Cetuximab en gang ugentligt under strålebehandling, behandling med

Til patienter med kræft i hoved-halsområdet.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Du kan bruge informationen til at få et overblik over den behandling, vi anbefaler. Dine pårørende kan også have glæde af at læse informationen for bedre at kunne støtte dig i dine overvejelser.

Behandlingens effekt

Du har netop fået konstateret kræft i hovedhalsområdet, og det er blevet besluttet, at du skal have strålebehandling, som er den mest effektive behandling. Flere internationale undersøgelser har vist, at supplerende behandling med Cetuximab kan bedreresultaterne af strålebehandling. Derfor har vi valgt at indføre denne behandling i Danmark.

Behandlingen

Du modtager behandlingen i vores klinik. Cetuximab gives som indsprøjtning i en blodåre over 1-2 timer. Efter selve behandlingen kontrollerer vi din puls, temperatur og dit blodtryk. Behandlingen gives én gang ugentligt, og begynder i ugen før strålebehandlingen. Der planlægges 6-7 behandlinger i alt. 

Bivirkninger ved strålebehandling

Som du har fået at vide, vil strålebehandling kunne give både akutte og sene bivirkninger. 

De akutte bivirkninger opstår under behandlingen og klinger som regel af inden for et par måneder, efter du har afsluttet behandlingen.

De akutte bivirkninger drejer sig om, at slimhinderne i mund og svælg kan blive ømme og smertende, og det kan give spiseproblemer.

De sene bivirkninger drejer sig om mundtørhed, hævede slimhinder i halsen, hævelse og øget fasthed (arvævsdannelse) på halsen. 

I sjældne tilfælde kan der opstå skader på tænder og kæbe.

Bivirkninger ved Cetuximab

Hud- og negleforandringer Cetuximab medfører ofte hud- og negleforandringer. Hudforandringerne ligner acne (bumser). Vi vil være behjælpelig med råd om hudpleje. 

Kortåndethed  Der kan opstå kortåndethed.

Overfølsomhed overfor Cetuximab  I sjældne tilfælde kan der forekomme en overfølsomhedsreaktion overfor Cetuximab. Hvis det sker, optræder den som regel indenforde første par minutter efter, at du er startet på behandlingen. For at forebygge at det sker, får du 3 hjælpestoffer før du begynder på behandlingen. De kan virke noget sløvende.

Feber og kvalme  Der kan forekomme feber og kvalme.

For lavt indhold af magnesium i blodet  Behandling med Cetuximab kan også medføre, at du får et for lavt indhold af magnesium i blodet. Det kan give gener, som f.eks. trækninger i musklerne eller almen træthed. 

Vi undersøger, om du har for lavt indhold af magnesium, når du får taget blodprøver, hvis det er for lavt, skal du have magnesium via et drop i armen eller som tabletter.

Lægebesøg og blodprøver

Før hver behandlingsserie bliver du undersøgt af en læge og får taget blodprøver, derudover bliver du bedt om at få taget blodprøver én gang om ugen, så vi har overblik over antallet af dine røde og hvide blodlegeme, din lever- og nyrefunktion og din saltbalance.

Effekt af behandlingen

Efter endt behandling, fortsætter du med at gå til opfølgning i Kræftbehandling, klinik 1. Den samlede effekt af strålebehandlingen og behandlingen med Cetuximab bliver vurderet ved opfølgning i Team HTs klinik to måneder efter, du har afsluttet din strålebehandling.

Har du øvrigt spørgsmål, du ønsker at drøfte med os, så står vi selvfølgelig til rådighed.

Redaktør