Formål med undersøgelsen
Formålet med undersøgelsen er både at måle, hvordan blæren fungerer og at undersøge, hvordan urinen løber fra blæren.
Forberedelser til undersøgelsen
Når du møder i klinikken, vil vi bede dig om at lade vandet til en urinprøve. Hvis der er tegn på blærebetændelse, må undersøgelsen eventuelt udsættes, indtil betændelsen er behandlet.
Få eventuelt undersøgt din urin for bakterier hos din egen læge 8-10 dage før undersøgelsen, hvis du har symptomer på blærebetændelse eller er kendt med gentagne blærebetændelser.
Har du blærekateter skal urinen IKKE undersøges hos din læge.
Hvordan foregår undersøgelsen
Undersøgelsen foretages af en sygeplejerske. Der afvaskes med saltvand omkring urinrørsåbningen og lokalbedøvende creme sprøjtes op i urinrøret.
Derefter indføres et tyndt plastikrør (målekateter) ind gennem urinrøret til blæren.
Et tyndt målekateter indføres ca. 10 cm op i endetarmen. Dette kateter måler bugpressetrykket under undersøgelsen.
Blæren fyldes langsomt med tempereret saltvand, mens trykket måles i blæren og i tarmen via en computer. Fyldningen stoppes, når du mærker stærk vandladningstrang.
Du lader herefter vandet i en speciel tragt, der måler strålekraften og urinmængden. Blæren kan fyldes igen via kateteret, hvorefter du atter kan lade vandet i tragten.
Gør undersøgelsen ondt?
Undersøgelsen foregår med lokalbedøvende creme, og gør derfor ikke ondt. Det kan imidlertid føles ubehageligt, når det tynde plastikrør føres op gennem urinrøret. Det mindsker ubehaget og letter undersøgelsen, hvis du prøver at slappe helt af.
Efter undersøgelsen kan der være lidt svie ved de følgende vandladninger, og der kan være lidt blod i urinen. Disse gener kan mindskes ved at drikke rigeligt (ca. 1½ til 2 liter) i det første døgn efter undersøgelsen.
Hvor længe varer undersøgelsen?
Du skal regne med, at undersøgelsen varer ca. 1 time.
Undersøgelsen skal vurderes af en læge, og du får derfor en tid i klinikken, hvor du får svar på resultatet af undersøgelsen.