Behandling af analfissur med Diltiasemsalve (Rift i endetarmen)

Beskrivelse af proceduren i forbindelse med behandling af en rift i endetarmen med Diltiazemsalve.

Analfissur er en akut overfladisk revne eller sår ved endetarmsåbningen. Riften giver smerter under og især efter afføring og kan give en smule blødning. 

En akut opstået rift vil oftest hele under afføringsregulering. Dette kan suppleres med lokal behandling i form af Diltiazemsalve.

I nogle tilfælde kan riften blive kronisk – have svært ved at hele. En kronisk rift er oftest dybere og kan omfatte muskelfibre fra den indre lukkemuskel. Der vil opstå en krampagtig sammentrækning af endetarmsmusklen. I sådanne tilfælde kan kirurgisk behandling blive nødvendig.

Hvad er årsagen

Årsagen er oftest ukendt, men det kan skyldes oftest hård, knoldet afføring eller irritation af huden.

Behandling

Diltiazemsalve virker afslappende på lukkemusklen og virker dermed både fremmende for heling og smertelindrende. Du skal smøre salven (2 % Diltiazem) på to til tre gange dagligt i fire til seks uger. Salven påsmøres i en mængde svarende til en ært med en finger rundt om endetarmsåbningen samt på selve riften.

Husk at være omhyggelig med din hygiejne forneden efter toiletbesøg.

Bivirkninger

Nogle få patienter, som er i behandling med Diltiazemsalve, får let dunkende hovedpine, der fortager sig efter cirka 10 dages brug af salven. 

Enkelte kan også være plaget af eksem, som en lokal allergisk reaktion af salven. Hvis sidstnævnte er tilfældet, bedes du kontakte klinkken på telefon 38 68 57 10. Hvis du har en hjertesygdom eller er i behandling for forhøjet blodtryk, skal du være forsigtig med brugen.

Kontrol

Du vil få udleveret tid til kontrol i Mave-, Tarm- og Leversygdomme, klinik 2 cirka seks til otte uger efter opstart af behandling.

Redaktør