Brystkræft, fjernelse af brystet ved (Masektomi)

Læs om operationen og om, hvad du skal være opmærksom på før, under og efter.

Operation af brystet

Under operationen fjerner vi brystet og lymfeknuder i armhulen. Vi fjerner enten skildvagtslymfeknuder (sentinel node) eller alle lymfeknuder. Operationen foregår i fuld narkose. Skildvagtslymfeknuder er den eller de få lymfeknuder, der først modtager lymfevæske fra brystet. 

Illustration af, at det ene bryst er fjernet ifm. operation.
Illustration fra auh.dk

Fjernelse af alle lymfeknuder i armhulen (aksilrømning)

Hvis lægerne har fundet kræftceller (metastaser) i en eller flere af dine lymfeknuder i armhulen, anbefaler vi, at alle lymfeknuder i din armhule bliver fjernet. Hvis du skal have fjernet alle lymfkenuderne, kan du springe afsnittet om ”Fjernelse af skildvagtslymfeknude” over og fortsætte til afsnittet ”Inden indlæggelsen”.

Fjernelse af skildvagtslymfeknuder (sentinel node)

Hvis lægerne har fundet normale lymfeknuder i din armhule anbefaler vi, at fjerne skildvagtslymfeknuder i armhulen. Skildvagtslymfeknuden er den eller de lymfeknuder, som brystkræft spreder sig til først. Typisk fjernes 1-4 skildvagtslymfeknuder, som bliver undersøgt nærmere. Det afhænger af knudens størrelse, om undersøgelsen sker under operationen (fryseundersøgelse) eller efter operationen. 

Hvis kræftceller fra knuden i brystet har spredt sig til skildvagtslymfeknuden, kan det i nogle tilfælde være nødvendigt at fjerne alle lymfeknuder i din armhule (aksilrømning).

Skal alle lymfeknuderne fjernes, gør vi det enten under samme operation eller ved en efterfølgende operation. En efterfølgende operation planlægges, når du kommer til svar i afdelingen efter operationen.

Kan vi ikke finde skildvagtslymfeknuden under operationen anbefaler vi, at fjerne alle lymfeknuderne i din armhule, medmindre du har aftalt andet med kirurgen inden operationen.

Sådan finder vi din skildvagtslymfeknude

Dagen før operationen, eller om morgenen på operationsdagen, sprøjtes en meget lille mængde radioaktivt sporstof ind i dit bryst. Under operationen sprøjter lægen også et blåt farvestof ind omkring knuden i brystet eller ved brystvorten. På den måde bliver skildvagtslymfeknuden blå og synlig for vores søger, som registrerer det radioaktive sporstof. 

Det blå farvestof udskilles med urinen i det første døgn efter operationen. Din urin vil derfor være blågrøn. Farvestoffet kan også betyde, at du bliver lidt bleg i huden, og området omkring indsprøjtningsstedet kan være blåfarvet de første måneder efter operationen.

Illustration af lymfevæskens bane fra brystet til den første skildvagtslymfeknude.
Lymfevæskens bane fra brystet til den første skildvagtslymfeknude. Illustration fra auh.dk

Inden indlæggelsen

Huskeliste

 • Køb af Paracetamol 500 mg og Ibuprofen 200 mg
 • Ca. 3 dage før operationen, skal du barbere din armhule
 • Om morgenen på dagen for operationen, skal du tage et grundigt bad med hårvask 
 • Du må ikke bruge creme på overkroppen og deodorant efter badet
 • Mød op uden makeup eller neglelak
 • Mød op uden smykker, piercinger eller ure
 • Hold pause med naturmedicin fx fiskeolie

Hospitalet har ikke ansvar for dine medbragte ejendele og værdigenstande.

Mødetid til operation

Dagen før operationen skal du ringe til afdelingen og aftale din mødetid til operationen. Du skal ringe kl. 14.30 – 15.00 på telefon 38 68 42 82. Skal du opereres en mandag, beder vi dig ringe om fredagen.

