En eller flere knogler, lindrende strålebehandling af

Til patienter der får strålebehandling mod en eller flere knogler.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om strålebehandlingen.

Du skal have ____ behandlinger. 

Du får først udleveret dit mødekort med datoer og tidspunkter for hele stråleforløbet ved modtagelsessamtalen før din første strålebehandling. Vi giver normalt ikke behandling i weekender og på helligdage.

Både ved planlægning af strålebehandlingen og ved selve behandlingen, er det vigtigt, at du kan klare at ligge stille i 10-30 minutter. Hvis du har smerter, kan du eventuelt tage ekstra smertestillende medicin, ½ -1 time før du skal CT-scannes i forbindelse med planlægning af strålebehandling eller før strålebehandlingerne.

Planlægning af strålebehandlingen

Inden vi kan strålebehandle dig, skal du have foretaget en CT-scanning, som vi skal bruge til at planlægge din strålebehandling. En CT-scanning er en røntgenundersøgelse, der giver detaljerede billeder af kroppens indre.

CT-scanningen tager kun få minutter. Efter CT-scanningen tatoverer vi 4-5 små prikker på din hud. De skal bruges til at sikre, at du ligger på samme måde ved alle behandlingerne. 

Samlet tager forberedelserne til strålebehandlingen ca. 30-45 minutter. Herefter kan du gå hjem eller vente på den planlagte behandling, hvis den skal foregå samme dag.

Sådan foregår strålebehandlingen

Den første dag du skal have strålebehandling, er der sat en halv time af til en modtagelsessamtale med behandlingspersonalet. Her får du uddybende information og svar på eventuelle spørgsmål. 

Første strålebehandling tager ca. 45 minutter, og de øvrige strålebehandlinger tager ca. 15 minutter pr. gang. Behandlingspersonalet hjælper dig med at ligge rigtigt blandt andet ved hjælp af de tatoverede prikker, du fik lavet ved CT-scanningen. Før den daglige behandling får du desuden taget røntgenbilleder, der også sikrer, at du ligger rigtigt.

Selve strålebehandlingen tager ca. 3 minutter.

Behandlingen er helt smertefri. Strålerne kan ikke mærkes og ikke ses. Du vil kunne høre en svag summen fra apparatet, mens du får strålerne, og du vil også kunne høre og se, når apparatet ændrer position.

Forholdsregler under strålebehandlingen

Du må

  • tage brusebad – brug uparfumerede hudplejeprodukter
  • gerne fortsætte med dine sædvanlige fysiske aktiviteter. Dog er det vigtigt, at du stopper ved ubehag og smerter
  • tage en almindelig vitaminpille og andet lægeordineret medicin.

Du bør undgå at

  • ryge
  • få direkte sol eller solarium på det bestrålede område indtil et år efter endt strålebehandling
  • tage karbad, gå i klorvand eller tage havbad, så længe din hud er påvirket af strålebehandlingen
  • tage antioxidanter f.eks. Q 10 eller C-vitaminer
  • bruge parfumerede hudplejeprodukter.

Bivirkninger

Strålebehandling kan give bivirkninger. Bivirkningerne kan variere meget fra person til person. Bivirkningerne er også afhængige af, hvilket område der bliver bestrålet.

Hudgener Behandlingen kan medføre, at huden i det bestrålede område bliver rød/irriteret og begynder at klø. Hvis du får hudgener, kan du sammen med personalet finde et egnet hudplejemiddel. Vi råder dig til at undgå sol i det første år efter endt strålebehandling. Hvis det er svært at undgå direkte sol på det bestrålede område, skal du benytte en solcreme med høj solfaktor.

Mindsket hårvækst Som følge af behandlingen kan hårvæksten i det bestrålede område mindskes eller ophøre. Du kan få tilskud til paryk eller eventuelt kasket/hat. Tal med os om det.

Smerter I en kortere periode kan eventuelle knoglesmerter forværres, indtil strålebehandlingen begynder at virke. Du kan derfor få behov for at tage smertestillende medicin. Fortæl os, hvis du har smerter.

Træthed Mange patienter, der får strålebehandling, oplever en kronisk træthed, der ikke forsvinder efter en god nats søvn. Trætheden kan påvirke dig i din dagligdag. Det kan hjælpe at tale med nogen om det. 

Seksualitet og samliv Tiden omkring strålebehandlingen kan være psykisk belastende. Det manglende psykiske overskud kan medføre, at seksuallivet i en periode går i stå. Kræftens Bekæmpelses pjece ”Kræft og seksualitet” sætter fokus på emnet. Spørg eventuelt efter pjecen. 

Tal med os om dine bivirkninger. Vi vil kunne give dig råd og vejledning om, hvordan dine gener kan lindres. 

Efter endt strålebehandling

Bivirkningerne vil ofte være mest udtalte i slutningen af strålebehandlingen og de følgende 1-2 uger. Det er derfor nødvendigt at fortsætte med at lindre generne, som under behandlingen. Generne vil herefter aftage gradvist.

Lægesamtaler

Når dit planlagte strålebehandlingsforløb er afsluttet, henviser vi dig til videre opfølgning hos din sædvanlige klinik på Herlev Hospital eller til den hospitalsafdeling, som har henvist dig til strålebehandling.

Redaktør