Brystrekonstruktion med protese

Ved operationen skaber vi en brystefterligning ved hjælp af et brystimplantat.

En brystrekonstruktion har til formål, at genskabe et deformt eller fjernet bryst. Ved hjælp af et brystimplantat kan man skabe en brystefterligning, således at det ikke længere er nødvendigt at bruge en udvendig brystprotese.

Brystrekonstruktionen er en opdelt i stadier og indeholder flere operationer:

  • Rekonstruktion af brystfylde med protese.
  • Rekonstruktion af brystvortekompleks.
  • Eventuelt korrektion af det andet bryst for at skabe nogenlunde ens bryster.

Et rekonstruktionsforløb varer cirka 6-9 måneder men kan vare længere.

Før operationen

Hvis du ryger eller bruger e-cigaretter

Risiko for komplikationer stiger betydeligt, hvis du ryger eller bruger e-cigaretter. Du kan derfor ikke blive opereret, hvis du ryger eller bruger e-cigaretter.

Du skal holde op med at ryge eller bruge e-cigaretter mindst 6 uger før operationen. Og vi anbefaler, at du ikke ryger eller bruger e-cigaretter i helingsperioden, dvs. mindst 3 uger efter operationen.
Hvis det er nødvendigt for dig at bruge nikotin-erstatning i form af f.eks. tyggegummi eller plaster, må du gerne det.

Hvis du får medicin

Får du blodfortyndende medicin, eksempelvis Hjertemagnyl, Kodimagnyl, Marevan eller Brufen, skal din medicin tilpasses inden din operation. Det er derfor vigtigt, at vi får alt at vide om den medicin, som du tager.
Hvis du er i tvivl, så spørg os.

Hvis du drikker alkohol

Vi anbefaler at du ikke drikker alkohol i mindst 4 uger før din operation og frem til dagen, hvor du skal have fjernet dine tråde. Hvis du drikker selv små mængder alkohol, kan det medføre en større risiko for infektioner i dine sår, problemer med blødning og hjerte- lungeproblemer.

Operationen

Inden operationen tegner kirurgen på din hud, mens du står oprejst. Du er under operationen fuldt bedøvet, og operationen varer 1-3 timer.

Protesen indopereres under brystmuskulaturen således at den ligger i en lomme mellem ribbenene og den store brystmuskel. Ofte er det ikke muligt at få plads til en særlig stor protese, hvorfor direkte proteseimplantation kun kan anvendes, når det drejer sig om små proteser.
Ved behov for større proteser anvendes en midlertidig protese med justerbart rumfang – en såkaldt expansionsprotese.

Undertiden er det fordelagtigt, at supplere protesen med en lokal lapplastik - Göteborglap. Ved en Göteborglap udnyttes et overskud af hud og underhudsfedt fra armhuleområdet. En trekantet vævslap kan drejes ind mod brystet og danne en del af ydersiden af det nye bryst.
Du får lagt et dræn i dit bryst til at suge vævsvæske og blod op. Du får eventuelt også et dræn i det område, hvor lapplastikken er hentet.

Dit bryst vil være hævet og ømt, det kan derfor være en god idé at bruge en støttende BH eller et brystbælte.

Primær rekonstruktion

Hos nogle patienter er der muligt at genskabe brystet samtidigt med at brystkirtelvævet fjernes ved en hudbesparende mastektomi - en såkaldt primær rekonstruktion. Også her kan man indoperere den endelige, blivende protese i samme seance, hvis brystvolumen er lille.
Man kan også indoperere en expansionsprotese, som ovenfor beskrevet. Efter endt opfyldning skal denne protese skiftes til den endelige protese ved endnu en operation.
Endelig kan man i særlige tilfælde supplere med en kunststofplade (af behandlet grisehud), som en slags forlængelse af brystmuskulaturen, således at en blivende protese kan indopereres under brystmusklen, og kunststofpladen indsys som en slags indre forstærkning af underhudslaget nedadtil på brystet, mellem underhud og protesen. Herved kan der færdigopereres i èn seance.

Proteserne

Expansionsproteserne kan være lavet med enten et justerbart saltvandskammer, eller som en kombination af en silikone-protese og et saltvandskammer.
Proteserne kan have forskellige faconer, men alle har en ru skal af silikone. Indholdet kan være silikone-gel eller saltvand. Størrelsen, faconen og indholdet af dine proteser aftaler vi med dig inden din operation.

Operationens resultat

Vi ønsker at skabe et bryst som i størrelse, facon, placering, konsistens og farve ligner dit andet bryst. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt også at lave en operation på dit andet bryst for at få nogenlunde ens bryster.
Der går normalt 2-3 måneder efter din sidste operation, før resultatet endeligt kan blive vurderet. Arrene er synlige og kan være røde i begyndelsen men blegner med tiden.

Bivirkninger og komplikationer

Du kan opleve føleforstyrrelser og hævelser omkring arrene, hvilket er almindelige bivirkninger. Din rekonstruerede brystvorte får aldrig følesans.

