Afsluttet lymfødembehandling

Praktisk information og gode råde til efter afsluttet lymfødembehandling .

Du har nu afsluttet din lymfødembehandling, og vi vil derfor gerne give dig brugbare informationer, som du kan bruge i fremtiden.

Kompressionsstrømpe

Du har fået udleveret dine første kompressionsstrømper/ærmer/BH, og det er vigtigt:

  • at du benytter disse for at vedligeholdedet opnåede behandlingsresultat og for atundgå, at lymfødemet forværres
  • at du benytter dem fra du står op om morgenen til du går i seng eller som aftalt 
  • at din strømpe/ærme/BH er ordentligttilpasset, så du kan bære den hele dagen.

Du skal derfor kontakte din måltager, hvis der er problemer med pasformen

Du skal være opmærksom på, at kompressionsstrømper jævnligt skal udskiftes, da de mister deres elasticitet med tiden.

Du er berettiget til 2 nye sæt kompressionsstrømper/ærmer/BH 1 gang om året, som betales af din kommune.

Med mindre du har en løbende bevilling,skal du kontakte din kommune for at få en bevilling til dine nye hjælpemidler. Derefterskal du tage kontakt til en bandagist for atfå foretaget en ny måltagning, inden hjælpemidlerne kan bestilles.

Selvdrænage

Ved daglig selvdrænage kan du stimulere lymfesystemet til øget aktivitet. Vi anbefalerderfor, at du dagligt udfører selvdrænage, som du er instrueret i af din lymfødemterapeut.

Hudpleje

At pleje huden er fortsat en vigtig del af din dagligdag for at bevare hudens barriereintakt. Sår og rifter kan give adgang til bakterier, som kan være årsag til infektion. Derforer det en god ide hver aften at smøre dig ind i fugtighedscreme.

Halvårskontrol

Et halvt år efter behandlingen er afsluttet har

du mulighed for en kontrol af dit lymfødem.

Du har fået tid til kontrol:

Den ____________/_____________ kl._____________

Vedligeholdende behandling og genhenvisning

Vi tilbyder på Herlev Hospital ikke vedligeholdende behandling. Har du brug for det, skal du kontakte lymfødembehandlere i privatregi.

Dog kan du blive genhenvist til lymfødembehandling på Herlev Hospital, hvis ditlymfødem er forværret, og lægen i din klinikskønner, at genbehandling er nødvendig.

Gode råd ved lymfødem

Plej altid huden med en hudvenlig fugtighedscreme og brug neutral sæbe.

Brug din kompressionsstrømpe dagligt, fra du står op til du går i seng. Vær opmærksom på at strømpen sidder korrekt. Følg vaskeanvisningen og udskift strømpen i jævnligt.

Undgå overophedning af huden ved solbadning, solarium, i sauna og i bad. Undgå så vidt muligt blodprøvetagning,måling af blodtryk og akupunktur i området, hvor der er lymfødem.

Undgå rifter og insektbid på huden i lymfødemområdet. Anvend f.eks. arbejdshandsker ved havearbejde. Vær opmærksom på svamp, eksem eller sår som kan være indgangsport for infektioner.

Forstuvninger, forvridninger og indre blødninger kan give betændelsesreaktioner, somkan fremkalde eller forværre lymfødemet.

Hold øje med lymfødemet. Lær det at kende. Forværres det med rødligt udslæt og får duhøj feber, skal du straks søge læge og gøreopmærksom på, at du har lymfødem. Det kanvære rosen (Erysipelas).

Pas på din vægt. Overvægt forværrer lymfødemet. Skær ned på brugen af salt. Indtagelseaf alkohol kan også forværre lymfødemet.

Anbring armen/benet med lymfødem højt ved hvile. Undgå overanstrengelse ved f.eks.at bære tunge ting. Undgå at stå for længepå et ben med lymfødem. Ensidigt gentagetarbejde kan også forværre lymfødemet.

Motion er fortsat vigtig og nyttig. Er du itvivl om, hvilke aktiviteter du må give dig i kast med, så spørg din fysioterapeut ellerlæge.

Undgå ting der strammer, f.eks. smalle bhstropper, ure, ringe eller for stramme benklæder. Det kan hindre lymfetransporten.

Redaktør