Firmagon

Information om, hvordan lægemidlet Firmagon bruges til at stoppe produktionen af testosteron hurtigt.

Degarelix - et lægemiddel til behandling af prostatakræft

Prostata 

Prostata hedder på dansk blærehalskirtlen. Prostata er placeret under mandens urinblære, og dens funktion er først og fremmest at producere den sædvæske, som sædcellerne blandes med. 

Prostatakræft

Prostatakræft er den hyppigste kræftform hos mænd.

Mange mænd har kræftceller i prostata uden, at de nogensinde udvikler sig til behandlingskrævende sygdom. Hos andre diagnosticeres kræften, og den behandling der iværksættes afhænger af, hvilket stadie prostatakræften er i.

Blokering af testosteron hæmmer kræftceller

Valg af behandling afhænger af, om kræften er begrænset til prostata, eller om den har spredt sig. Hos dig har vi konstateret, at kræften har spredt sig til andre dele af kroppen, og kræften kan derfor ikke fjernes eller kureres, men den kan bremses. Det er karakteristisk for prostatakræft, at de enkelte celler er afhængige af det mandlige kønshormon testosteron. Testosteron bidrager til, at kræftcellerne kan vokse og dele sig. Fjerner man produktionen af testosteron, går langt af de fleste kræftceller til grunde, hvilket vil medføre en bedring af dine eventuelle symptomer og en hæmning af sygdommen. 

Firmagon

Det mandlige kønshormon testosteron produceres i testiklerne. Man kan fjerne eller blokere testosteron på flere forskellige måder. Hos dig vil vi gerne stoppe din produktion af testosteron hurtigt. Firmagon er et lægemiddel, som nedsætter produktionen af testosteron med det samme og helt inden for få dage. På fagsprog vil det sige, at vi med Firmagon giver dig en medicinsk kastration. 

Hvordan gives Firmagon?

Firmagon gives som en indsprøjtning under huden i maveregionen. Du skal have 1 indsprøjtning hver måned, i alt 3 gange svarende til 3 måneder. Den første gang vil du få 2 indsprøjtninger, men herefter gives der kun 1 indsprøjtning. 

Når du har modtaget behandlingen i 3 måneder, vil vi tale med dig om at overgå til en anden måde at stoppe produktionen af testosteron. Det kan enten være ved at fjerne den del af testiklerne, der producerer testosteron ved en operation eller ved hjælp af medicin med halvårlige indsprøjtninger. 

Bivirkninger

Det er almindeligt at føle en hård knude og få ømhed i huden, der hvor indsprøjtningen bliver givet. Ømheden forsvinder ofte i løbet af et par dage, men knuden kan hos nogle føles i flere måneder. De fleste vil opleve bivirkninger, når der ikke længere produceres testosteron.

  • Det er normalt at få hedeture, ligesom kvinder kan opleve i overgangsalderen. 
  • De fleste mænd vil miste lysten til sex og evnen til at få rejsning.
  • Nogle oplever træthed, mindre initiativ og et tab af muskelstyrke.
  • Mange oplever en ændret fedtfordeling, specielt omkring maven.
  • Hos nogle kan man måle et fald i kalkindholdet i knoglerne, hvilket kan øge risikoen for knoglebrud.
  • Skægvæksten og kropsbehåringen kan blive mindre, men stemmen bliver ikke lysere. 

Anbefalinger

For at forebygge knogleskørhed, bør du begynde at tage ekstra tilskud af kalk og D-vitamin. 

Vi anbefaler, at de tabletter, som du tager, indeholder 400 mg calcium og 10-20 mikrogram D-vitamin. Af præparater kan nævnes: Unikalk Silver og Unikalk Forte. Spørg på apoteket, hvis du er i tvivl. Dosis er: 1 tablet x 2 dagligt. 

Du bliver også tilbudt en skanning, som viser din knogletæthed og tilbud behandling, hvis du har mangel på kalk i knoglerne (knogleskørhed).

Det er en god ide at holde sig fysisk aktiv og spise sundt og varieret. Det kan reducere nogle af bivirkningerne. Samtidig får det de fleste til at føle sig bedre tilpas fysisk og psykisk. 

Hvad skal du være opmærksom på?

Du skal være ekstra opmærksom på, hvis du får smerter, eller hvis dine kendte smerter ændrer sig væsentligt. Specielt hvis dine smerter sidder i ryggen. Det kan være et tegn på, at kræften udvikler sig. Særligt hvis dine smerter stråler ned i benene, og du oplever føleforstyrrelser eller gangbesvær, skal du altid reagere og kontakte egen læge, Afdeling for Urinvejssygdomme eller 1813 uden for afdelingens åbningstid. Lægerne vil undersøge dig og vurdere, om sygdommen (metastaser) trykker på nerverne i din rygmarv. Er det tilfældet, skal det behandles hurtigt for at mindske skaderne på rygmarven. 

Din kontaktafdeling

Du er tilknyttet Afdeling for Urinvejssygdomme, klinik 1 på Herlev Hospital. Det betyder, at du til enhver tid kan tage kontakt, hvis du oplever behov eller problemer, som du gerne vil have vores hjælp eller støtte til. 

Redaktør