Bicalutamid - en tablet til behandling af kræft i prostata (blærehalskirtlen)

Tabletten Bicalutamid er en af mulighederne, når kræft i prostata skal behandles.

Blærehalskirtlen

Blærehalskirtlen er placeret under mandens urinblære og urinrøret løber igennem blærehalskirtlen. Blærehalskirtlens primære funktion er produktion af den sædvæske, som sædcellerne blandes med.

Det er normalt, at prostata vokser med alderen. Væksten af kirtlen stimuleres af det mandlige kønshormon testosteron, som dannes i testiklerne.

Prostatakræft

Prostatakræft er en hyppig kræftform hos mænd primært over 50 år. Risikoen stiger med alderen. Danmark er et af de lande, hvor forekomsten af prostatakræft er høj. Årsagen til prostatakræft kendes ikke. 

Prostatakræftcellernes vækst stimuleres af det mandlige kønshormon testosteron. 

Mange har kræftceller i prostata uden at de nogensinde udvikler sig til behandlingskrævende sygdom. Hos andre diagnosticeres kræften, og den behandling der iværksættes afhænger af, hvilket stadie prostatakræften er i. 

Behandling med Bicalutamid

Du skal have Bicalutamid som en del af din behandling eller som hele behandlingen for din sygdom.

Bicalutamid er et antihormon, som virker ved at blokere effekten af det mandlige kønshormon på prostatakræftcellerne. Herved hæmmes kræftcellerne, så væksten mindskes eller ophører.

Bivirkninger

Omtrent 2/3 af patienter i behandling med Bicalutamid oplever ømhed og vækst af brystkirtlerne. Dette kan i de fleste tilfælde forebygges ved en enkelt strålebehandling mod brystvævet. 

Dette vil lægen tage stilling til inden start på behandlingen.

Du vil som regel kunne fortsætte dit seksualliv, som det var, før du begyndte på behandlingen. Efter lang tids behandling ses dog hos nogle en vis svækkelse af lystfølelse og rejsningsevne.

Andre, men mindre hyppige, bivirkninger er træthed og kraftesløshed, hårtab og udslæt. Du kan læse om flere bivirkninger i den indlægsseddel, der ligger i tabletpakken. 

Praktisk om brug af Bicalutamid

  • Du får udleveret Bicalutamid fra hospitalet. Tabletterne fås som 50 mg eller 150 mg. Sædvanlig dosis er 1 tablet dagligt, men lægen kan have ordineret en anden dosis til dig. Følg altid lægens anvisning. 
  • Du skal opbevare tabletterne ved stuetemperatur og utilgængeligt for børn.
  • Tabletterne skal synkes hele sammen med et glas vand. Tabletterne kan indtages med eller uden samtidig indtagelse af mad. Indtag tabletterne på samme tidspunkt hver dag.

Hvis du er i tvivl om noget, kan du kontakte Urinvejssygdomme, klinik 1. 

Redaktør