Fasteregler

Læs om faste i patientinformationen ”Når du skal bedøves”

Du skal medbringe:

 • Egen medicin i original emballage
 • Behageligt, løstsiddende tøj
 • Hjemmesko e. lign
 • Toiletartikler
 • Støttende bh uden bøjle
 • Evt. læsestof
 • Evt. mobiltelefon

Indlæggelsen

Ankomst til afdelingen

Når du ankommer, skal du gå til Brystkirurgi, sengeafsnit 1. Det finder du ved at følge den røde streg i gulvet fra receptionen på etage 18 til stue 14.

Efter operationen

Efter operationen bliver de fleste kørt direkte tilbage til sengeafsnittet. Nogle få patienter har brug for at komme forbi Opvågningen. 

Smerter

Du kan opleve ømhed eller smerter efter operationen. Vi lægger en plan for din smertebehandling, som sikrer at dine smerter bliver lindret. Hvis du forsat har smerter, skal du fortælle det til sygeplejersken.

Dræn

Nogle patienter får lagt et dræn i sårhulen i forbindelse med operationen. Det bliver ofte fjernet samme dag.

Udskrivelsen

I timerne efter operationen bliver du observeret i afdelingen. Du bliver tilbudt lidt at spise og drikke, og det er vigtigt, at du kommer hurtigt op af sengen. Inden du skal hjem, holder sygeplejersken en udskrivelsessamtale med dig. I taler om, hvad der skal ske i dagene efter operationen. Vi forventer, at du kan blive udskrevet i løbet af eftermiddagen eller først på aftenen. Det vil være en fordel, hvis en af dine pårørende kan hente dig.

Svar på operationen

Cirka 14 dage efter operationen skal du møde til en samtale i afdelingen. Her gennemgår vi operationsresultatet og eventuel efterbehandling sammen med dig. 

Mulige komplikationer

I forbindelse med operationen er der altid en lille risiko for:

 • Blodansamling (hæmatom)
 • Betændelse i såret (infektion)

Opstår der en blodansamling efter operationen, kan det i enkelte tilfælde være nødvendigt at stoppe blødningen ved en ny operation.

Følger efter operationen

Væskeansamling

Det er almindeligt, at der kan ophobe sig sårvæske (serom) i sårhulen. Det er ufarligt og en naturlig del af helingsprocessen. Nogle vil have behov for at få tømt væsken ud. Det foregår efter aftale i afdelingen. 

Gener efter operation i armhulen

Nogle oplever gener efter operationen:

 • Nedsat bevægelighed af armen
 • Føleforstyrrelser og smerter typisk langs overarmen og ved skulderbladet
 • Hævelse af armen (lymfødem)

De fleste gener går over af sig selv, men ved behov bliver du henvist til en fysioterapeut.

Praktisk information

Pjecen fra Kræftens Bekæmpelse ”Brystkræft”, udleveres sammen med denne patientinformation. Her kan du læse mere om sygdommen og baggrunden for valg af behandling - både operation og efterbehandling.

Afdelingens hjemmeside

På afdelingens hjemmeside kan du blandt andet finde vores kontaktinformationer, patientinformationer og læse mere om forløbet på afdelingen. Du kan læse mere om afdelingen her www.herlevhospital.dk/brystkirurgi

Andre relevante hjemmesider

Hvis du ønsker mere information om baggrunden for valg af behandling, både operation og efterbehandling, kan du læse mere på www.sundhed.dk/naar-du-venter-paa-svar-paa-brystundersoegelse

Du kan også læse mere på www.cancer.dk

Hvis du ønsker mere information om sygdommen brystkræft, behandlingen og prognosen, kan du læse mere på www.dbcg.dk

Hvis du ønsker input fra andre patienter med brystkræft, kan du læse mere på hjemmesiden www.brystkraeft.dk

Redaktør