Bliv undersøgt for knogleskørhed

Information om knogleskørhed samt blodprøveundersøgelse og DEXA-skanning.

Efter knoglebrud

Du er blevet behandlet for knoglebrud. Bruddet kan skyldes knogleskørhed. For at nedsætte risikoen for et nyt knoglebrud er det derfor vigtigt, at du bliver undersøgt for knogleskørhed.

Tal med din egen læge

Moderne behandling af knogleskørhed kan mindske risikoen for nye brud. Hvis du gerne vil vide, om du har forøget risiko for at få et nyt brud, vil vi foreslå, at du snarest kontakter din egen læge for at blive undersøgt for knogleskørhed.

Undersøgelsen

For at blive undersøgt for knogleskørhed skal du have foretaget en blodprøve og en såkaldt DEXA-skanning af dine knogler. Din læge sørger for blodprøven og henviser dig til DEXAskanningen. DEXA-skanningen viser mineralindholdet i dine knogler og afslører, hvordan niveauet ligger i forhold til det forventede normale niveau.

Skanningen er helt smertefri og ufarlig og tager ca. 10-15 minutter.

Hvis undersøgelsen viser, at du har knogleskørhed, kan din læge tilbyde dig behandling og gode råd. På den måde kan risikoen for nye brud mindskes.

Hvad er knogleskørhed?

Knogleskørhed (osteoporose) er en usynlig knoglesygdom, der skyldes, at mængden og styrken af knoglevævet er nedsat i en sådan grad, at der kan opstå brud selv ved små belastninger.

Mere end hver 3. kvinde rammes af knogleskørhed efter overgangsalderen, ligesom hver 8. mand får sygdommen. Stigende alder, livsstil og arvelige faktorer kan være medvirkende årsager til, at man udvikler knogleskørhed. Sygdommen kan dog både forebygges og behandles.

Tegn på knogleskørhed

  • Brud på håndled, hofte, ryghvirvler, skulder, bækkenskål og fodled
  • Voldsomme rygsmerter pga. rygsammenfald. ’Ondt i ryggen’ kan dog skyldes andet end rygsammenfald
  • Øget krumning af ryggen
  • Mindsket legemshøjde
  • At ribbenene hviler på hoftekammen
Redaktør