Endetarmskræft, udskrivelse efter operation for

Du er blevet opereret i endetarmen. I denne vejledning kan du læse om, hvordan du bedstkommer dig efter operationen og kommer godt i gang med din hverdag igen.

Hvornår bliver jeg udskrevet?

De fleste bliver udskrevet 2-5 dage efter operationen. Du bliver udskrevet, når vi vurderer at:

 • Du har haft luftafgang eller afføring
 • Du kan spise og drikke
 • Du kan dække eventuelle smerter ved tabletbehandling
 • Der ikke er tegn på infektion i dit operationssår
 • Du er tryg ved din udskrivelse
 • Hvis du har fået stomi; du har lært at passe stomien, eller der er arrangeret hjælp til det

Hvis du får behov for hjemmepleje efter operationen, hjælper vi dig med at arrangere det.

Herunder kan du læse, hvad du skal være opmærksom på, efter du er blevet udskrevet.

Opfølgning efter udskrivelsen

En sygeplejerske fra afdelingen vil som regel ringe dig op 2-3 dage efter, at du er udskrevet. Vi ringer for at høre, hvordan det går, og om der er noget, du er i tvivl om. Du får en opfølgende tid i Mave-, Tarm- og Leversygdomme, klinik 2 ca. 12 dage efter operationen, og vi anbefaler at du tager en pårørende med til samtalen.

I klinikken taler du med en læge, som vil give dig svar på de vævsprøver, der blev taget under operationen. Vævsprøven viser, om der er behov for efterbehandling. Hvis det er tilfældet, planlægger vi dit videre forløb.

De fleste patienter skal efter operationen indgå i et kontrolprogram i klinikken. Det hører du mere om til samtalen.

I klinikken fjerner vi også de tråde/klips, der sidder i arrene. I nogle tilfælde kan din egen læge fjerne dem. Hvis det er tilfældet, får du svar på vævsprøver en anden dag. Vi aftaler hvornår, når du bliver udskrevet.

Fysisk aktivitet efter operationen

Det er vigtigt, at du kommer i gang med normale aktiviteter, daglige gøremål og gerne lettere motion umiddelbart efter operationen. Det afhjælper følelsen af træthed, og det hjælper på de normale fysiske funktioner som for eksempel din tarmfunktion. Du kan med fordel gå daglige ture, hvor du øger distancen gradvist.

Du må løfte til smertegrænsen. Undgå hård sport i 3 uger (for eksempel boksning, vægtløftning, fodbold, tennis og lignende). Du skal være opmærksom på, at det ikke må gøre ondt, når du motionerer.

Træthed

Det er almindeligt at være træt, når man er blevet opereret for en svulst i endetarmen. Trætheden kan skyldes kroppens reaktion på operationen, samt at man spiser for lidt eller bevæger sig for lidt. Der kan også være andre årsager til trætheden.

Nogle kræftpatienter oplever at være så trætte, at de ingenting orker, og selv om de både spiser tilstrækkeligt, bevæger sig og får passende med hvile, hjælper det ikke. Kræftens Bekæmpelse har gode råd om træthed. De kan findes på www.cancer.dk – søg under træthed.

Mad og drikke efter operationen

Det er vigtigt, at du spiser en varieret fiberog proteinrig kost. Protein er vores byggesten.

De medvirker til, at dit ar healer efter operationen, at du føler dig mindre træt, og at du bygger din muskelmasse op igen. Proteiner finder du især i mælkeprodukter, nødder, bælgfrugter, æg og kød.

Fibre i kosten sikrer, at afføringen holdes lind, så din mave ikke går i stå. Fibre findes for eksempel i groft brød, grøntsager og frugt. Du kan eventuelt supplere med ”HUSK®” eller et andet fiberprodukt.

Du kan have lidt kvalme og madlede i de første uger efter operationen. Kvalmen kan du afhjælpe med frisk luft, bevægelse og ved at spise små måltider flere gange om dagen. Desuden kan tyggegummi have god effekt på at mindske kvalmen, da det stimulerer tarmens bevægelser (peristaltik).

Stærke madvarer som krydderier, løg og kål anbefaler vi, at du kun spiser i små mængder for at undgå for meget luft i tarmene og derved mindske koliksmerter.

Du skal minimum drikke 1,5-2 liter væske dagligt – gerne forskellige væsker som for eksempel vand, saft, juice, mælk, koldskål. Det er med til at sikre, at du får dækket dit behov.

Smerter efter operationen

Når du kommer hjem, kan du have lette smerter i maven.

Det må dog ikke forhindre dig i dine daglige aktiviteter. Indtil du skal til den opfølgende tid i klinikken ca. 12 dage efter operationen, anbefaler vi, at du fortsætter med at tage tablet Paracetamol (Panodil/Pinex/Pamol). Du må tage 2 tabletter 4 gange om dagen.

Når du synes, at du kan undvære tabletterne fast, er det en god ide at tage dem ved behov.

