Galdesten - kikkertoperation

Her kan du finde information om forberedelser til kikkertoperation for galdesten samt information om tiden efter operation.

Hvad er galdesten?

Man kender ikke årsagen til, at nogle mennesker har tendens til at danne galdesten, mens andre ikke har, men det forekommer hos cirka hver 5. kvinde og hver 10. mand. Forekomsten stiger med alderen.

Galdesten skyldes aflejringer i galdeblæren og er dannet af kolesterol, kalk og galdefarvestoffer. De kan være forskellige både af udseende og størrelse lige fra få millimeter (kaldet grus) og op til 1-3 cm. Nogle gange kan galdesten sætte sig fast i udmundingen fra galdeblæren eller i de dybe galdeveje, hvilket forårsager galdestensanfald eller galdeblærebetændelse.

Operation

Operationen forgår som en kikkertoperation (laparoskopisk) i fuld bedøvelse. I bugvæggen laves 3 -5 mindre huller, hvorigennem galdeblæren opereres ud ved hjælp af kikkertinstrumenter. Under operationen blæser der CO2 ind i bughulen for at give bedre plads til at operere. Ved operationens afslutning suges luften ud igen. Nogle gange kan der forekomme en lille luftrest som kan føles trykkende i mave og op mod venstre skulder. Det forsvinder naturligt over et par dage.

Forberedelse før operation

Afføringsmiddel

Nogen oplever at maven går i stå lige efter en operation, for at undgå dette kan du evt. opstarte tbl. Magnesia. De kan købes i håndkøb på apoteket eller supermarked.

Du kan tage 2 tbl. aftenen før operationen og fortsætte med 2 tbl. hver aften i en uges tid efter operationen.

Faste

Du skal faste inden operationen. Det vil sige, at du skal stoppe med at spise 6 timer inden operationen, men du må drikke klare væsker som vand, saft, sodavand, kaffe og te uden mælk indtil 2 timer før.

Du skal sørge for hjemmefra

Hjemmefra skal du fjerne eventuel hår i operationsområdet. Fjern eventuel hårvækst i operationsområdet med en trimmer. Har du ikke en trimmer, skal du selv fjerne hårene med en skraber 1 uge før operationen. Vi fortæller i hvilke områder, hårene skal fjernes.

For at forebygge blodpropper skal du under operationen have støttestrømper på. Desuden får du en indsprøjtning med blodfortyndende medicin under operationen.

Efter operation

Når operationen er veloverstået, bliver du efter en kortere observationsperiode udskrevet samme dag.

Smertestillende

Når du bliver udskrevet, får du smertestillende med hjem til et par dage i form af tbl. panodil og tbl. ipren.  Hvis der er behov for mere medicin, kan du købe dette i håndkøb på apoteket eller i et supermarked.

Hvis lægen vurderer, der også er behov for stærkere smertestillende som f.eks tbl. morfin, tradolan eller oxynorm, vil dette også blive udleveret ved udskrivelsen.

Det er meget vigtigt, at du tager de anbefalede smertestillende tabletter, så du hurtigst muligt kan genoptage arbejde, skole, fritidsaktiviteter mm.

Hvis du under operationen bliver fuldbedøvet, vil denne medicin forblive i kroppen i op til 24 timer, derfor er det ikke tilladt at køre bil det første døgn efter operationen.

Sårene

Ved operationen påsættes en forbinding over operationssårene. Du skal fjerne forbindingen efter 24 timer. Du behøver ikke sætte forbinding på igen, medmindre det siver fra såret.

Trådene/clipsene i huden skal du have fjernet hos din egen læge 10 dage efter operationen. Du skal selv bestille tid.

Du må først tage brusebad 24 timer efter operationen. For at undgå infektion skal du vente med karbad, svømmehal og strandbadning, indtil trådene/clipsene er fjernet. Hvis du solbader det første år efter operationen, råder vi dig til at dække arret med plaster eller solfaktor med høj faktor.

Aktiviteter

Begynd helst almindelige dagligdags aktiviteter dagen efter operationen.

2-4 dage efter operationen kan du genoptage dit arbejde og sædvanlig motion.

Fysisk hårdt krævende arbejde og sport kan genoptages efter 3 uger – dog kun til smertegrænsen.

Sygemelding

I de fleste tilfælde vil du kun have behov for at være sygemeldt i få dage. Hvis din arbejdsgiver ønsker en sygemelding, skal du kontakte din egen praktiserende læge.

Udlandsrejser

Hvis du skal ud at rejse, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. På grund af indlæggelsen er du ikke som ellers forsikret de først 2 måneder efter udskrivelsen.

Om komplikationer

Komplikationer efter galdeblærefjernelse er sjældne. De hyppigste komplikationer er sivning og blødning eller infektion i sårene.

Sjældent ses der galdeudsivning eller beskadigelse af galdegangen.

Nogle få patienter oplever ændringer af afføringsmønster eller samme smerter som før operationen.

Hvis der indenfor de første 72 timer efter udskrivelse opstår:

  • voldsom hævelse ved såret eller varme og rødme der spreder sig over timer
  • stærke smerter eller kraftig blødning 
  • kulderystelser eller temperatur over 38 grader
  • kvalme og opkastning over en dag

skal du kontakte Afdeling for Mave-, Tarm- og Leversygdomme, Klinik 2 på
38 68 57 10. Uden for klinikkens åbningstid, skal du kontakte vores sengeafsnit på 38 68 35 97.

Hvis du efter 72 timer oplever komplikationer, skal du kontakte egen praktiserende læge eller Akuttelefon 1813. 

Redaktør