Calcium og kreatinin i urinen, undersøgelse for

Du kan her læse om, hvordan undersøgelsen for calcium og kreatinin i urinen foregår.

Hvad er calcium og kreatinin?

Calcium (kalk) er det mineral, der findes allermest af i kroppen. 99 % af kroppens kalk er bundet i knoglerne. Den sidste ene procent af kalkbeholdningen har mange vigtige funktioner i resten af kroppen.

Ved forhøjet kalkindhold i blodet vil man udskille større mængder kalk i urinen. Kreatinin er et affaldsprodukt, og forholdet mellem kreatinin og kalk i urinen er et mål for, hvor meget kalk, du har i blodet.

Hvad er formålet med undersøgelsen?

Denne undersøgelse kan bidrage til at fastslå årsagen til for højt eller for lavt kalkindhold i blodet.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Da det kan være svært at få sikker information om, hvor meget af et stof man udskiller i en enkelt vandladning, er det ofte nødvendigt at måle udskillelsen over et døgn (24 timer).

Du skal derfor opsamle urin over et døgn. 

Når du opsamler urinen, kan det være mest praktisk, hvis det foregår fra en morgen kl. 8.00 til næste morgen kl. 8.00. Det er vigtigt, at ingen urin går til spilde.

Du skal opsamle urinen i en plastdunk, der er tilsat syre. Det er vigtigt at undgå stænk og at holde dunkene væk fra børn. Dunkene mærkes med navn og cpr.-nr.

Samme døgn, som du opsamler urinen, skal du have taget blodprøver for at måle kalk og kreatinin i blodet. Dette aftales, når du får udleveret dunkene. 

Det er vigtigt for konserveringen af urinen, at dunken med urin opbevares køligt ved køleskabstemperatur (4 til 8 grader). 

Selve opsamlingen

  • Du skal starte opsamlingen på tom blære, derfor skal du lade vandet i toilettet før du starter. Dette tidspunkt er starttidspunktet.
  • Herefter skal du samle alt urin i de næste 24 timer. Samme klokkeslæt, som du startede opsamlingen, skal du afslutte den. Det vil sige, at du skal lade vandet på dette klokkeslæt, og at denne urin skal med i dunken.
  • Du skal aflevere dunken i det afsnit, du er tilknyttet (Hormon- og Stofskiftesygdomme, klinik 1 eller Medicinske Sygdomme, klinik 1)

Svar på undersøgelsen

Du vil få svar ved næste lægesamtale eller efter aftale.

Redaktør