Behandling med udvidelse af endetarmsåbningen (Anal-dillation)

Beskrivelse af forløbet ved udvidelse af endetarmsåbning.

Vi har udarbejdet denne patientinformation for at give svar på en række spørgsmål, du har i forbindelse med din behandling. Patientinformation er kun tænkt som et supplement til den mundtlige information, du får på afdelingen. 

Rift i endetarmen (analfissur) eller forsnævring (stenose) i endetarmskanalen kan ligge til grund for, at man har behov for en udvidelse af endetarmsåbningen.

Indikation for behandling

Kroniske smerter i endetarmsregionen.

Procedure

Behandlingen bliver foretaget i fuld bedøvelse og almindeligvis på Bedøvelse og Operation 2.

Resultat af behandling

Hos en del patienter fører denne behandling til smertefrihed i løbet af få dage.

Men hos enkelte patienter er der dog kun begrænset effekt af behandlingen. Der er ingen undersøgelser, der på forhånd, kan udpege de patienter, som har effekt af behandlingen. En eventuel gentagelse af proceduren vil bero på en individuel vurdering.

Forberedelse

Du skal være fastende

Du skal tage et klyx/mikrolax (Glyoktyl 7,5 ml) ca. en time, inden du tager hjemmefra, således at den nederste del af endetarmen er fri for afføring inden indgrebet. Du kan få klyx udleveret af personalet på klinikken eller selv købe det på apoteket.

Smertestillende medicin

Vi anbefaler, at du tager 1 g Paracetamol (Panodil, Pinex, Pamol) 3-4 gange dagligt og eventuelt tbl Ibuprofen 400 mg 3 gange dagligt de første dage. Denne medicin skal du selv sørge for at have hjemme. Hvis personalet mener, at du får behov for stærkere smertestillende medicin, vil det blive udleveret før udskrivelsen. Det er vigtigt, at du tager de anbefalede smertestillende tabletter, således at du kan bevæge dig hurtigst muligt. Paracetamol og Ibuprofen er uden væsentlige bivirkninger inden for den uges tid, hvor du eventuelt har behov for smertestillende medicin. 

Hjemme skal du være opmærksom på:

  • For at undgå hård afføring tilrådes tbl Magnesia (afføringsmiddel), 2 stk om aftenen de første dage. Magnesia kan du købe på apoteket.
  • Husk at drikke rigeligt med væske(1-2 liter).
  • Erfaringsmæssigt foretrækker de fleste at blive hjemme dagen efter operationen. Lægen, der opererer dig, vil råde dig om, hvornår du kan genoptage dit arbejde. Eventuel sygemelding skal du have hos din egen læge.

Kontrol på klinikken

Efter lægens vurdering vil du blive kontrolleret på Mave-, Tarm- og Leversygdomme, klinik 2 efter operationen.

Komplikationer

Hvis der indenfor de første 24 timer opstår stærke smerter eller blødning, kan du kontakte vagthavende læge på telefon 38 68 25 62. 

Hvis der udover det første døgn opstår tiltagende smerter, blødning, hævelse eller du får feber over 38 ºC, kontakt da egen læge, Mave-, Tarm- og Leversygdomme, klinik 2eller Akut telefon 1813

Redaktør