Ægudtagning ved ægdonation

Læs om, hvordan udtagning af æg forløber.

Medicin på ægløsningsdagen

___________dag d._______________

Du skal ikke længere tage FSH d. ______________

  • Kl. 18 tager du Fyremadel for sidste gang
  • Kl. 22 præcis tager du 2 stk. Gonapeptyl (ægløsningssprøjter)

Du skal møde til ægudtagning:

_________ dag d.___________, kl.________

Spis gerne et let morgenmåltid.

Medbring selv drikkevarer og lidt til at
spise efter ægudtagningen

Det kan f.eks. være juice, frugt, nødder eller en müslibar.

Klargøring hos sygeplejersken før ægudtagningen

Når du møder, vil vi udlevere 2 tabletter (1 g) Paracetamol som virker smertestillende, og du bliver tilbudt 1 tablet (0,125 mg) Halcion som virker beroligende.

Vi gennemgår dagens forløb, og fortæller hvornår du ca. kan regne med at selve ægudtagningen foregår. Vi måler dit blodtryk og vejer dig. Du får lagt en plastikkanyle i armen eller hånden, så vi kan give dig smertestillende medicin (morfinpræparatet Rapifen) når vi begynder ægudtagningen.

Sådan foregår ægudtagningen

Som det sidste inden vi går i gang med ægudtagningen, beder vi dig tømme blæren. Bioanalytikeren, der skal tage sig af æggene, kommer ind på stuen for at kontrollere dit navn og cpr.nr.

Først får du smertestillende medicin i plastikkanylen. Derefter bliver du vasket med saltvand i skeden og får lagt lokalbedøvelse i toppen af skeden. Du får sterile afdækningsstykker på benene.

Du bliver scannet, og kan selv følge med på en skærm. Selve ægudtagningen foregår ved at vi, gennem skeden, indfører en tynd nål i æggestokkene. De enkelte ægblærer tømmesfor væske, hvorved æggene suges ud. Det kræver som oftest kun et enkelt eller to stik i hver æggestok. Væsken gives videre til bioanalytikeren, der giver besked, når de har fundet æg.

Der udvikles kun et æg i hver ægblære, og ikke alle ægblærer løsner deres æg. En sjælden gang, finder vi desværre ikke nogen æg.

Du kan få hjertebanken og blive lidt døsig/ svimmel af medicinen, men du er hele tiden vågen, og vi taler sammen om hvad der foregår. Hvis du har en ven med, kan denne sidde på stolen ved siden af lejet.

Under ægudtagningen kan du mærke presset fra scanneren mod æggestokkene. Vi kan give dig mere smertestillende medicin, hvis du har behov for det, men selve ubehaget fra scanneren kan vi ikke fjerne med bedøvelsen.

95% siger bagefter:” Det var ikke nær så slemt, som jeg havde forestillet mig”.

Du vil være på stuen i ca. ½ time, hvoraf selve ægudtagningen normalt varer 5-10 minutter.

Efter ægudtagningen

Du skal slappe af ½ time i klinikken efter ægudtagningen. Når du har haft vandladning og føler dig klar til at komme hjem, bliver du udskrevet af sygeplejersken.

Du skal ikke regne med at kunne arbejde denne dag. Den medicin du har fået, har en sløvende effekt i op til 8 timer, og du må ikke selv køre bil de næste 24 timer.

Du kan forvente smerter i underlivet resten af dagen, og du kan også være øm dagene efter. Dette skyldes oftest stimulationsbehandlingen og ægudtagningen. Disse gener forsvinder normalt efter et par dage, men kan vare et par uger. Du kan tage lette smertestillende tabletter som Paracetamol (Fx. Panodil, Pinex, Pamol) eller Ibuprofen.

Du kan forvente at have lidt blødning fra skeden. Blødningen skal være aftagende og stoppe efter et par døgn. Blødningen kommer fra de steder, hvor du er blevet stukket i toppen af skeden. Dette har ingen betydning for din mulighed for at blive gravid på et senere tidspunkt.

Det første døgn efter ægudtagningen, skal du undgå karbad og bruge kondom ved samleje.

Dagen efter ægudtagningen ringer vi til dig, for at høre hvordan du har det.

Redaktør