Brystbetændelse

Brystbetændelse er en infektion i brystet, som kan opstå, hvis mælken hober sig op, eller hvis der er sår på brystvorterne.

Kort om brystbetændelse

Brystbetændelse er en infektion i brystet. Betændelsen kan være med eller uden bakterier og kan opstå i det ene eller begge bryster. I sjældne tilfælde kan betændelsen udvikle sig til en byld inde i brystet.

Symptomer på brystbetændelse

Det kan være tegn på brystbetændelse, hvis du får:

  • hårde, hævede, varme og røde områder på brystet
  • feber over 38 grader
  • kulderystelser
  • smerter
  • følelsen af at have influenza, som fx ømhed i muskler og led.

Årsager til brystbetændelse

Brystbetændelse kan opstå pludseligt, når mælken har hobet sig op i brystet, når brystet ikke bliver tømt nok for mælk eller ved sår på brystvorterne, hvor bakterier trænger ind i brystet.

Det kan du gøre

Vi anbefaler, at du ammer eller malker ud

Selvom du har brystbetændelse, kan du normalt amme dit barn som før. At tømme brystet for mælk er en del af behandlingen. Derfor anbefaler, vi at du fortsætter med at amme eller malke ud, selvom du har ondt og eventuelt føler dig syg. Tal med os eller din sundhedsplejerske, hvis du er i tvivl, om du ønsker at fortsætte med at amme, eller hvis du har brug for hjælp til amning.
Vi anbefaler ikke, at du stopper med at amme, så længe du har brystbetændelse, da en vigtig del af behandlingen er at tømme brystet.

Sørg for en god ammeteknik

Find en god stilling at ligge eller sidde i, når du ammer. Det skal være en stilling, hvor du slapper af. Læg barnet, så dets mave vender ind mod din, og så barnets næse ligger ud for din brystvorte.

Når du ammer, skal barnet have hele brystvorten og en del af det brune område omkring brystvorten inde i munden. Hvis barnet kun får fat om det yderste af brystvorten, øges risikoen for revner og sår. Dit barns hoved skal ligge lidt bagover, så næsen er fri. Munden skal være meget åben, og læberne skal krænge lidt udad og ligge et godt stykke inde over det brune område af brystet.

Illustration af ammeteknik

Læg gerne barnet med hagen mod det hårde område af dit bryst. På den måde tømmes brystet mest muligt for mælk, og barnets hage masserer dit bryst.

Massér brysterne

For at lindre smerter og få mælken til at løbe anbefaler vi, at du masserer dit bryst før og efter amning. Massér brystet i cirkelbevægelser, der hvor det er hårdt og ømt, og massér herefter ned mod brystvorten. Det er en god idé at massere dit bryst under varmt vand fra bruseren, når du er i bad.
Det kan også være rart at bruge en varmepude på det betændte bryst.

Tøm brystet så meget som muligt

For at sikre at mælken ikke hober sig op i brystet, skal du amme så ofte som muligt. Tilbyd dit barn bryst med 2-3 timers mellemrum hele døgnet, så du ammer mindst 8 gange i døgnet. Der er en god idé at malke ud enten med hånden eller med brystpumpe. Sørg for, at brystet bliver tømt så meget som muligt, når du ammer eller malker ud. Du kan købe eller leje en brystpumpe på apoteket eller i butikker, der sælger udstyr til babyer. 

Hold brystvorten tør

Hvis mælken løber mellem amninger, kan du bruge ammeindlæg. Undgå så vidt muligt at bruge engangsammeindlæg, da huden ofte bliver fugtig under dem og dermed mere udsat for sår og revner. Hvis du bruger engangsammeindlæg, skal du skifte dem ofte.
Det er en god idé at bruge ammeindlæg af uld og silke, da de lader huden ånde og holder brystvorten varm og tør. Ammeindlæg af uld og silke skal skiftes, når de er våde.

Undgå revner og sår på brystvorterne

For at bakterier ikke spreder sig til mælkegangene via brystvorten, skal du så vidt muligt undgå at få sår og revner på brystvorterne.
Hvis du allerede har fået revner og sår, skal du efter amning lade de sidste dråber mælk sidde på brystvorten og tørre af sig selv. Det hjælper huden til at hele.
Hvis du har slemme sår og revner, kan du eventuelt kortvarigt bruge suttebrikker på brystvorterne under amning, mens huden heler. Hvis du stadig har sår efter 14 dage, skal du kontakte din egen læge for behandling.

Behandlingsmuligheder

Medicinsk behandling

Hvis du skal have medicinsk behandling for din brystbetændelse, giver vi dig antibiotika enten som piller eller i et drop. Hvis du får antibiotika i drop, skal du i de fleste tilfælde blive på hospitalet.
Medicinen kan give bivirkninger som ondt i maven, diarré eller kvalme. Du må gerne amme, selvom du får medicin. Når du får antibiotika, kan små mængder af medicinen overføres til dit barn via mælken, når du ammer. Dit barn kan få ondt i maven samt tynd og hyppig afføring.

Tømning af byld

Hvis vi ved en ultralydsskanning kan se, at du har en byld i brystet, bruger vi en nål eller lægger et dræn for at tømme den for betændelse. Du bliver lokalbedøvet, inden vi tømmer bylden.

Det skal du være opmærksom på

Kontakt din egen læge, hvis brystbetændelsen vender tilbage

Hvis du igen oplever symptomer på brystbetændelse, skal du kontakte din egen læge eller Akuttelefonen 1813 udenfor din egen læges åbningstid. 

Redaktør