Bløddelskræft, strålebehandling af

Til patienter bløddelskræft (sarkom).

Denne skriftlige information er et supplement til den mundtlige information om strålebehandlingen.

Forberedelse til strålebehandling

Først modtager du et brev med tider til planlægning og start af strålebehandling af din kræftsygdom.

På planlægningsdagen skal du starte i det rum, der bliver kaldt ” Mould”. Her får du lavet en form, så du kommer til at ligge på samme måde til CT- og eventuelt MRscanning. Formen bruges til de efterfølgende
strålebehandlinger, du skal have.

Efter besøget i ”Mould” får du foretaget en CT-scanning og eventuelt en MR-scanning. Scanningerne bruges til planlægning af strålebehandlingen, og du får derfor ikke et svar på, hvad scanningen viser, med mindre den planlagte behandling skal ændres.

I forbindelse med CT-scanningen vil der ofte blive givet kontrast ind i en blodåre. Der er afsat 45 minutter til information, planlægning og CT-scanning. Selve CT-scanningen tager kun få minutter.

Efter CT-scanningen tatoverer vi 4 små prikker på din hud. Dem bruger vi til at sikre, at du ligger på samme måde ved alle strålebehandlingerne. Hvis du skal have lavet MR-scanning udføres denne samme dag som CT-scanningen.

MR-scanningen varer op til 1 ½ time. Inden MR-scanningen skal vi sikre os, at du ikke har metaldele i kroppen, og i den forbindelse skal lægen udfylde et skema.

Hvis du skal have strålebehandling af bækkenområdet, er det vigtigt, at du har haft afføring, så endetarmen er tømt før CT- og MR-scanning og før de efterfølgende strålebehandlinger.

Du får udleveret 5 tuber med afføringsmiddel i klinikken ved dit første fremmøde. Har du ikke haft afførring på dagen for scanning og behandling, bedes du anvende 1 tube af det udleverede afføringsmiddel hjemmefra Ved planlægningen af strålebehandlingen af bækkenet bliver der taget stilling til, om du skal have behandlingen med fyldt eller tom urinblære.

Strålebehandlingens forløb

Strålebehandlingen foregår som hovedregel i klinikken.

Den første dag, du skal have strålebehandling, er der sat en halv time af til en samtale med behandlingspersonalet. Den information, du har fået ved lægesamtalen om strålebehandlingen og de mulige bivirkninger vil blive fuldt op af behandlingspersonalet i Stråleterapien.

Den første dag, får du desuden udleveret et mødekort med datoer og tidspunkter for dine behandlinger.

Første strålebehandling varer ca. 45 minutter, og de næste strålebehandlinger varer ca. 15-20 minutter pr. gang. Du lægger dig til rette i din behandlingsform, og ved hjælp af laserlys og tatoveringsprikkerne sørger behandlingspersonalet for, at du ligger helt rigtigt.

Ved alle strålebehandlinger bliver der taget røntgenbilleder eller scanningsbilleder som en ekstra sikkerhed for, at du ligger korrekt. Den tid stråleapparatet er tændt, er få minutter pr. behandling.

Strålebehandlingen er smertefri og kan ikke mærkes og ikke ses. Du vil kunne høre en svag summen fra apparatet, mens behandlingen gives, og du vil også kunne høre og se, når apparatet ændrer position. Under behandlingen er du alene i rummet. Personalet kan både se og høre dig via et kamera, så du kan altid komme i kontakt med personalet. 

Bivirkninger

De akutte bivirkninger kan variere fra person til person. Der kommer kun bivirkninger fra de områder, der bliver bestrålet. Bivirkningerne opstår som regel efter 8-10 behandlinger.

De akutte bivirkninger er overstået i løbet af 6-8 uger efter afsluttet strålebehandling.

Tal med personalet om dine bivirkninger og eventuelle smerter. Personalet vil kunne give dig råd og vejledning om, hvordan dine gener kan lindres.

Cirka midtvejs og ved afslutningen af stråleforløbet er der planlagt opfølgning i klinikken på Afdeling for Kræftbehandling på Herlev Hospital. Efter endt strålebehandling vil fremtidige opfølgninger oftest foregå på Rigshospitalet.

Hvis der er brug for hjemmesygeplejerske til for eksempel hudpleje, vil din hjemkommune blive kontaktet.

Redaktør