Behandling med Creon

Til patienter med kræft i bugspytkirtlen

Denne skriftlige information er et supplement til den mundtlige information om
behandlingen.

Du har fået tilbudt behandling med stoffet Creon. Her kan du læse om virkning, eventuelle bivirkninger, og hvad du skal være opmærksom på under behandlingen.

Medicinsk behandling med Creon består af enzymer, som virker præcis på samme måde, som dem en normal bugspytkirtel danner. Behandlingen består af kapsler, som du skal tage, når din bugspytkirtel ikke længere selv er i stand til at danne de enzymer, der er med til at fordøje maden. Behandling med Creon er en livslang medicinsk behandling.

Du har mulighed for at få tilskud til behandling med Creon. Tal med lægen om det.

Sådan foregår behandlingen

Du skal tage Creon, hver gang du spiser et måltid, der indeholder fedt eller protein. Det gælder ved alle typer måltider. Det vil sige ved hovedmåltider, mellemmåltider, eller hvis du tager en snack.

Du skal dog ikke tage Creon, hvis du for eksempel spiser et æble eller en sodavandsis, fordi de ikke indeholder fedt eller protein.

Tag Creon under måltidet Det er yderst vigtigt, at du tager Creon samtidig med maden og hverken før eller efter et måltid. Det skyldes, at enzymerne kun virker, hvis de er i mavesækken og i tyndtarmen på samme tid som maden.

Tager du Creon inden eller efter maden, så har den ikke effekt - og du kan desuden få gener som mavesmerter, oppustethed og fedtet afføring.

Undlad at tygge eller knuse kapslerne

Synk kapslerne hele med rigeligt væske. Du må ikke tygge eller knuse kapslerne, men hvis du synes, at de er svære at synke, kan du eventuelt åbne dem og drysse indholdet ud i en yoghurt, eller i det du drikker sammen med måltidet.

Dosis er individuel og aftales med lægen

Den rette dosis Creon bliver tilpasset til dig og bliver bestemt i samarbejde med din læge. Dosis afhænger af, hvor mange enzymer din bugspytkirtel er i stand til selv at producere, og af den måde din kost er sammensat på.

Gode råd om kost - når du har kræft i bugspytkirtlen

Vi anbefaler, at du spiser almindelig varieret kost - og gerne hyppige små måltider. Hvis du er småt spisende, kan det være en god ide at få ekstra energi og proteiner ved hjælp af for eksempel

  • proteindrik
  • mælk
  • kakao
  • koldskål
  • ymer eller lignende.

Husk at tage Creon til disse drikke.

Hvis du drikker juice, saft eller sodavand er Creon ikke nødvendig, da disse drikke ikke indeholder fedt eller protein.

Pjecen her er skrevet med inspiration fra Gastroenheden, Hvidovre hospital

Redaktør