Døgnblodtryksmåling

Information om døgnblodtryksmåling, og forholdsregler under undersøgelsen.

Hvad er formålet med en døgnblodtryksmåling?

Formålet med en døgnblodtryksmåling er, at lægen kan få viden om, hvordan dit blodtryk er i din dagligdag. Derfor skal du have udstyret med hjem, så du kan foretage dig de ting du plejer, mens du har blodtryksmåleren på.

Når du skal have apparatet på

Når du har meldt din ankomst i Hjertesygdomme, klinik 1 hos sekretæren, vil en sygeplejerske give dig udstyret på. Det tager ca. 10 minutter.

Selve apparatet skal sidde fast i et bælte rundt om maven. Hvis det er muligt, må du gerne selv medbringe en livrem eller et bælte. Apparatet er forbundet med en manchet, der sættes på din overarm. Se billedet. Herefter tager du hjem og udfører dine sædvanlige aktiviteter.

Billedet viser, hvordan apparatet skal sidde på kroppen.

Hvordan foregår målingerne?

Blodtryksapparatet er som standard sat til at måle dit blodtryk automatisk hver halve time mellem kl. 7.00 og kl. 22.00, og om nattenhver time. Disse tider kan ændres, hvis du har en anden døgnrytme, for eksempel natarbejde, men så fortæl os det inden påsætningen.

Når apparatet begynder at pumpe luft ind i manchetten, skal du slappe helt af i armen og holde den i ro. Hvis apparatet ikke kan måle blodtrykket, vil målingen blive afbrudt og gentaget efter 3 minutter.

De første 10-15 sekunder, når der måles blodtryk, klemmer manchetten hårdt om armen. Det kan være lidt ubehageligt, men det er ikke anderledes, end når du ellers får målt blodtryk.

Alle målingerne gemmes i apparatet og kan udskrives via computer, når du afleverer apparatet.

Hvad skal jeg være opmærksom på, mens jeg har apparatet på?

  • Du skal planlægge døgnet, så målingen udføres på en dag, som er typisk for dig.
  • Det er en god idé at have løstsiddende tøj på overkroppen.
  • Apparatet kan ikke tåle vand eller høj fugtighed, og derfor kan du ikke bade, mens du har apparatet på.
  • Hvis din arm hæver, eller du får blå mærker, skal du tage manchetten af og dermed stoppe undersøgelsen og aflevere apparatet til den aftalte tid.

Hvornår får jeg svar på døgnblodtryksmålingen?

Resultatet af døgnblodtryksmålingen skal vurderes af en læge. Svaret får du ved en efterfølgende lægesamtale, ved brevsvar eller via din egen læge.

Redaktør