Fjernelse af nyren ved åben operation

Information om forløbet før, under og efter fjernelsen af nyren ved åben operation.

Formål med operationen

Du skal have fjernet din nyre ved en operation, fordi du enten har kræft, mistanke om kræft, sten eller tilbagevendende urinvejsinfektioner. Du skal forvente at være indlagt i 3-4 dage. 

Nyrernes funktion

Nyrerne er en del af urinvejene og er placeret lige over taljen mod ryggen. Nyrerne har flere funktioner, bl.a. at rense blodet for affaldsstoffer. 

Det er også nyrerne, der opretholder kroppens væskebalance. 

Nyrerne producerer urin, som gennem urinlederen bliver ført ned i blæren. Når den ene nyre fjernes, overtager den anden nyre hele nyrefunktionen. Man kan leve normalt med kun 1 nyre. I nogle tilfælde vil en nedsat nyrefunktion medføre, at du skal leve med nogle få restriktioner på kost og medicin. 

Forberedelse i ugerne inden operation

Medicin

Hvis du får blodfortyndende medicin, skal du muligvis holde pause før din operation. Det aftaler vi med dig, hvis det gælder for dig. 

Inden operationen skal du tage den medicin, som du har aftalt med narkoselægen.

Kosttilskud

Risiko for blødning under operationen øges, hvis du tager kosttilskud (fiskeolie, Glukosamin, Q10, hvidløgstabletter eller ingefær). Du skal derfor holde pause med kosttilskud efter aftale med personalet. 

Kost og motion

Det er vigtigt, at din krop er i god form, når du skal opereres. Du skal derfor spise sundt og varieret samt sørge for at være i god fysisk form som muligt. Du kan læse mere om kost før operationen i patientinformationen ”Kost før operation”. 

Alkohol og rygning

Vi anbefaler, at du hverken ryger eller drikker alkohol op til operationen, da det øger risikoen for komplikationer. 

Læs mere om rygning, alkohol og operationer på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. 

Undersøgelser og samtaler

Inden operationen skal du: 

 • Have indlæggelsessamtale med sygeplejepersonalet
 • undersøges af en læge
 • tale med narkoselægen om bedøvelsen
 • have taget blodprøver evt. hjertekardiogram (EKG)
 • aflevere en urinprøve
 • have taget mål til støttestrømer, som skal forebygge blodpropper i benene
 • fjerne evt. hårvækst i operationsområdet med en trimmer. Har du ikke en trimmer, skal du selv fjerne hårene med en skraber 1 uge før operationen. Vi fortæller dig, i hvilke områder hårene skal fjernes.

Faste og tørste

For at mindske risikoen for, at du kaster op under bedøvelsen, er det vigtigt at din mavesæk er tom. 

Du skal derfor faste i 6 timer før operationen. 

Indtil 2 timer før operationen må du drikke klare væsker, f.eks. vand, saft, the eller kaffe uden mælk/fløde og juice uden frugtkød.

Faste- og tørstereglerne gælder, medmindre andet er aftalt med personalet. 

Operationsdagen

Forberedelse derhjemme

Inden du møder på hospitalet, skal du:

 • Tage et brusebad
 • fjerne evt. neglelak og make-up
 • medbringe badekåbe og hjemmesko
 • tage evt. medicin som aftalt med lægen.

På hospitalet

Inden du bliver kørt til operation, skal du: 

 • Tage smykker og ur af
 • lade vandet
 • have identifikationsarmbånd på
 • tage det tøj på, som du får udleveret på hospitalet
 • have smertebehandling samt en indsprøjtning med blodfortyndende medicin, der skal forebygge udvikling af blodpropper.

Du må gerne beholde evt. brille, høreapparat og tandprotese på. 

På operationsstuen

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Når du skal bedøves, får du anlagt et plastikrør (et drop) i hånden. I droppet får du smertestillende medicin, sovemedicin samt væske under operationen. 

Du vil også få lagt et tyndt kateter i ryggen (et epiduralkateter), som anvendes til smertestillende medicin de første dage efter operationen. Epiduralkateteret vil blive lagt inden du bedøves. 

Når bedøvelsen virker, laver kirurgen et snit på 20-25 cm mellem navlen og ribbenskanten. 

Nyren fjernes, og herefter lukkes sårene med clips. 

Komplikationer

I forbindelse med operationen kan der opstå blødning, som kræver, at du skal have blod. 

Der kan også forekomme skader på omkringliggende væv og organer, blødning i underhuden, sårinfektion og lungebetændelse. 

Efter operationen

Du bliver kørt til opvågningsafsnittet, hvor du observeres, indtil bedøvelsen har fortaget sig. 

Du bliver kørt til sengeafsnittet, hvor personalet tager imod dig og observerer din tilstand. Du får tilbudt noget at drikke og spise. 

Du bliver opfordret til at komme ud af sengen allerede om aftenen. Personalet hjælper dig de første gange, du skal ud af sengen. 

Dagen efter operationen

Smertebehandling

I de første dage efter operationen får du smertestillende medicin via epiduralkateteret, så du er i stand til at trække vejret dybt og kan bevæge dig uden særlige gener. Epiduralkateteret fjernes 2-3 dage efter operationen. Herefter får du tilbudt anden smertestillende medicin. 

Har du ondt, skal du informere plejepersonalet således, at din smertebehandling kan reguleres. 

Støttestrømper og blodfortyndende indsprøjtning

I de dage du er indlagt, skal du beholde støttestrømperne på. 

Du får en indsprøjtning med blodfortyndende medicin hver dag. 

Drop, dræn og kateter

Droppet fjernes, når du er i stand til at indtage tilstrækkeligt med væske.
 
