Biskjoldbruskkirtelhormon, øget dannelse af (Primær hyperparathyroidisme)

Øget dannelse af biskjoldbruskkirtelhormon kan forsage, at indholdet af kalk i blodet stiger. Det blandt andet behandles ved operation eller ved medicinsk behandling.

Om biskjoldbruskkirtlerne

Biskjoldbruskkirtlerne er 4 små kirtler, der hver vejer 30-40 mg. Kirtlerne ligger på forsiden af halsen lige bagved skjoldbruskkirtlen. I sjældne tilfælde kan en eller flere af kirtlerne mangle, eller de kan sidde i brysthulen i stedet for på halsen.

Hvad er biskjoldbruskkirtelhormon?

Biskjoldbruskkirtlerne frigiver et hormon kaldet parathyreoideahormon (biskjoldbruskkirtelhormon, PTH). Biskjoldbruskkirtelhormonet hjælper med at regulere indholdet af kalk (calcium) i blodet, der er vigtigt for vedligeholdelse af knogler, muskler og nervesystemet. 

Frigivelsen af biskjoldbruskkirtelhormon reguleres ved, at kirtlerne registrerer blodets kalkindhold og øger eller sænker hormonproduktionen. 

Hvis kirtlerne ikke kan regulere frigivelsen af hormon, kan indholdet af kalk i blodet stige. 

Hvilke symptomer kan der være ved øget dannelse af biskjoldbruskkitelhormon?

Symptomerne kan være meget forskellige fra person til person. Almindelige symptomer er træthed, hukommelsesbesvær, depression, tørst, store eller hyppige vandladninger, muskel- og knoglesmerter. 

Da biskjoldbruskkitelhormon fjerner kalk fra knoglerne og udskiller det i urinen, kan der – især i sværere tilfælde - være nyresten og knogleskørhed. 

Nyresten kan give symptomer i form af smerter og blod i urinen, mens knogleskørhed kan være årsag til, at man lettere pådrager sig knoglebrud.

Hvad er årsagen til øget dannelse af biskjoldbruskkirtelhormon?

Årsagen til øget dannelse er i de fleste tilfælde en godartet kirtelknude i en af de fire biskjoldbruskkirtler. I sjældne tilfælde kan det skyldes, at flere af kirtlerne er forstørret. 

Der kan også dannes øgede mængder biskjoldbruskkirtelhormon, der skyldes andre sygdomme fx nyrelidelser.

Hvordan konstateres øget dannelse af biskjoldbruskkirtelhormon?

Mistanken opstår ved, at der måles forhøjet kalk i en blodprøve. Mistanken bekræftes ved at måle indholdet af biskjoldbruskkirtelhormon (parathyroideahormon, PTH) i blodet. Lægen vil bestille en række blodprøver til at sikre, at man ikke har nedsat nyrefunktion eller D-vitaminmangel.

Det er endvidere vigtigt, at du oplyser, hvilke former for medicin du tager, da nogle lægemidler kan påvirke undersøgelsesresultaterne; det gælder specielt visse blodtryksmidler og vanddrivende medicin (thiazider som f.eks. Centyl®). 

I nogle tilfælde er det nødvendigt at ændre i medicinen før yderligere undersøgelser. 

Lægen og sygeplejersken vil altid give dig besked, hvis du skal ændre på din medicin.

Hvordan behandles øget dannelse af biskjoldbruskkirtelhormon?

For at undgå væskeunderskud er det vigtigt, at du drikker rigelig væske, hvis kalkindholdet i blodet er betydelig forhøjet.

Du skal gerne drikke mindst 2 liter under normale forhold og 3-4 liter, hvis du sveder meget eller opholder dig i varmt klima.

Behandlingen er normalt en operation, hvor man i fuld bedøvelse fjerner den forstørrede biskjoldbruskkirtel. Man kan undlade operation i meget milde tilfælde. 

Hvis operation ikke kan lade sig gøre - typisk på grund af andre sygdomme – kan medicinsk behandling i nogle tilfælde være en mulighed.

Der vil i de fleste tilfælde skulle foretages en række undersøgelser, inden det kan afgøres, om operation er den korrekte behandling, og hvordan operationen bedst gøres. Det kan bl.a. være blod- og urinprøver med måling af kalk (calcium) og isoptopundersøgelse af biskjoldbruskkirtlerne (parathyroidea-scintigrafi). Der kan også være brug for røntgenundersøgelser af urinvejene og måling af knoglernes kalkindhold (BMD-måling, knogleskanning, også kaldet DEXA-skanning).

Redaktør