Arometasehæmmere, behandling med

Til patienter med brystkræft, der har spredt sig.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen. Informationen giver oplysninger om kemoterapi ved brystkræft, som har spredt sig. I øvrigt henviser vi til afdelingens skriftlige patientinformation om medicinsk kræftbehandling. 

Vi håber, du kan bruge informationen til at få overblik over den behandling, vi anbefaler. Dine pårørende kan også have glæde af at læse informationen for bedre at kunne støtte dig i dine overvejelser. 

Du har netop afsluttet en række undersøgelser, der har vist, at du har fået tilbagefald af brystkræftsygdommen. Vi kan tilbyde dig antiøstrogenbehandling, så sygdommen kan holdes i ro eller bringes til at forsvinde for en periode. 

Antiøstrogenbehandling

Antiøstrogenbehandling er behandling, som kan modvirke indflydelsen af det kvindelige kønshormon østrogen på væksten af brystkræftceller. 

Hos yngre kvinder dannes det meste østrogen i æggestokkene. Hos kvinder, som har passeret overgangsalderen, dannes østrogen derimod ud fra andre hormoner, som produceres i binyrerne. 

Forskellige former for medicin kan modvirke østrogens indflydelse på tilbagefald af sygdommen. Behandling med dette betegner vi som antiøstrogenbehandling.

Aromatasehæmmer behandling 

Stoffet virker ved at hæmme omdannelsen af andre hormoner til østrogen. 

Behandlingen er en tablet Letrozole (Femar), Anastrozol (Arimidex) eller Exemestan (Aromasin), du tager x 1 dagligt om aftenen.

Behandlingen

Vi giver behandlingen, så længe brystkræften kan holdes under kontrol. Behandlingen vil dog blive afbrudt før, hvis der optræder bivirkninger, som du ikke tåler eller hvis du i øvrigt selv ønsker at stoppe med behandlingen. 

Undersøgelser

Hver 3.-4. måned foretager vi en evaluering af behandlingens effekt.

Bivirkninger

Vi forventer ikke at se alle bivirkninger hos dig, men kan på den anden side ikke udelukke andre bivirkninger end de, der er nævnt her. 

Østrogenmangel: 
Østrogenmangel kan medføre hedeture og hovedpine. Hvis det er meget generende, så tal med lægen om det. 

Hævelse eller oppustethed: 
kan opstå på grund af væskeophobning

Træthed: 
Du vil kunne opleve en betydelig træthed og et behov for at sænke tempoet. Hvis du arbejder, kan det blive nødvendigt, at du sygemelder dig helt eller delvist i den periode, du får behandling. 

Kvalme: 
I forbindelse med behandlingen kan du blive utilpas. Disse gener kan forebyggges og behandles med kvalmestillende medicin. 

Bedre eller nedsat appetit: 
Din sygdom og behandling kan medføre, at appetitten nedsættes eller øges, og du kan opleve et vægttab - eller øgning. Du kan få råd og vejledning af lægen, sygeplejersken og diætisten i klinikken. 

Forstoppelse: 
kan medføre kvalme, madlede og generelt ubehag. Tal altid med personalet, hvis dine afføringsvaner ændrer sig - og om valg af afføringsmidler og dosering.

Hårtab: 
er beskedent med denne behandling og kræver almindeligvis ikke paryk. 

Svimmelhed:
Der kan forekomme svimmelhed. 

Slimhinder: 
Din behandling kan medføre udflåd eller menstruationslignende blødning. 

Øget svedafsondring:
Du kan komme ud for, at du sveder mere, end du plejer. 

Generelt har kvinder efter overgangsalderen et lavt indhold af østrogen i blodet og det kan give tendens til knogleskørhed og muligvis øge risikoen for hjertesygdomme pga. ændring af kolesteroltallet.

Fortæl om bivirkningerne - så vi kan behandle dem

For at vi kan forebyggge og behandle eventuelle bivirkninger, er det vigtigt, at du oplyser os om de gener, du får i forbindelse med behandligen. Fortæl os også, hvis du får bivirkninger, som ikke er nævnt her.

Forholdsregler

Du kan omgås din familie og venner, som du plejer, dog skal du være opmærksom på at have en god personlig hygiejne (se afdelingens generelle vejledning om medcinsk kræftbehandling). 

Redaktør