Ved stærke smerter anbefaler vi, at du tager en tablet Morfin. Du må tage én til tablet, hvis du oplever, at den første ikke har nogen effekt. Hvis morfinen ikke hjælper, skal du kontakte afdelingen.

Tarmfunktion

Efter operationen får du 2 tabletter Magnesia 2 gange om dagen for at sætte tarmfunktionen i gang. Det gælder dog ikke, hvis du har fået tyndtarmsstomi. Nogle skal fortsætte med tablet Magnesia efter udskrivelsen.

Når du tager Magnesia, er det ekstra vigtigt, at du drikker 2 liter væske dagligt. Hvis din afføring bliver for lind, skal du trappe ned eller stoppe med Magnesia.

Bivirkninger efter eventuelt smertekateter i ryggen

I forbindelse med din operation fik du muligvis lagt et smertekateter (epiduralkateter) i ryggen. I meget sjældne tilfælde (under 0,5%), kan der komme betændelse eller en lille blødning omkring stedet på ryggen, hvor smertekateteret har ligget. Det kan du se eller eventuelt mærke ved føleforstyrrelse og kraftnedsættelse i benene eller smerter i ryggen. Oplever du det, skal du kontakte afdelingen eller Akuttelefonen 1813.

Operationssåret

Før udskrivelsen tilser vi dit operationssår og sikrer, at der ikke er infektion. Du må gerne tage brusebad, selvom såret ikke er fuldstændig helet. Du må ikke tage karbad, gå i spa eller svømmehal før klips eller tråde er fjernet.

Du får fjernet klips eller tråde ved den opfølgende tid ca. 12 dage efter operationen. Du bør holde øje med arret dagligt de første dage efter operationen. Det er normalt, hvis det bløder en smule de første dage efter operationen.

Vær opmærksom på, om du får feber over 38.5 grader, eller om arret og huden:

 • rødmer
 • bliver varm
 • hæver
 • begynder at sive med gullig eller blodig væske.

Hvis du oplever disse symptomer, kan det betyde, at der er infektion i operationssåret. Du bør kontakte afdelingen, egen læge eller Akuttelefonen 1813, for at få vurderet såret.

Du skal beskytte operationsarret mod direkte sollys i det første år efter operationen. Når du solbader, kan du dække arret med papirtape til følsom hud, der kan købes på apoteket.

Arbejde efter operationen

Du kan starte på job igen, når du føler dig parat. Det er afhængigt af arbejdets art, vilkår og hvornår man føler sig klar. I nogle tilfælde kan det være en god ide at aftale en opstartsperiode på nedsat tid.

Samliv efter operationen

Du må genoptage dit sexliv, når du og din partner er klar til det.

Tilbage til hverdagen

Kræftsygdom og behandlinger kan medføre forandringer, som har betydning for dig og dine pårørendes oplevelse af hverdagslivet.

Hospitalet, kommunen og egen læge tilbyder hjælp til at afklare dine behov for støtte og vejledning i hverdagslivet med – eller efter – kræft. Du kan tale med personalet om eventuelle problemer og/eller behov, så vil vi hjælpe og vejlede dig bedst muligt. Se eventuelt www.sundhed.dk hvor du kan finde relevante oplysninger om din kommunes tilbud.

Du kan også med fordel kontakte Kræftens Bekæmpelse for at hente inspiration og vejledning. Kræftens bekæmpelse har også tilbud om hjælp til patienter med kræft.

Rejse efter operation – Pas på rejseforsikringen

Hvis du planlægger at rejse til udlandet i månederne efter din operation, skal du være opmærksom på, at der kan være situationer, hvor sygesikringen/rejseforsikringen ikke dækker behandling eller hjemtransport. Undersøg det, inden du tager afsted.

Bivirkninger, senfølger og symptomer ved tyk- og endetarmskræft

Det er ikke alle patienter, som oplever disse bivirkninger og senfølger. Bivirkninger og senfølger kan ofte blive behandlet og lindret, så hvis du oplever dem, så fortæl det til forløbskoordinatoren eller ved dine kontrolbesøg i Mave-, Tarm- og Leverafdelingen, Klinik 2. Når du har afsluttet dit kontrolforløb, kan en genhenvisning til hospital måske være relevant for dig.

Senfølger efter operation

 • Ændret tarmfunktion
 • Problemer relateret til eventuel stomi
 • Vandladningsproblemer
 • Ændring i dit sexualliv
 • Smerter
 • Træthed

Henvendelse efter udskrivelsen

Det er særligt vigtigt, at du kontakter os hvis:

 • Du får stærke smerter
 • Feber
 • Maven går helt i stå
 • Problemer med operationssåret, som vi har beskrevet tidligere

Du kan kontakte os frem til den opfølgende tid i klinikken 10-12 dage efter operationen. Herefter er det forløbskoordinatoren (du får udleveret telefonnummer, når du kommer til kontrol i klinikken), egen læge eller Akuttelefonen 1813, du skal kontakte.

Redaktør