Efter BCG-behandling af celleforandringer (CIS) eller overfladisk blærekræft (T1a) i blæren

Information om kikkertundersøgelse og vedligeholdelsesbehandlinger med BCG efter behandling for enten celleforandringer eller overfladisk kræft i blæren. 

Du har gennemgået en behandling med 6 skylninger BCG (calmette vaccine) for enten celleforandringer eller overfladisk kræft i blæren. 

Kikkertundersøgelse

For at vurdere om behandlingen har haft den ønskede effekt, bliver du ca. 4-6 uger efter din sidste skylning indkaldt til en ambulant kikkertundersøgelse. 

Undersøgelsen foregår i lokalbedøvelse, hvor der tages en skylleprøve og blæren kigges efter. 

Hvis kikkertundersøgelsen eller skylleprøven ikke er normal, bliver du indkaldt til operation med vævsprøver i fuld bedøvelse. 

Er kikkertundersøgelsen og skylleprøven normal, vil du blive tilbudt kontrol med kikkertundersøgelse i ambulatoriet, første gang efter 4 måneder. 

Vedligeholdelsesbehandlinger med BCG

Hvis kontrolkikkertundersøgelsen er normal, bliver du også tilbudt vedligeholdelsesbehandling med BCG for at mindske risikoen for tilbagefald. 

Vedligeholdelses-BCG er 3 skylninger, der gives med 1 uges mellemrum.

Du skal i alt have 9 skylninger fordelt på 2 år.

I skemaet nedenfor kan du se en oversigt over det 2-årige forløb med kikkertundersøgelser og vedligeholdelsesbehandling: 

 

4 mdr. 

4 mdr.

4 mdr. 

4 mdr. 

4 mdr.

4 mdr.

Kikkertundersøgelse

X

X

X

X

X

X

BCG skylning

X-X-X

 

X-X-X

 

X-X-X

 

Efter de 2 år afsluttes vedligeholdelsesbehandlingen, men kontrollen med kikkertundersøgelsen fortsætter. Intervallerne øges til først 8 måneder og herefter 1 gang om året. Kontrollen vil være livslang. 

Redaktør