Bugspytkirtelbetændelse

Information om behandling af Bugspytkirtelbetændelse.

Bugspytkirtelbetændelse er en akut, ikke bakteriel betændelse i bugspytkirtlen (pankreas). 

Tilstanden er karakteriseret ved smerter i den øvre del af maven, og ved en blodprøve kan man måle forhøjede pankreasenzym (amylase) i blodet.

Det kan være en enkeltstående hændelse, eller noget der kommer flere gange over måske mange år.

Tilstanden kan variere i sværhedsgrad fra mild til alvorlig, og hvor lang tid du skal være indlagt varierer alt efter udviklingen.

Når du får diagnosen bugspytkirtelbetændelse, bliver du indlagt til observation og behandling på et sengeafsnit. 

Behandlingen består primært af at tilføre kroppen væske og understøtte dens vitale funktioner.

Behandling

Blodprøver

Du vil dagligt få taget blodprøver, der blandt andet viser dine væske-, infektions- og levertal. Ved hjælp af disse tal holder vi øje med, om du får drukket nok væske, at din infektion falder og at dine organer ikke bliver påvirket. 

Smerter og medicin

Fra starten af din indlæggelse ordinerer lægen smertestillende medicin, som du får 3-4 gange i døgnet. 

Du kan dog stadig opleve smerter i varierende grad, og det er derfor vigtigt, at du løbende informerer plejepersonalet om, hvordan dine smerter udvikler sig, så vi kan få mindsket dem bedst muligt. Antibiotika er som udgangspunkt ikke nødvendigt, da tilstanden netop ikke skyldes en bakteriel infektion.

Registrering af hvor meget du drikker

Du får hver dag udleveret skema, og du skal som udgangspunkt selv registrere, hvor meget væske du drikker dag, aften og nat. Har du spørgsmål, eller problemer med at udfylde skemaet, er det altid muligt at få hjælp af plejepersonalet. 

Væske

Hen over de første to døgn af din indlæggelse supplerer vi måske dit eget væskeindtag med væske, som du får gennem et drop (intravenøs væske). I de følgende dage ordinerer lægen ud fra dine prøvesvar og plejepersonalets målinger, hvor meget væske du bør indtage. 

Har du svært ved at drikke nok, supplerer plejepersonalet med væske igennem et drop. 

For at sikre en god væskebalance og din nyrefunktion sørger plejepersonalet for at måle og dokumentere, hvor meget du tisser i løbet af døgnet. Derfor skal du under hele indlæggelsen tisse i en kolbe eller på et bækken. 

Nogle gange er det nødvendigt at anlægge et kateter. Det gør vi i de tilfælde, hvor det af forskellige årsager kan være svært at måle den præcise mængde urin.

Vej dig hver dag

Hver morgen bedes du veje dig selv på en af afdelingens to vægte, som er placeret i hver sin ende af afdelingen. Din daglige vægt skal også påføres skemaet. 

Det er vigtigt, at du vejer dig hver morgen for at sikre, at du opretholder din normale vægt og ikke pludselig ophober væske.

Blodsukker

Bugspytkirtlen producerer insulin, og derfor vil akut bugspytkirtelbetændelse kunne påvirke dit blodsukker, også selv om du ikke har sukkersyge. 

Afhængig af sværhedsgraden af din bugspytkirtelbetændelse og dit blodsukkerniveau, kan det være nødvendigt at måle dit blodsukker. Vi måler det 1-5 gange dagligt, og det kan være nødvendigt, at du får supplerende insulin, hvis dit blodsukker er svært påvirket. Dit blodsukker måles af plejepersonalet.

Mobilisering og ernæring

For dit velbefindende og for at sikre, at du opretholder fordøjelsen og dit normale funktionsniveau er det vigtigt, at du under indlæggelsen bevæger dig så meget som muligt. Vi opfordrer til, at du flere gange dagligt går ture, også gerne ud af afdelingen, og at du selv henter mad og drikke ved buffetvognen.

Det er vigtigt, at du spiser. Du må spise helt almindelig kost, men hvis du har nedsat appetit, eller af anden grund svært ved at få spist tilstrækkeligt, er det altid en mulighed at supplere hovedmåltiderne med små mellemmåltider eller proteindrikke.

Redaktør