Hvis behandlingen ikke ser ud til at gavne dig, bliver den stoppet. Behandlingen bliver også stoppet, hvis du får uacceptable bivirkninger, eller hvis du selv ønsker at stoppe behandlingen. Der gives ofte 6 behandlingsserier.

Du er altid velkommen til at stille spørgsmål om behandlingen. Skriv gerne spørgsmålene ned, så du husker at spørge ved næste besøg i klinikken.

Redaktør