Amme-sugerør - at amme med

Et amme-sugerør er den bedste måde at give dit barn ekstra mad på. Med et amme-sugerør sutter barnet på brystet, mens det får ekstra mad.

Hvornår kan du bruge et amme-sugerør?

Dit barn skal selv kunne sutte. Det vil sige, at det skal:

 • selv tage fat om brystet
 • danne vakuum 
 • have kræfter nok til at sutte et helt måltid.

Et amme-sugerør bruges fx, inden mælken er løbet rigtig til, og barnet skal have mere mælk, end du har. Det kan også bruges, hvis barnet har brug for mere væske i en periode.

Fordele ved at bruge et amme-sugerør

 • Din mælkeproduktion bliver stimuleret samtidig med, at dit barn får ekstra mad.
 • Du giver fortsat barnet mad ved dit bryst, samtidig med amme-sugerøret
 • Barnet har kontrollen. Det kan selv bestemme tempoet.
 • Måltidet bliver i én omgang. Barnet må sutte ubegrænset hos dig, og skal ikke spare kræfter til at drikke af kop. 

Sådan gør du

Du skal bruge en sonde og et stykke hudvenligt tape/plaster. Personalet viser dig hvordan.

 • Læg sondespidsen ved brystvorten, så den stikker ½-1 cm længere ud end brystvorten.
 • Sæt sonden fast på brystet uden for det brune område med tape eller plaster.
 • Placér den anden ende af sonden i en flaske med mælk eller lad den slutte på en sprøjte med stempel i, afhængig af barnets sugestyrke.
 • Placér flasken med mælk i et niveau under barnets mund (se billedet på bagsiden).

Hvis flasken placeres i et niveau over barnets mund løber mælken automatisk ind i munden. Barnet har på den måde ikke kontrol med måltidet.

Barnet bruger sonden som sugerør. Det er nemt for barnet at sutte mælken op gennem sonden, når det først har dannet vakuum.

En balancegang

Amme-sugerøret skal hverken bruges for tidligt eller for sent i et måltid. Vi anbefaler, at du lader dit barn sutte færdig ved det ene bryst og først bruger ammesugerøret, når barnet lægges til det andet bryst. Alternativt kan sonden forsigtigt skubbes ind i mundvigen i slutningen af måltidet, når barnet næsten har tømt det andet bryst.

Hvis amme-sugerøret sættes på for tidligt, kan dit barn sutte sig helt mæt, inden det har tømt begge bryster for mælk. På den måde bliver mælkeproduktionen ikke stimuleret optimalt, fordi dit barn ikke har lyst til at sutte på det andet bryst.

Hvis systemet sættes på for sent - dvs. når begge bryster er tømte - kan dit barn blive utålmodigt, og det kan være svært at få barnet til at lave vakuum, som er nødvendigt for at bruge sonden som sugerør. 

Brug af amme-sugerør er altså en balancegang. Det kommer an på mængden af mælk i dit bryst og dit barns temperament.

Hvis barnet ikke kan tage fat

Hvis du ikke kan få dit barn til at tage fat ved brystet, kan du sætte en sprøjte med mælk på sonden og forsigtigt sprøjte mælk ind i barnets mund. Gør det i det tempo, der passer dit barn. Det er bedst at gøre det lige i starten af et måltid.
Ulempen ved denne metode er, at dit barn ikke selv har kontrollen over måltidet og kan have svært ved at styre sutte-synke bevægelserne.

Hvis barnet sutter meget kraftigt

Nogle børn laver så kraftigt et vakuum, at de har svært ved at få kontrol over den mængde mælk, som de suger til sig. I disse tilfælde kan man gøre 2 ting:

 • Have mælken i en sprøjte, der sidder på sonden

- eller 

 • Slå en knude på sonden. Jo strammere knuden er, jo større modstand får barnet. På den måde reguleres den mængde mælk, som barnet får.
Beskrivelse af brugen af ammesugerør
Tegnet af Ingerid Helsing Almaas
Redaktør