Fulvestrant (Faslodex), behandling med

Til patienter med brystkræft.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen. 

Du har netop afsluttet en række undersøgelser, der har vist, at du har fået tilbagefald af brystkræftsygdommen. Vi vil derfor foreslå dig antiøstrogenbehandling, så sygdommen kan holdes i ro eller bringes til at forsvinde for en periode.

Antiøstrogenbehandling

Antiøstrogenbehandling er behandling, som kan modvirke indflydelsen af det kvindelige kønshormon østrogen på væksten af brystkræftceller. 

Hos yngre kvinder dannes det meste østrogen i æggestokkene. Hos kvinder, som har passeret overgangsalderen, dannes østrogen derimod ud fra andre hormoner, som produceres i binyrerne. 

Forskellige former for medicin kan modvirke østrogens indflydelse på tilbagefald af brystkræften. Behandling med denne form for medicin betegner vi som antiøstrogen behandling.

Fulvestrantbehandling

Fulvestrant er et antihormon, der virker ved at sætte sig på brystkræftcellers østrogen receptorer. Dette forandrer østrogenreceptorernes funktion og forhindrer dermed kræftceller i at vokse.

Fulvestrant er injektionsvæske, der indsprøjtes som to injektioner i en muskel. Fulvestrant gives hver 4. uge, i første måned dog hver 2. uge. 

Hvilke bivirkninger kan forekomme

Den hyppigste bivirkning er hedeture. Derudover kan der forekomme hovedpine, irritation ved indstiksstedet, hududslæt, allergiske reaktioner, rygsmerter, urinvejsinfektioner, træthed, kvalme, opkastning, diarre, nedsat appetit og forhøjede lever enzymer.

Hvor længe varer behandlingen

Vi giver behandlingen, så længe brystkræften kan holdes under kontrol. Behandlingen vil dog blive afbrudt før, hvis der optræder bivirkninger, som du ikke tåler eller hvis du i øvrigt selv ønsker at stoppe med behandlingen. Hver 3.-4. måned foretager vi en evaluering af behandlingens effekt.

Eventuelle forholdsregler

Kvinder i den fødedygtige alder, skal bruge sikker svangerskabsforebyggelse under behandlingen og indtil 6 måneder efter afsluttet behandling, da der ellers kan være risiko for fosterskader.

Sikker svangerskabsforebyggelse for kvinder er spiral (Sundhedsstyrelsens anvisning). Kvinder, der ammer, skal ophøre med dette 
for at beskytte barnet.

Opbevaring:

Fulvestrant (Faslodex) skal opbevares i køleskab i orginalpakningen for at beskytte medicinen mod lys.

Redaktør