Celleforandringer, fjernelse af brystet ved (Mastektomi)

Læs om operationen og om, hvad du skal være opmærksom på før, under og efter.

Operation af brystet

Under operationen fjerner vi brystet og skildvagtslymfeknuder (sentinel node) i din armhule. Skildvagtslymfeknuder er den eller de få lymkfeknuder, der først modtager lymfevæske fra brystet. Operationen foregår i fuld narkose. 

En illustration af, at brystet er fjernet ifm. operation.
Illustration fra auh.dk

Fjernelse af skildvagtslymfeknuder (sentinel node)

Vi fjerner lymfeknuderne for en sikkerheds skyld, så vi kan undersøge dem, hvis det efter operationen viser sig, at der udover celleforandringer også er brystkræft i området. Vi fjerner typisk 1-4 skildvagtslymfeknuder, som bliver nærmere undersøgt. 

Sådan finder vi din skildvagtslymfeknude 

Dagen før operationen, eller om morgenen på operationsdagen, sprøjtes en meget lille mængde radioaktivt sporstof ind i dit bryst. Under operationen sprøjter lægen også et blåt farvestof ind omkring knuden i brystet eller ved brystvorten. På den måde bliver skildvagtslymfeknuden blå og synlig for vores søger, som registrerer det radioaktive sporstof.

Det blå farvestof udskilles med urinen i det første døgn efter operationen. Din urin vil derfor være blågrøn. Farvestoffet kan også betyde, at du bliver lidt bleg i huden, og området omkring indsprøjtningsstedet kan være blåfarvet de første måneder efter operationen.

En illustration af lymfevæskens vej fra brystet til skildevagtslymfeknude.
Lymfevæskens vej fra brystet til skildevagtslymfeknude. Illustration fra auh.dk

Inden indlæggelsen

Huskeliste

 • Køb Paracetamol 500 mg og Ibuprofen 200 mg
 • Ca. 3 dage før operationen, skal du barbere din armhule
 • Om morgenen på dagen for operationen, skal du tage et grundigt bad med hårvask
 • Du må ikke bruge creme på overkroppen og deodorant efter badet
 • Mød op uden makeup eller neglelak
 • Mød op uden smykker, piercinger eller ure
 • Hold pause med naturmedicin fx fiskeolie
 • Hospitalet har ikke ansvar for dine medbragte ejendele og værdigenstande

Mødetid til operation

Dagen før operationen skal du ringe til afdelingen og aftale din mødetid til operationen. Du skal ringe kl. 14.30 – 15.00 på telefon 38 68 42 82. Skal du opereres en mandag, beder vi dig ringe om fredagen.

Fasteregler

Læs om faste i patientinformationen ”Når du skal bedøves”.

Du skal medbringe:

 • Egen medicin i original emballage
 • Behageligt, løstsiddende tøj
 • Hjemmesko eller lignende
 • Toiletartikler
 • Støttende bh uden bøjle
 • Evt. læsestof
 • Evt. Mobiltelefon

Ankomst til afdelingen

Når du ankommer til afdelingen, skal du henvende dig i sengeafsnit 1. Det finder du ved at følge den røde streg i gulvet fra receptionen på etage 18 til stue 14.

Efter operationen

Efter operationen bliver de fleste kørt direkte tilbage til sengeafsnittet. Nogle få patienter har brug for at komme forbi Opvågningen.

Smerter

Du kan opleve ømhed eller smerter efter operationen. Vi lægger en plan for din smertebehandling, som sikrer at dine smerter bliver lindret. Hvis du forsat har smerter, skal du fortælle det til sygeplejersken.

Dræn

Nogle patienter får lagt et dræn i sårhulen i forbindelse med operationen. Det bliver ofte fjernet samme dag.

Udskrivelse

I timerne efter operationen bliver du observeret i afdelingen. Du bliver tilbudt lidt at spise og drikke, og det er vigtigt, at du kommer hurtigt op af sengen. 

Inden du skal hjem, holder sygeplejersken en udskrivelsessamtale med dig. I taler om, hvad der skal ske i dagene efter operationen. Vi forventer, at du kan blive udskrevet i løbet af eftermiddagen eller først på aftenen. Det vil være en fordel, hvis en af dine pårørende kan hente dig.

Svar på operationen

Cirka 14 dage efter operationen skal du møde til en samtale i afdelingen. Her gennemgår vi operationsresultatet og eventuel efterbehandling sammen med dig.

Mulige komplikationer

I forbindelse med operationen er der altid en lille risiko for:

 • Blodansamling (hæmatom)
 • Betændelse i såret (infektion)

Opstår der en blodansamling efter operationen, kan det i enkelte tilfælde være nødvendigt at stoppe blødningen ved en ny operation.

Følger efter operationen

Væskeansamling

Det er almindeligt, at der kan ophobe sig sårvæske (serom) i sårhulen. Det er ufarligt og en naturlig del af helingsprocessen. Nogle vil have behov for at få tømt væsken ud. Det foregår efter aftale i afdelingen.

Gener efter operation i armhulen

Nogle oplever gener efter operationen:

 • Nedsat bevægelighed af armen
 • Føleforstyrrelser og smerter typisk langs overarmen og ved skulderbladet
 • Hævelse af armen (lymfødem)

De fleste gener går over af sig selv, men ved behov bliver du henvist til behandling ved en fysioterapeut.

Praktisk information

Pjecen fra Kræftens Bekæmpelse ”Forstadier til brystkræft”, udleveres sammen med denne patientinformation. Her kan du læse mere om sygdommen og baggrunden for valg af behandling - både operation og efterbehandling.

Afdelingens hjemmeside

På afdelingens hjemmeside kan du blandt andet finde vores kontaktinformationer, patientinformationer og læse mere om forløbet på afdelingen. Du kan læse mere om afdelingen her www.herlevhospital.dk/brystkirurgi

Andre relevante hjemmesider

Hvis du vil vide mere om behandlingen af celleforandringer, kan du læse mere på www.sundhed.dk/naar-du-venter-paa-svar-paa-brystundersoegelse

Du kan også læse mere om behandlingen af celleforandringer på www.cancer.dk

Hvis du ønsker mere information om celleforandringer i brystet og baggrunden for valg af behandling, kan du læse mere på denne hjemmeside: www.dbcg.dk

Redaktør