Den nederste del af tyktarmen, kikkertundersøgelse af (Sigmoideoskopi)

Beskrivelse af forløbet, når du skal havde foretaget en kikkertundersøgelse af den nederste del af tyktarmen (Sigmoideoskopi).

Sigmoideoskopi er en kikkertundersøgelse af slimhinden i den nederste del af tyktarmen. Undersøgelsen bliver udført ved hjælp af en fleksibel kikkert med et kamera i enden (sigmoideoskop), som bliver ført ind gennem endetarmen. Det er vigtigt, at du er udrenset, fastende og tørstende til undersøgelsen.

Læs vejledningen grundigt, inden du går i gang med forberedelserne til undersøgelsen.

Formål med undersøgelsen

Ved sigmoideoskopien undersøger lægen tyktarmens slimhinder og de overfladiske blodkar i tarmen.

Vi har samtidig mulighed for at opdage polypper, udposninger og svulster. Hvis det er relevant, kan vi tage vævsprøver af slimhinden og fjerne polypper.

Sigmoideoskopien kan også anvendes til kontrol og behandling af forskellige lidelser i tarmen.

Medicin

Hvis du er i behandling med blodfortyndende medicin, skal du kontakte afdelingen inden undersøgelsen. Du kan kontakte os, for at høre om du skal holde pause med den.

Hvis du kun tager ét blodfortyndende præparat, der indeholder acetylsalicylsyre (Hjertemagnyl, Hjerdyl, Hjertemin, Magnyl Svage) eller dipyridamol (Dipyridamol, Persantin, Asasantin Retard), behøver du IKKE foretage dig noget.

Er du diabetiker, skal du tale med din praktiserende læge eller dit diabetescenter (fx Steno diabetescenter) om reguleringen af din diabetesmedicin.

Bruger du spray til lungelidelser, SKAL du medbringe sprayen.

Før undersøgelsen

For at undersøgelsen kan gennemføres, er det nødvendigt at den nederste del af din tarm er ren, og derfor skal du udrense den.

7 dage før undersøgelsen

Skal du holde pause med jerntabletter, da de farver tarmen sort, og det kan gøre det vanskeligt at se eventuelle forandringer i tarmen.

3 dage før undersøgelsen

Fra og med denne dag skal du forholde dig til, hvad du spiser og drikker, for at vi kan se tarmens slimhinde tydeligt under undersøgelsen.

Du må IKKE spise/drikke:

 • Fiberrig mad som f.eks. brød med kerner.
 • Frugt og grøntsager med kerner i, fx kiwi, tomater, banan, æbler, og vindruer.
 • Mælkeprodukter eller proteindrikke.

Du MÅ GERNE spise let kost som for eksempel:

 • Lyst brød/toast, honning, gele
 • Omelet, kogte æg, spejlæg
 • Kogt kalkun og kylling - uden skind
 • Fisk uden skind og skaldyr
 • Kogte eller bagte kartofler - uden skræl
 • Hvide ris eller hvid pasta
 • Gennemkogte grøntsager, som ikke er trævlede (fx asparges) eller har skind (fx tomat)
 • Klar suppe/bouillon uden fyld

Du SKAL drikke to til tre liter væske i døgnet.

Dagen før undersøgelsen

Inden du går i seng, tager du den første tube afføringsmiddel.

Du skal bruge to stk. ’Cleenema – klar til brug’ (Dinatriumphosphat/Natriumdihydrogenphosphat) á 118 ml. til udrensning af tarmen. Du skal købe dem på apoteket for egen regning uden recept.

Hvis du har nedsat nyrefunktion, så anbefaler vi at du bruger to stk. ’KLYX’ (Docusatnatrium/sorbitol) á 120 ml. Du skal købe dem på apoteket, for egen regning uden recept.

Sådan tages afføringsmidlet:

 1. Læg dig på venstre side

 2. Indholdet af tuben tømmes i endetarmen.

 3. Efter cirka 5-10 minutter lægger du dig på højre side.

Forsøg at holde på indholdet så længe som muligt – gerne i 10-20 minutter.

På undersøgelsesdagen

Det er vigtigt, at du møder fastende og tørstende til undersøgelsen.

6 timer før undersøgelsen

Du skal stoppe med at spise. Det betyder, at du skal faste.

Du må fortsat drikke klare væsker som fx vand, sodavand, kaffe/the uden mælk og juice uden frugtkød indtil 2 timer før undersøgelsen starter.

To timer før du tager hjemmefra

Skal du tage den anden tube afføringsmiddel (som beskrevet ovenfor).

To timer før undersøgelsen

Du skal stoppe med at drikke klare væsker, tygge tyggegummi og ryge. Hvis du tager medicin, er det på det her tidspunkt, du skal tage den.

Undersøgelsen

Til undersøgelsen ligger du på venstre side, evt. senere på ryggen. Til undersøgelsen tilbyder vi dig afslappende eller smertestillende medicin. Du kan tale med lægen om det inden undersøgelsen.

Endetarmsåbningen bliver smurt med lokalbedøvende creme og skopøren føler med en finger indenfor, inden kikkerten føres ind.

For at kunne se slimhinden er det nødvendigt at puste lidt luft ind i mavesækken. Det kan give forbigående mavekneb/smerter, kvalme eller oppustethed.

Varighed

Undersøgelsen varer mellem 10-20 minutter.

Efter undersøgelsen

Efter undersøgelsen kan det være nødvendigt, at du bliver til observation på afdelingen, indtil vi vurderer, at du kan gå hjem.

Efter observation må du spise og drikke, som du plejer. Det kan være en god ide at medbringe noget mad, som du kan spise efter undersøgelsen.

Hvordan kommer jeg hjem?

Du skal selv sørge for at komme hjem.

Hvis du har fået afslappende eller smertestillende medicin, må du IKKE selv køre bil, motorcykel, knallert eller cykel i 24 timer efter undersøgelsen. Du må gerne tage offentlige transportmidler.

Svar på undersøgelsen

Inden du forlader afdelingen, orienterer vi dig om resultatet af undersøgelsen og det videre forløb. Du får også udleveret resultatet på skrift.

Ubehag og komplikationer

I det første døgn efter undersøgelsen kan du opleve at have luft i maven og mavekneb. Hvis der er taget vævsprøver, kan det medføre lidt blodspor i afføringen i det følgende døgn.

I meget sjældne tilfælde kan undersøgelsen kompliceres med hul på tarmen (0,5 %).

Du skal være opmærksom på følgende:

 • Blodige eller sorte afføringer
 • Svære mavesmerter
 • Kulderystelser
 • Feber over 38 grader
 • Almen utilpashed og kvalme

Kontakt i akutte situationer inden for 24 timer efter undersøgelsen

Hvis du får mistanke om alvorlige bivirkninger eller komplikationer, skal du kontakte Kikkertundersøgelse. Uden for vores åbningstid skal du kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813.

Redaktør