Forstørret skjoldbruskkirtel - Struma

Forstørret skjoldbruskkirtel, kan bl.a. behandles med medicin, radioaktivt jod eller operation af skjoldbruskkirtlen.

Om skjoldbruskkirtlen

Dit stofskifte reguleres i skjoldbruskkirtlen, der sidder foran på halsen (under adamsæblet). Skjoldbruskkirtlen kan normalt hverken ses eller mærkes.

Skjoldbruskkirtlen producerer stofskiftehormonernethyroxin (T4) og trijodthyronin (T3), der dannes af bl.a. jod og aminosyrer, som vi får fra kosten. T4 og T3 regulerer forbrændingen i alle kroppens celler (hjerne, hjerte, muskler osv.).

Hvis skjoldbruskkirtlen overproducerer og frigiver for meget stofskiftehormon, får man for højt stofskifte. Når skjoldbruskkirtlen ikke kan danne tilstrækkelig stofskiftehormon, får man for lavt stofskifte.

Hvad er struma?

Når man har forstørret skjoldbruskkirtel, kaldes det struma. Forstørret skjoldbruskkirtel kan være ledsaget af normalt, lavt eller højt stofskifte. Man skelner mellem ensartet struma (diffus struma) og knudestruma (struma nodosa).

Hvorfor får man struma?

Der er ikke en helt klar årsag til struma, men manglen på jod i kosten kan være medvirkende til struma. Fisk, især danske fisk, er den bedste måde at få dækket sit behov for jod på.

Vi anbefaler, at du spise en sund og varieret kost med fisk.

Salt indeholder også jod, og mængden af jod som er tilsat saltet er uskadelig.

Vi fraråder, at du tager naturmedicin med et meget højt indhold af jod, da det kan fremkalde stofskiftesygdomme.

Derudover kan rygning og medicinsk behandling med lithium kan være årsag til struma.

Det er velkendt, at struma er arveligt, og at flere kvinder end mænd rammes af struma. Hos unge kvinder, er ensartet struma med normalt stofskifte, ret almindelig. Strumaens størrelse kan variere i relation til menstruationscyklus.

Symptomer

I de fleste tilfælde giver struma ingen symptomer. Det kan dog give fornemmelse af klump i halsen, vejrtrækningsbesvær og være kosmetisk generende med øget fylde omkring halsroden.  

En knude på halsen – er det kræft?

Knuder i skjoldbruskkirtlen ses ofte og antallet af knuder i skjoldbruskkirtlen stiger med alderen. 

Kræft i skjoldbruskkirtlen er meget sjælden i Danmark, og dermed er langt de fleste knuder helt godartede.  

Hvis du pludselig opdager en knude på halsen, som vokser, skal du altid søge læge. 

Undersøgelser

Du skal igennem en eller flere undersøgelser:

Almindelig lægeundersøgelse

Lægen undersøger din hals og føler efter struma. Samtidig får du taget taget blodprøver, så vi kan vurdere dit stofskiftet.

Thyreoideascintigraf

Thyreoideascintigrafi er en slags fotografering af skjoldbruskkirtlen. Du får indsprøjtet en lille dosis ufarligt radioaktivt sporstof, som ophobes i skjoldbruskkirtlen. Med et særligt fotoapparat kan vi tage billeder, som viser skjoldbruskkirtlens funktion, og vi kan bl.a. se, hvordan de enkelte områder i kirtlen fungerer.

Ultralydsundersøgelse

Ultralydsundersøgelse af skjoldbruskkirtlen viser kirtlens størrelse og karakter. Vi kan samtidig vurdere områder i skjoldbruskkirtlen, som ikke lader sig fotografere ved hjælp af thyreoideascintigrafien.

Vævsprøve (biopsi)

Hos nogle patienter tager vi en vævsprøve (biopsi) fra skjoldbruskkirtlen for at undersøge, om der er kræft i en knude. Det foregår med en meget tynd nål og gør ikke ondt. Smerten ved biopsien svarer til at få taget en blodprøve.

Behandling og kontrol

Struma uden stofskifteforandringer kan behandles. Strumaen kan mindskes i størrelse, hvis den giver tryk-gener, synkebesvær, åndenød eller du synes, at strumaen er et kosmetisk problem.

Struma kan behandles med radioarkivt jod eller operation.

Radioaktivt jod

Behandling med radioaktivt jod. Radiojodbehandling vil reducere strumastørrelsen med 40 % i gennemsnit. Effekten er langsomt indsættende og den fulde effekt ses efter radiojodbehandling.

Radiojodbehandling kan gentages og hindrer ikke en evt. operation på et senere tidspunkt. Radiojodbehandling af patienter med struma og normalt stofskifte kan medføre for lavt stofskifte. Dette ses overvejende ved diffuse strumaer. Derfor skal radiojodbehandlede patienter årligt have kontrolleret stofskiftet ved hjælp af blodprøver (efter afslutning fra afdelingen foregår dette hos egen læge).

Operation

Operation er at foretrække ved store strumaer. Efter operation for stuma skal du regne med at være indlagt et par dage og efterfølgende sygemeldt et par uger.

I nogle tilfælde fortsætter behandlingen lige efter operationen med stofskiftehormon, som vi efterfølgende forsøger at trappe ned. I langt de fleste tilfælde kan den resterende del af skjoldbruskkirtlen varetage et normalt stofskifte uden tablettilskud.

Yderligere Information

Sundhed.dk

Find mere information om behandling og højt stofskifte på www.Sundhed.dk

Kontakt til patientforening

Stofskifteforeningen er en patientforening for stofskifte patienter. 

Læs mere og find kontaktinformationer på www.stofskifteforeningen.dk

Redaktør