Hvis du får en infektion eller oplever blødninger lige efter din operation, kan det i sjældne tilfælde være nødvendigt at fjerne protesen. Når området, hvor du er blevet opereret, er faldet til ro efter minimum 3 måneder, kan du blive opereret igen og få en ny protese.

Af og til kan vævet omkring proteserne med tiden danne for meget arvæv som en reaktion på, at proteserne ikke er naturlig del af kroppen. Dette kan gøre, at brystet bliver hårdt, ømt og skævt, så en ny operation kan blive nødvendig.

Brystprotesen bliver gennem årene efter operationen udsat for slitage, og du kan risikere, at der går hul på protesen, som så skal udskiftes ved en ny operation.

Efter operationen

Indlæggelsestid

Du skal forvente, at være indlagt i 1-2 døgn.

Fjernelsen af dræn

Drænene bliver fjernet i løbet af din indlæggelse eller ved en kontrol på Plastikkirurgi, klinik 1. Et døgn efter dit sidste dræn er fjernet, kan du gå i brusebad, men karbad, svømmehal og bad i havet skal du vente med til, at du har fået fjernet dine tråde.


Efter udskrivelsen

Det kan være en god idé, hvis du ikke er alene hjemme de første dage. Hvis det er muligt, så få en pårørende til at hjælpe dig derhjemme.
Dit bryst vil normalt føles hævet og ømt i flere uger. Du kan opleve smerter, specielt når du bevæger dig i de første dage efter operationen.
Det kan være en god idé, at du inden operationen køber medicin, som kan hjælpe mod dine smerter de første dage. Medicinen kan eksempelvis være Panodil, som du kan få i håndkøb.

Du skal melde dig syg

Du skal melde dig syg i 3-4 uger efter du har fået indopereret expander og protese. Du behøver som regel ikke at melde dig syg under expansionsprocessen og efter rekonstruktion af brystvorte.
Sygemeldingen skal du få hos din egen læge.
Du må ikke dyrke sport i de første 8-12 uger efter din operation, og du skal også helst undgå store bevægelser med dine arme.

Fjernelsen af tråde

Dine tråde bliver fjernet efter 2-3 uger på Plastikkirurgi, klinik 1 eller hos din egen læge. Trådene er dog oftest selvopløslige, der ikke skal fjernes.
For at undgå, at trådene hænger fast i dit tøj, kan du bruge et tyndt plaster på sårene.

Påfyldning af expansionsprotese

Når du har fået fjernet dine tråde bliver din protese fyldt med saltvand cirka en gang om ugen. Din protese bliver fyldt med saltvand for at din hud og muskel kan udvide sig, indtil størrelsen på brystet er tilpas. Det tager normalt nogle uger.
Du kan opleve at få en spændingsfornemmelse, når du får fyldt din protese. Denne fornemmelse kan vare fra timer til få dage, men oftest er det smertefrit at få fyldt proteserne.

Når den passende størrelse til brystet er fundet, kommer der til at gå cirka 3-6 måneder inden en ny operation. Under den nye operation bliver expansionsprotesen udskiftet med en blivende protese, og du er i fuld narkose under operationen.

Rekonstruktion af brystvorte

Cirka 3 måneder efter du har fået en blivende protese, kan du få rekonstrueret din brystvorte. Selve brystvorten rekonstrueres af din hud og underhud, der findes på brystet. Herefter kan brystvorten og området omkring brystvorten blive tatoveret for at opnå samme farve som brystvorteområdet på det andet bryst.
Operationen er klinisk, og du bliver bedøvet lokalt.

Kontrolbesøg

Vi ønsker at sikre os, at du får en høj kvalitet i forbindelse med din operation. Derfor tilbyder vi dig, at du kan komme til kontrol 3 måneder efter din operation. Tiden til kontrol får du, inden du bliver udskrevet.

Solbadning

Du skal undgå at få sol på dine ar mindst 6 måneder efter din operation, idet solen kan gøre arrene tykkere og mørkere. Det er bedst, hvis du dækker dine ar med tøj. Du kan også dække dine ar med plaster eller smøre med solcreme. Du skal smøre solcreme på flere gange dagligt, og solcremen skal have en høj solfaktor (minimum faktor 25).

Kontakt os, hvis du oplever komplikationer

Hvis du oplever komplikationer de første to dage efter du er kommet hjem, kan du ringe til Plastikkirurgi, sengeafsnit 1. Se telefonnummer under kontaktoplysningerne.
Efter de første to dage skal du kontakte din praktiserende læge, som umiddelbart efter din udskrivelse får tilsendt et brev, der oplyser om operationen og det planlagte efterforløb.

Hvis du oplever komplikationer uden for din læges åbningstid, skal du ringe til akuttelefonen 1813.

Yderligere informationer

Alle vores patientinformationer er tilgængelige på afdelingens hjemmeside via dette link: https://www.herlevhospital.dk/patientinfo-plastikkirurgi.

Redaktør