Blodtryksmåling (over et døgn)

Undersøgelsen følger dit blodtryk over et døgn.

Påsætning af måleapparat

Du skal have foretaget en døgnblodtryksmåling over 24 timer. Du skal have påsat måleapparat i Hormon og Stofskiftesygdomme, klinik 1, Borgmester Ib Juuls Vej 25A, 4. etage. 

Det tager ca. 30 minutter at sætte selve måleapparatet på. Du må være forberedt på, at der kan opstå ventetid. Når måleapparatet er sat på, kan du tage hjem.

Formål med blodtryksmåling

Ved at undersøge dit blodtryk over 24 timer i vante omgivelser, kan vi måle, hvordan dit blodtryk varierer over et døgn og dermed måle sværhedsgraden af eventuelt forhøjet blodtryk.

Om undersøgelsen

Du får påsat et bærbart måleapparat, som automatisk måler dit blodtryk. Måleapparatet er på størrelse med en walkman og bæres i et bælte rundt om maven. 

Apparatet har en elektrisk drevet pumpe, der pumper manchetten op gennem en gummislange. I manchetten, som er placeret på overarmen, sidder en mikrofon, som måler blodtrykket.

Når apparatet pumper manchetten op, skal armen holdes strakt og i ro med afslappede muskler, ellers kan der opstå støj, som får apparatet til at afbryde målingen. Målingen vil da gentages efter to minutter. 

Apparatet er kodet til at måle blodtryk (værdier) hvert kvarter. Om natten mellem kl. 23.00 og 07.00 måler apparatet hver halve time. Du må gerne tage bæltet af om natten og lægge appara tet i sengen ved siden af dig. 

Det kan være en fordel at pakke apparatet ind i et håndklæde om natten, så du forstyrres mindst muligt.

Alle værdier lagres i apparatets hukommelse og bliver senere overført til en computer.

Apparatet tåler ikke vand, du skal derfor undlade badning, mens du har apparatet på.

Forberedelse til undersøgelsen

Det er praktisk, hvis du møder iført 2-delt tøj med løstsiddende ærmer. I det døgn, hvor apparatet er sat på, skal du gøre som du plejer derhjemme eller på arbejde, men du kan ikke dyrke sport.

Efter undersøgelsen

Du skal aflevere apparatet i klinikken dagen efter mellem kl. 08.00 og 15.00.

Resultat af undersøgelsen

En sygeplejerske udskriver målingerne, og du får svar på undersøgelsen som aftalt med lægen.

Risiko ved døgnblodtryksmåling

Der er ingen risiko ved brug af denne metode.

Undersøgelsen bør ikke gennemføres, hvis du skal dyrke sport eller arbejder som chauffør.

Redaktør