Brystformindskende operation hos kvinder

Ved operationen laver vi et snit i dit bryst under brystvorten og fjerner hud og væv. Du skal forvente at være på hospitalet i 1-2 dage i forbindelse med operationen.

Kort om operationen

Du skal have gjort dine bryster mindre ved en operation. Vi fjerner væv og hud fra brystet ved at lave et snit omkring din brystvorte, under brystet og langs folden under brystet. Det er individuelt, hvor meget vi fjerner, men i de fleste tilfælde fjerner vi mindst 500 gram fra hvert bryst.

Du skal forvente at være på hospitalet i 1-2 dage i forbindelse med operationen.

Det er normalt at være øm og hævet i flere uger efter operationen. Det endelige resultat er først tydeligt efter 2-3 måneder, men du skal forvente, at der kan være variation i dine brysters form og størrelse. Du kan ikke regne med, at smerter på grund af for store bryster forsvinder helt efter operationen. Under operationen flytter lægen din brystvorte, så den passer til brystets nye form.

Du får skannet dit bryst

Hvis du er fyldt 35 år og ikke har fået skannet dit bryst ved en mammografi inden for de sidste 6 måneder, gør vi det inden operationen.

Vigtig forberedelse

Forbered din krop på operationen

Inden operationen skal du forberede din krop, så du styrker dit immunforsvar og mindsker risikoen for komplikationer. Det er vigtigt, at du spiser sundt, dyrker motion og undgår alkohol de sidste 2 uger inden operationen.
Du må ikke ryge de sidste 6 uger før din operation. Hvis du ryger, kan vi ikke gennemføre operationen.
Hvis du er overvægtig med et BMI over 25, kan vi i de fleste tilfælde ikke operere dig. Tal med din egen læge om, hvordan du kan tabe dig inden operationen.
Læs om, hvordan du bedst forbereder din krop på operationen på www.herlevhospital.dk/patientguiden. Søg på ’Livsstil – vigtigt for dit behandlingsresultat’.

På hospitalet 

Du får udleveret hospitalstøj

Vi udleverer hospitalstøj, som du skal have på ved operationen

Lægen tegner med en tusch på din hud

Som forberedelse til operationen tegner lægen med en tusch, hvor på din hud vi skal operere.

Du får fuld bedøvelse

Operationen foregår i fuld bedøvelse. Når du skal bedøves, får du lagt et drop i hånden. I droppet får du medicin, så du sover og ikke mærker noget.

Operationen

Når bedøvelsen virker, laver lægen et snit i dit bryst under brystvorten og fjerner hud og væv. Lægen løsner brystvorten og placerer den, så den passer til det formindskede bryst.
Vi trækker huden sammen under brystet og lukker såret med tråd.
Efter operationen giver vi dig en støttende BH på. I nogle tilfælde lægger vi dræn for at fjerne overskydende væske fra såret.
Vi sender det fjernede væv til undersøgelse for at udelukke sygdom i brystet.

Operationen varer 2-3 timer.

Sig til, hvis du har ondt

Hvis du har smerter, lindrer vi dem i det omfang, det er muligt. Fortæl os, hvis du har ondt eller er utilpas, så vi kan hjælpe dig. Det er vigtigt, at du er behandlet for smerter, så du kan trække vejret dybt, hoste og komme ud af sengen. Det er almindeligt, at du har brug for smertestillende medicin op til 1 uge efter operationen.

Vi fjerner dræn og kateter

Hvis du har fået lagt et blærekateteret under bedøvelsen, fjerner vi det, når du selv kan gå på toilettet. Hvis du har fået lagt et dræn i hvert bryst, fjerner vi drænene, når de ikke længere er nødvendige. Hvis et dræn ikke er fjernet, når du bliver udskrevet, viser vi dig, hvordan du selv skal tømme det, når du er hjemme. Drænet skal tømmes dagligt.

Risiko ved operationen

Ved alle operationer er der risiko for ubehag og komplikationer. Hvis der er forhold, der gør, at du er udsat for en særlig risiko, taler vi med dig om det.

