Du har været igennem en omfattende operation og er nu klar til udskrivelse. Mange spørgsmål trænger sig på, og det er svært at overskue, om der er noget, som ikke er blevet belyst. Du kan i perioder være deprimeret, uligevægtig og irritabel. Det er vigtigt, at du og dine pårørende er klar over, at dette er en normal reaktion, som er forbigående, men godt kan tage tid.
Du har nu fået en urostomi, som er en stor ændring af dit kropsbillede. Det kan være svært at forholde sig til og tage tid at acceptere. Vi håber, at du kan finde overskud til at tale med din familie eller venner om ting, der ligger dig på sinde, og i øvrigt tage imod tilbuddet om at benytte vores specialviden, hvis du skulle have brug for det.
Efter udskrivelsen
Du har fået hjælp til og vejledning i pasning af stomien under indlæggelsen. Nogle kan ved udskrivelsen klare stomiplejen selvstændigt og har kun brug for let støtte af hjemmesygeplejersken. Andre udskrives til forsat oplæring i pleje af stomien.
Din første lægekontrol vil være ca. 1 måned efter udskrivelsen. Ud over et kontrolforløb hos en læge tilbydes du også en kontrol hos en sygeplejerske i Urinvejssygdomme, klinik 1 ca. 1, 3, 6 og 12 måneder efter operationen og ellers efter behov. Der skiftes stomibandage under besøget, så du bedes medbringe din stomitaske med de materialer, som du bruger. Denne dag skal du ikke skifte stomibandagen hjemmefra.
Formålet med besøgene er:
- Følge op på den vejledning, du har fået i plejen af stomien i forbindelse med indlæggelsen.
- Løse evt. problemstillinger ved bandageringen eller med huden omkring stomien.
- Vejlede og rådgive om hverdagslivet med en stomi.
Det kan være vanskeligt at vurdere, hvilken bandagetype der passer dig bedst. Der findes mange forskellige produkter, men vi vil hjælpe dig til at finde frem til den mest velegnede.
Der er afsendt en hjælpemiddelansøgning til din kommune, som vil sørge for levering af stomimaterialer. Mangler du stomibandager, og har du endnu ikke fået tildelt en leverandør fra kommunen, bedes du kontakte Urinvejssygdomme, sengeafsnit 1.
I starten bør du blot bestille materialer til 1 måned ad gangen, da du med tiden kan få behov for at ændre bandagetypen.
Selve stomien
Lige efter operationen er stomien hævet, men den bliver efterhånden mindre. Det er derfor vigtigt, at du jævnligt måler stomiens størrelse, så du kan tilpasse hullet i bandagen derefter.
Stomien bør være rød med stort set samme farve som slimhinden i munden. Der er ingen nerver i urinstomien, derfor kan du ikke mærke berøringen af denne. Selve stomien er afslutningen på det korte tarmstykke, som leder urinen fra urinlederne til huden. Der findes ingen lukkemuskel, som i urinrøret, derfor løber urinen stille og roligt ud i posen på maven. Posen tømmes i toilettet efter behov.
Tarmtrevler
Tarmstykket, som urinstomien er lavet af, har bevaret sin nerve- og blodforsyning og karakter af tarm. Derfor vil tarmstykket fortsat producere slim, der viser sig som trevler i urinen. Urinstomien bliver ved med at producere tarmtrevler, men mængden aftager med tiden.
Der vil som hovedregel være bakterier i urinen, når du har en urinstomi, men disse kræver normalt ikke behandling.
For at mindske risikoen for blærebetændelse anbefaler vi, at du drikker omkring 2-3 liter væske dagligt for at skylle urinvejene godt igennem.
Bandageskift og hud
Det er individuelt, hvor hyppigt pladen bør skiftes. Det afhænger af, hvor opløst pladen er på bagsiden ved aftagning, og hvilken type bandage du bruger.
