Brystkassen, lindrende strålebehandling af

Til patienter der får lindrende strålebehandling af brystkassen.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om strålebehandlingen.

Du skal have _____ behandlinger. Du får først udleveret dit endelige mødekort med datoer og tidspunkter for hele stråleforløbet ved modtagelsessamtalen før din første strålebehandling. Vi giver normalt ikke behandling i weekender og på helligdage.

Både ved planlægningen af strålebehandlingen og ved selve behandlingen, er det vigtigt, at du kan klare at ligge stille på lejet i 10-30 minutter. Hvis du har smerter, kan du eventuelt tage ekstra smertestillende medicin ½ -1 time, inden du skal CT-scannes i forbindelse med enten planlægning af strålebehandlingen eller før strålebehandlingerne.

Planlægning af strålebehandlingen

Inden vi kan strålebehandle dig, skal du have foretaget en CT-scanning, som vi skal bruge til at planlægge din strålebehandling. 

En CT-scanning er en røntgenundersøgelse, der giver detaljerede billeder af kroppens indre.

Det er vigtigt, at du ligger på samme måde ved CT-scanningen og ved de efterfølgende strålebehandlinger. Af hensyn til strålebehandlingen vil vi typisk placere dine arme over dit hoved. CT-scanningen tager kun få minutter.

Efter CT scanningen tatoverer vi 4-5 små prikker på din hud. De skal bruges til at sikre, at du ligger på samme måde ved alle behandlingerne. 

Samlet tager forberedelserne til strålebehandlingen ca. 30-45 minutter. Herefter kan du gå hjem eller vente på den planlagte behandling, hvis den skal foregå senere samme dag. 

Sådan foregår strålebehandlingen

Den første dag, du skal have strålebehandling, er der sat en halv time af til en modtagelsessamtale med behandlingspersonalet. Her får du uddybende information om din strålebehandling og svar på spørgsmål.

Første strålebehandling tager ca. 45 minutter, og de øvrige strålebehandlinger tager ca. 15 minutter pr. gang. Behandlingspersonalet hjælper dig med at ligge rigtigt under behandlingen, blandt andet ved hjælp af de tatoverede prikker, som du fik lavet ved CT-scanningen. Før den daglige behandling får du desuden taget røntgenbilleder, som også sikrer, at du ligger rigtigt. Selve strålebehandlingen tager ca. 3 minutter. 

Behandlingen er helt smertefri. Strålerne kan ikke mærkes og ikke ses. Du vil kunne høre en svag summen fra apparatet mens du får strålerne, og du vil også kunne høre og se, når apparatet ændrer position.

Forholdsregler under strålebehandlingen

Du må: 

  • tage brusebad og bruge uparfumerede hudplejeprodukter 
  • gerne fortsætte med dine sædvanlige fysiske aktiviteter. Dog er det vigtigt, at du stopper ved ubehag og smerter
  • tage en almindelig vitaminpille og anden lægeordineret medicin.

Du bør undgå at:

  • ryge
  • få direkte sol eller tage solarium på det bestrålede område indtil et år efter strålebehandlingen
  • tage karbad, gå i klorvand eller tage havbad, så længe din hud er påvirket af strålebehandlingen
  • tage antioxidanter f.eks. Q 10 eller C-vitaminer
  • bruge parfumerede hudplejeprodukter.

Bivirkninger

Strålebehandling kan give bivirkninger. Bivirkningerne kan variere fra person til person.

Hudgener Behandlingen kan medføre, at huden i det bestrålede område bliver rød, irriteret og begynder at klø. Hvis du får hudgener, kan du sammen med personalet finde et egnet hudplejemiddel. I det første år efter endt strålebehandling råder vi dig til at undgå direkte sol i det bestrålede område. Hvis det er svært at undgå direkte sol, skal du benytte en solcreme med høj faktor.

Hårtab Hårvæksten i det bestrålede område kan mindskes eller ophøre på grund af behandlingen. Du kan få tilskud til paryk eller eventuelt kasket/hat. Tal med os om det.

Slimhindegener Behandlingen medfører, at slimhinden i spiserøret og luftrøret bliver påvirket, og der kan blandt andet opstå tørhed og irritation i halsen, hoste, øget slimproduktion og synkebesvær. I en periode kan det være nødvendigt at spise blød kost som for eksempel kartoffelmos og suppe. Søg vejledning og information hos personalet.

Vejrtrækningsbesvær Har du i forvejen vejrtrækningsbesvær og/eller hoste, kan strålebehandlingen i en periode forværre dette. Kontakt personalet ved apparatet, hvis du bliver utryg. Uden for Stråleterapiens åbningstid kan du kontakte vagthavende læge på Afdeling for Kræftbehandling. Se kontaktoplysninger sidst i denne information.

Smerter I en kortere periode kan eventuelle smerter forværres, indtil strålebehandlingen begynder at virke. Du kan derfor få behov for at tage ekstra smertestillende medicin. 

Træthed Mange patienter, der får strålebehandling, oplever kronisk træthed, der ikke forsvinder efter en god nats søvn. Trætheden kan påvirke dig i dagligdagen. Det kan hjælpe at tale med nogen om det.

Samliv Tiden omkring strålebehandlingen kan være en psykisk belastende periode med spekulationer, usikkerhed og bekymring. Manglende psykisk overskud kan medføre, at seksuallivet i en periode går i stå. Kræftens Bekæmpelses pjece ”Kræft og seksualitet” sætter fokus på emnet. Spørg eventuelt efter pjecen. 

Tal med os om dine bivirkninger. Vi kan give dig råd og vejledning om, hvordan dine gener kan lindres.

Efter endt strålebehandling

Bivirkningerne vil ofte være mest udtalte i slutningen af strålebehandlingen og i de følgende 1-2 uger. Det er derfor nødvendigt at fortsætte med at lindre generne efter strålebehandlingen. Generne aftager herefter gradvist. 

Lægesamtaler

Når dit planlagte strålebehandlingsforløb er afsluttet, henviser vi dig til videre opfølgning i din sædvanlige klinik på Herlev Hospital eller til den hospitalsafdeling, som har henvist dig til strålebehandling. 

Redaktør