Hvis en undersøgelse eller behandling på hospitalet kræver bedøvelse, skal du tale med en anæstesilæge. Det er anæstesilægen, der planlægger og står for bedøvelsen sammen med en anæstesisygeplejerske. Ved planlagte operationer er samtalen med anæstesilægen oftest dagen før.
Hvis der er noget, du er i tvivl om, skal du endelig spørge. Det er vigtigt, at vi ved, hvad du er usikker på, så vi kan hjælpe dig.
Du kan enten spørge anæstesilægen, som du aftaler bedøvelsen med - eller sygeplejersken i den afdeling, du er indlagt på. Skriv dine spørgsmål ned, så du husker at stille dem.
Tag nogen med
Selvom du er ung, vil vi anbefale dig at tage én med, både til samtalerne, og når du skal bedøves. Det er altid godt at være to til at høre, hvad der bliver sagt.
Faste før bedøvelsen
Du skal faste for, at mavesækken er helt tom, inden du bliver bedøvet.
- Indtil 6 timer, før du skal bedøves, må du spise det, du har lyst til.
- Indtil 1 time, før du skal bedøves, må du drikke vand eller saft. Ingen mælk, yoghurt eller lignende.
Den sidste time før bedøvelsen, må du ikke spise eller drikke. Og ja, man bliver sulten og tørstig - specielt når man ved, at man ikke må få noget.
Tag make up, smykker og neglelak af
Under bedøvelsen må du ikke have smykker, makeup eller neglelak på. Tag smykker og piercinger af i afdelingen eller lad dem blive hjemme.
Når du kører til operationsgangen
Inden du kommer ned til operationen, får du hospitalstøj på. Tøjet beholder du på under operationen. Du bliver kørt til operationsstuen i din seng - måske skal du vente lidt ude på gangen. Den person, der følger med dig til operationsgangen, må gå med, helt ind på operationsstuen, og være hos dig, lige indtil du er bedøvet.
Det sker på operationsstuen
Der er en masse mennesker på operationsstuen, og du kommer blandt andet til at hilse på den læge, der skal operere dig. Du bliver spurgt om dit navn og cpr nummer igen og igen. Det er ikke, fordi vi er glemsomme, men fordi vi skal følge bestemte regler om sikkerhed.
Bedøvelsen får du enten gennem et drop i hånden eller ved at trække vejret i en maske. Bedøvelse med drop betyder, at du får lagt et lille tyndt plastikrør ind i en blodåre i hånden. Gennem det kan vi så give dig sovemedicin, smertestillende medicin og væske. Inden du får lagt drop, kan du bedøve huden med lokalbedøvende creme. Huden bliver følelsesløs der, hvor cremen har siddet og derfor mærker du næsten ikke stikket.
Cremen skal sidde på i 1½-2 timer og tages af 15-30 minutter, før du får lagt drop. Du kan også blive bedøvet ved, at du trækker vejret i en maske med en bedøvende luftart. Du aftaler med anæstesilægen, hvad der er det bedste for dig.
Når du skal opereres
Du bliver hjulpet, eller lægger dig selv på operationslejet. Det ligner en meget smal briks, der kan vippes og drejes i alle retninger. Den anæstesisygeplejerske eller anæstesilæge, der skal bedøve dig, fortæller, hvad der skal ske. De er der hele tiden, imens du sover, og har en del teknisk udstyr, der hjælper med at holde øje med dig. Du får målt dit blodtryk, din puls og hvor højt iltindholdet er i dit blod. Nogle operationer tager lang tid og andre kort tid. Under hele operationen løber der sovemedicin igennem dit drop, og du sover dybt, lige indtil operationen er færdig. Og nej, du kan ikke snakke eller snorke
under en bedøvelse.
På opvågningsstuen
Efter operationen kommer du på en opvågningsstue. Det er et stort rum med en masse senge med gardiner imellem. Her vil opvågningssygeplejersken sørge for, at du har det godt, imens du vågner helt op. Det overvågningsudstyr, som du fik sat på inden operationen, skal du have på, indtil du er helt vågen. Den, der fulgte med dig ned til operationen, må gerne komme ind til dig på opvågningsstuen.
Efter operationen føles det tit som om, at man kun har sovet i 5 minutter. Man kan godt være lidt forvirret, og måske har man drømt. Når du er vågen, kan du få noget at drikke. Mad får du først, når du kommer tilbage på afdelingen.