Under bedøvelsen får du lagt et kateter i blæren. Dette bliver fjernet efter 2-3 dage. Du har muligvis også fået lagt et dræn (plastikslange), som leder overskydende blod væk fra operationsområdet. 

Drænet bliver fjernet en af de første dage efter operationen. 

Kost og væske

Du må spise og drikke som du plejer. Det er vigtigt for sårhelingen, at du får en god ernæring, og du bliver derfor tilbudt proteindrikke som suplement til den daglige kost. 

Hvis du får kvalme, skal du informere plejepersonalet, således kan vi hjælpe med at lindre kvalmen. 

Fysisk aktivitet

Da du har ligget længe i sengen og ikke været lige så aktiv, som du plejer, har du øget risiko for at få komplikationer, f.eks. lungebetændelse. Det er derfor vigtigt, at du trækker vejret dybt, og at du kommer ud af sengen og bevæger dig, selvom du føler dig træt. 

Vi anbefaler, at du kommer op at sidde og går små ture i afdelingen flere gange om dagen og om aftenen. Vi hjælper dig i det omfang, du har brug for det. 

Mavetarmfunktion

Det kan være svært at få ordentlig gang i mavetarmfunktionen igen efter længerevarende bedøvelse. Det er derfor vigtigt, at du spiser og drikker til alle måltider og bevæger dig omkring så meget som muligt. 

Du får desuden udleveret et mildt afføringsmiddel. Du skal selv medbringe tyggegummi, som er med til at fremme tarmfunktionen. 

Hvile

Det er almindeligt at være træt efter en operation, og mange oplever, at det kan tage lang tid, inden trætheden fortager sig. Det er vigtigt, at du får sovet om natten og hvilet i løbet af dagen. 

Vi anbefaler, at du og dine pårørende tager højde for det, når I aftaler besøg. 

Humørsvingninger

Det er normalt, hvis du føler dig godt tilpas de første dage efter operationen. Senere kan selv små ændringer i din tilstand opfattes som tilbageskridt og udløse usikkerhed og tristhed. Humørsvingninger er helt almindelige og går oftest over igen. 

Udskrivningssamtale 

For at sikre at du er tilstrækkeligt informeret om dit videre forløb, skal du inden udskrivelsen have en udskrivningssamtale. Vi opfordre dig til, at du inden samtalen forbereder evt. spørgsmål, og at du venter med at forlade afdelingen indtil efter samtalen. 

Hvis du efter udskrivelsen fortsat skal tage medicin, får du udleveret en medicinliste. 

Efter udskrivelsen 

Smertestillende medicin

Det er en god ide, at du har smertestillende til rådighed, når du kommer hjem efter operationen. Du kan købe det i håndkøb på apoteket eller i supermarkedet. 

Sårpleje

Du kan tage plastrene af, når der er gået 24 timer efter operationen. Du skal kun sætte nye plastre på, hvis der siver væske fra sårene. Sårene skal vaskes forsigtigt i forbindelse med brusebad. 

Du må tage brusebad, når der er gået mindst 24 timer efter operationen. Du må ikke gå i karbad før trådene/clipsene er fjernet. Sårene duppes tørre med et blødt håndklæde. 

Rødme, hævelse og varme omkring sårene kan være tegn på betændelse, og du bør kontakte din praktiserende læge. Trådene/clipsene skal fjernes 10 dage efter operationen hos din praktiserende læge, og du skal selv bestille tid til dette. 

Arret bliver pænest, hvis du beskytter dem mod solen. Vi anbefaler, at du dækker arrene med tøj det første år efter operationen og derefter er omhyggelig med at bruge solcreme med en høj faktor. 

Daglige aktiviteter

Det er normalt at være træt de første uger efter operationen, og derfor bør du genoptage dine daglige aktiviteter i det omfang, som du magter det.

Undgå tunge løft og undgå at dyrke sport de første 8 uger efter operationen. Lyt altid til din krop. Aktiviteter og løft, som ikke generer eller gør ondt, er tilladelige.

Det er individuelt, hvornår du må begynde at arbejde igen, men du skal regne med ca. 5-6 ugers sygemelding efter din operation.

Indlæggelsesbevis og sygemelding

Afdelingen udleverer gerne et indlæggelsesbevis, men har du brug for en sygemelding, skal denne udstedes af din praktiserende læge. 

Rejser

Du er normalt ikke automatisk dækket af en almindelig rejseforsikring ved udlandsrejser efter indlæggelse/operation. Du skal derfor kontakte dit rejseforsikringsselskab for at høre nærmere. 

Henvendelse ved komplikationer

Kontakt os, hvis du oplever komplikationer. Det kan f.eks. være:

 • Feber over 38,5 C
 • kvalme og opkastninger, tiltagende udspilet maveomfang
 • tiltagende smerter i maven/operationssårene
 • rødme, varme og hævelse omkring sårene
 • sivning med tykt, gulligt pus fra sårene
 • smerter eller hævelse i det ene ben
 • brystsmerter eller åndenød
 • manglende afføring 5 dage efter operationen.

Det første døgn efter udskrivelsen skal du ringe til sygeplejersken i det sengeafsnit, du er udskrevet fra, hvis du oplever komplikationer.

Efter det første døgn skal du om dagen mellem kl. 08:00-15:00 henvende dig til Urinvejssygdomme, klinik 1 eller til din egen læge. 

Efter klokken 15.00 skal du henvende dig hos din egen læge eller til akuttelefonen på 1813.


Kontrol og efterbehandling

Du skal hos din praktiserende læge have fjernet clipsene i operationssårene efter 10 dage. Cirka 2 uger efter operationen skal du til kontrol i Afdeling for Urinvejssygdomme, klinik 1. Til kontrollen planlægger vi dit videre behandlingsforløb. 

Redaktør