1-dels-bandager er beregnet til dagligt skift.2-dels-bandager bør som regel ikke sidde længere end maks. 3 døgn, når man har en urinstomi.
Selve posen anbefales at blive skiftet dagligt. Det er vigtigt at være opmærksom på, at huden omkring stomien er sund og hel. Rødme, kløe eller svie kan være første tegn på et begyndende hudproblem. Skulle du inden første besøg i klinikken eller mellem kontrollerne have behov for råd og vejledning, er du altid velkommen til at kontakte stomisygeplejerskerne i klinikken.
Hjælp og rådgivning
Kræftens Bekæmpelse har rådgivningscentre flere steder i landet. Her kan man få hjælp af psykolog og socialrådgiver. Rådgivningen er gratis, og både patienter samt pårørende kan henvende sig (se vedlagte pjece fra Kræftens Bekæmpelse).
Herudover står hospitalets præst til rådighed, hvis du har brug for det. Det er endvidere muligt at søge om økonomisk støtte, se vedlagte pjece:
Engangssum ved kritisk sygdom.
En del har glæde af at være medlem af foreningen for stomiopererede, COPA. Vi henviser desuden til informationsfolderen fra COPA:
Urostomi – og hvad så?
Hvile og aktivitet
Din krop har brug for en længere periode til at komme sig, og det er normalt at være fysisk træt og afkræftet i op til 2-3 måneder efter operationen. Det er derfor vigtigt, at du tager hensyn til, at din kondition er nedsat. Genoptag dagligdagens aktiviteter, men hold pauser.
Seksualitet
Seksuel aktivitet og samleje kan genoptages, når du føler dig klar til det. Dog tidligst 6 uger efter operationen for kvinder. Det kan tage tid for dig, at skulle vænne sig til, hvordan din krop fungerer seksuelt efter operationen.
Hvis du ønsker en samtale om dette emne, eller hvis du ønsker råd og vejledning angående eksempelvis rejsningsproblemer, er du velkommen til at tale med læge, sygeplejerske eller afdelingens sexlolog.
Operationssårene
For at undgå misfarvning bør du beskytte sårene mod sol i et år. Enkelte patienter oplever problemer med sårhelingen, og hjælp fra hjemmesygeplejerske kan blive nødvendig. Der kan i en periode være nedsat følsomhed omkring arret.
Kost efter operationen
Din krop har brug for god næring for at hele. Spis sundt og varieret og supplér med vitamin- og mineraltilskud. Jerntilskud (ikke stoppende) er tilrådeligt i et par måneder for hurtigt at bringe blodprocenten tilbage til det normale.
Mave-/tarmfunktion
Der kan optræde vekslende afføringer i månederne efter operationen. Har du problemer, kan du få råd og vejledning ved besøg i klinikken. Se vedlagte vejledning: Regulér din tarmfunktion.
Har du vedvarende problemer med kosten eller mave-/tarmfunktionen, kan vi eller din egen læge henvise til en diætist.
Smerter
Det er normalt, at der er brug for smertestillende behandling ved udskrivelsen. Nogle fortsætter med mildere smertestillende medicin (Pinex, Pamol m.m.). Det er sjældent nødvendigt med stærkere medicin.
Akut sygdom
Hvis der opstår problemer i form af feber, smerter svarende til urinvejene eller forstoppelse m.v., skal du den første måned efter udskrivelsen henvende dig til Urinvejssygdomme, sengeafsnit 1 (telefonisk). Læs mere i brev om åben indlæggelse.
Har du problemer eller tvivlsspørgsmål vedrørende din stomi, skal du i dagtimerne kontakte Urinvejssygdomme, klinik 1 på telefon 38 68 01 40.
Telefonopringning
Omkring 1 uge efter udskrivelsen vil du blive ringet op af personalet, som vil høre hvordan du trives hjemme. Vi spørger f.eks. om ernæring, fysisk aktivitet, søvn, smerter m.m.