  • Dødt fedtvæv: Hvis du er overvægtig, er der risiko for, at du udvikler dødt fedtvæv. Fedtvæv har dårlig tilførsel af blod. Den dårlige blodforsyning gør, at såret er længere om at hele. Dødt væv kan give bredere ar, som er svære at lave om på.
  • Blødning: Der kan opstå en blødning i brystet, der i nogle tilfælde kræver en ny operation, hvor vi tømmer brystet for blod.
  • Betændelse i såret: Der kan gå betændelse i såret. Hvis det sker, vil du blive behandlet med antibiotika.
  • Død brystvorte: Blodforsyningen til din brystvorte kan blive ødelagt ved operationen. Hvis det sker, dør en del af eller hele din brystvorte, og såret vil være længere tid om at hele.
  • Nedsat evne til at amme: Du kan helt eller delvist miste evnen til at amme, fordi mælkegangene i brystet og deres forbindelser til brystvorten kan blive ødelagt ved operationen.
  • Skade på nerverne: Nerverne i det opererede område kan tage skade og give smerter eller føleforstyrrelser i form af øget eller nedsat følelse. I få tilfælde kan skaden være permanent. Det er almindeligt, at man mister følesansen i brystvorten efter operationen.

Hjemme igen

Kontakt din egen læge, hvis der opstår komplikationer

Du skal kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813 uden for din egen læges åbningstid, hvis:

  • du får feber
  • du oplever øget hævelse eller rødme ved såret
  • såret væsker
  • såret gaber eller springer op.

På hverdage har du også mulighed for at kontakte afdelingens sygeplejetelefon. Se under ’Kontakt’

Tag kun brusebade

Du må gerne tage brusebad, men du skal undgå at bade i havet, gå i karbad eller svømmehal indtil du har fået fjernet tråde, da det øger risikoen for betændelse.

Brug plaster

Vi anbefaler, at du bruger et plaster på såret for at få et pænere ar.

Brug den støttende BH

Vi anbefaler, at du bruger en behagelig og støttende BH i 2-3 måneder efter operationen. Du får en støttende BH af os i forbindelse med operationen. Efter de 2-3 måneder må du bruge en BH med bøjle.

Du kan få misfarvning af huden

Det er normalt at få misfarvning af huden, som ligner et blåt mærke. Det forsvinder som regel efter 7-10 dage.

Vent med at køre bil og cykle

Du skal regne med, at du tidligst kan begynde at køre bil og cykle igen 2 uger efter operationen, og når du føler, at det er forsvarligt.

Vent med at dyrke motion

Du må ikke dyrke motion de første 6 uger efter operationen. Du skal generelt bevæge dig forsigtigt for at undgå blødning fra sårene.

Du kan opleve nedsat følelse omkring brysterne

Det er normalt at opleve nedsat følelse omkring et operationssår. Det forsvinder som regel af sig selv efter 1-2 år. I enkelte tilfælde vil den nedsatte følelse være permanent.

Hjælp din krop med at komme sig

De første 2 uger efter din operation anbefaler vi, at du ikke ryger, og du begrænser dit indtag af alkohol. Læs om, hvordan du kommer dig bedst muligt på www.herlevhospital.dk/patientguiden. Søg på ’livsstil’.

Praktiske forhold

Undgå at være alene hjemme

Vi anbefaler, at du ikke er alene den første dag derhjemme, så der er nogen, der kan hjælpe dig, hvis du får det dårligt. Måske vil du også have behov for hjælp fra dine pårørende til fysisk krævende hverdagsaktiviteter.

Sygemelding

Du kan starte på arbejde eller i skole igen efter cirka 2-3 uger. Hvis du har hårdt fysisk arbejde, kan det være nødvendigt at vente længere. Hvis du har brug for en sygemelding i en periode, kan du få den hos din egen læge.

Få fjernet tråde

Hvis du er syet med tråde, der skal fjernes, skal du have disse fjernet 2 uger efter operationen. Det sker enten ved en opfølgende aftale hos os eller hos din egen læge.

Kom til kontrol

Efter din operation bliver du tilbudt at komme til opfølgende kontrol hos os. Hvis vi ikke har aftalt en tid med dig på hospitalet, indkalder vi dig med digital eller fysisk post. Du skal til kontrol cirka 3-4 måneder efter din operation. Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med.

Værd at vide

Se din journal og prøvesvar

www.minsundhedsplatform.dk og i sundhedsjournalen på www.sundhed.dk kan du se din journal, dine sundhedsdata og dine eventuelle prøvesvar. Du kan hente begge dele som app: MinSP og MinSundhed. Log på med dit NemID.

Vi giver din læge besked

Vi sender information om dit forløb på hospitalet til din praktiserende læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal modtage besked fra hospitalet, skal du sige det til os.

Fortæl om din oplevelse

Vi vil gerne høre fra dig med både ris og ros. Hvis du overvejer at klage, kan du kontakte hospitalets patientvejledere, som er uvildige rådgivere. Læs mere her: www.regionh.dk/patientrettigheder

Få mere viden

Redaktør