Aromastasehæmmere, behandling med (Letrozol, Anastrozol eller Exemestane)

Til patienter med hormonfølsom kræft, der udgår fra æggestokkene.

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen

Informationen giver oplysninger om behandling med antiøstrogen ved kræft i æggestokkene, som har spredt sig. 

Vi ved, at du står i en vanskelig situation, som måske kan synes uoverskuelig. Vi håber, du kan bruge denne information til at få overblik over den behandling, vi anbefaler. Dine pårørende kan også have glæde af at læse informationen for bedre at kunne støtte dig i dine overvejelser.

Kræft i æggestokkene, der har spredt sig

Kræft i æggestokkene, der har spredt sig, behandler vi med ofte med kemoterapi. På grund af kræftens egenskaber kan vi i nogle tilfælde forvente, at den er følsom overfor hormoner. Vi tilbyder dig derfor behandling med antiøstrogen med det sigte at holde sygdommen i ro eller få den til at svinde for en periode.

Hvad er behandling med antiøstrogen?

Behandling med antiøstrogen er en behandling, som kan modvirke østrogens indflydelse på væksten af kræftceller. Hos yngre kvinder dannes det meste østrogen i æggestokkene. Hos kvinder, som har passeret overgangsalderen, dannes østrogen ud fra andre hormoner, som produceres i binyrerne. I nogle tilfælde er kræftceller følsomme overfor det østrogen, der er i kroppen - også efter overgangsalderen, og de reagerer med øget vækst.

Forskellige former for medicin som for eksempel aromatasehæmmere kan modvirke, at østrogen medfører tilvækst af sygdommen. En sådan behandling, kalder vi behandling med antiøstrogen.

Behandling med aromatasehæmmere

Aromatasehæmmere virker ved at hæmme omdannelsen af andre hormoner til østrogen, så der bliver mindre østrogen til stede i kroppen.

Behandlingen består af 

  • én tablet
  • som du tager dagligt om aftenen. 

Det vil enten være Letrozole (Femar 2,5 mg), Anastrozol (Arimidex 1 mg) eller Exemestan (Aromasin 25 mg).

Behandlingen

Vi giver behandlingen, så længe kræften kan holdes under kontrol. Behandlingen bliver afbrudt før, hvis der opstår bivirkninger, som du ikke kan tåle, eller hvis du selv ønsker at stoppe med behandlingen.

Undersøgelser

Ca. hver 3. måned vurderer vi behandlingens effekt.

Bivirkninger

Bivirkninger ved behandling med aromatasehæmmere er som regel milde eller moderate og kan minde om gener, som forekommer i forbindelse med overgangsalder.

Aromatasehæmmere påvirker ikke kun kræftcellerne, men også kroppens raske celler. Denne påvirkning betyder, at der kan komme bivirkninger. Vi forventer ikke at se alle bivirkninger hos dig, men kan på den anden side ikke udelukke andre bivirkninger end de, der er nævnt her.

Østrogenmangel  Østrogenmangel kan give symptomer som for eksempel hedeture, hovedpine, træthed, tendens til væskeophobning, svedeture, ændret appetit, kvalme, forstoppelse og udtynding af håret. Hvis generne er meget generende, så tal med lægen eller sygeplejersken om det.

Træthed  Du kan blive træt og få behov for at sænke tempoet. Hvis sygdommen eller behandlingen forhindrer dig i at arbejde, så tal med lægen om det.

Kvalme  I forbindelse med behandlingen kan du blive utilpas. Disse gener kan forebygges og behandles med kvalmestillende medicin. Spørg sygeplejersken, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre.

Appetit  Din sygdom og behandling kan medføre, at din appetit nedsættes eller øges, og du kan opleve vægttab eller -øgning. Du kan få råd og vejledning af lægen, sygeplejersken og diætisten i klinikken.

Forstoppelse  Hvis dit afføringsmønster ændrer sig, så fortæl det til sygepljersken, så du kan få vejledning om eventuelle afføringsmidler.

Hårtab  Hårtab på grund af behandlingen er minimalt, og kræver som regel ikke paryk.

Svimmelhed  Der kan forekomme forskellig grad af svimmelhed. Hvis svimmelheden er vedvarende, så tal med lægen eller sygeplejersken om det.

Slimhinder  Du kan opleve, at du sveder mere end normalt.

Led, muskler, knogler  Muskel- og knoglesmerter kan forekomme. Generelt har kvinder efter overgangsalderen et lavt indhold af østrogen i blodet, og det kan give tendens til knogleskørhed og muligvis øge risikoen for hjertesygdomme på grund af ændring af kolesteroltallet. Behandling med antiøstrogen kan øge denne tendens. Vi anbefaler tilskud af kalk og D-vitamin i forbindelse med behandlingen, og tilbyder dig en knoglescanning for at måle kalkindholdet i dine knogler ved opstart på behandlingen.

For de fleste er bivirkningerne mest tydelige í begyndelsen af behandlingen og 3 måneder frem, hvorefter de ofte klinger af.

Fortæl om dine bivirkninger - så vi kan behandle dem

For at vi kan forebygge og behandle eventuelle bivirkninger, er det vigtigt, at du oplyser os om de gener, du får i forbindelse med behandlingen. Fortæl os også, hvis du får bivirkninger, som ikke er nævnt her.

Forholdsregler

Du kan omgås din familie og venner, som du plejer.

Redaktør