Ægudtagning med dobbelt-triggering af ægløsningen

Læs om, hvordan udtagning af æg forløber, samt om dine forberedelser op til.

Medicin på ægløsningsdagen:

________dag d. _______/________ skal du tage:

Kl. 18: Fyremadel 0,25 mg (= 1 sprøjte)
Kl. 20: Ovitrelle (hele sprøjten)
Kl. 22: Gonapeptyl 0,2 mg (=2 sprøjter)

Tidspunkterne er beregnet i forhold til ægudtagningen.

Du skal møde til ægudtagning:

________dag d. ________/_______, kl. ________
Spis gerne et let morgenmåltid.

Sædprøven afleveres kl. ________
Når I har afleveret sædprøven, venter I i hvilerummet.
Hvis vi skal befrugte æggene med donorsæd, sørger vi for at den er klar.

Medbring selv drikkevarer og lidt til at
spise efter ægudtagningen

Det kan f.eks. være juice, frugt, nødder eller en müslibar.

Klargøring hos sygeplejersken før ægudtagningen

Når I møder, vil vi udlevere 2 tabletter (1 g) Paracetamol som virker smertestillende, og du bliver tilbudt 1 tablet (0,125 mg) Halcion som virker beroligende.
Vi gennemgår dagens forløb, og fortæller hvornår I ca. kan regne med at selve ægudtagningen foregår. Vi måler dit blodtryk og vejer dig. Du får lagt en plastikkanyle i armen eller hånden, så vi kan give dig smertestillende medicin (morfinpræparatet Rapifen) når vi begynder ægudtagningen.

Sådan foregår ægudtagningen

Som det sidste inden vi går i gang med ægudtagningen, beder vi dig tømme blæren. Bioanalytikeren, der skal tage sig af æggene, kommer ind på stuen for at kontrollere jeres navne og cpr.numre, og bekræfte planen for befrugtningsmetoden.

Først får du smertestillende medicin i plastikkanylen. Derefter bliver du vasket med saltvand i skeden og får lagt lokalbedøvelse i toppen af skeden.
Du får sterile afdækningsstykker på benene.

Du bliver scannet, og kan selv følge med på en skærm. Selve ægudtagningen foregår ved at vi, gennem skeden, indfører en tynd nål i æggestokkene. De enkelte ægblærer tømmes for væske, hvorved æggene suges ud.
Det kræver som oftest kun et enkelt eller to stik i hver æggestok. Væsken gives videre til bioanalytikeren, der giver besked, når de har fundet æg. Der udvikles kun et æg i hver ægblære, og ikke alle ægblærer løsner deres æg. En sjælden gang, finder vi ikke nogen æg.

Du kan få hjertebanken og blive lidt døsig/svimmel af medicinen, men du er hele tiden vågen, og vi taler sammen om hvad der foregår. Din partner kan sidde på stolen ved siden af lejet og holde dig i hånden.

Under ægudtagningen kan du mærke presset fra scanneren mod æggestokkene. Vi kan give dig mere smertestillende medicin, hvis du har behov for det, men selve ubehaget fra scannerne kan vi ikke fjerne med bedøvelsen.

95% siger bagefter:” Det var ikke nær så slemt, som jeg havde forestillet mig”.

Du vil være på stuen i ca. ½ time, hvoraf selve ægudtagningen normalt varer 5-10 minutter.

Efter ægudtagningen

Du skal slappe af ½ time i klinikken efter ægudtagningen.

Når du har haft vandladning og føler dig klar til at komme hjem, bliver du udskrevet af sygeplejersken.

Du skal ikke regne med at kunne arbejde denne dag. Den medicin du har fået, har en sløvende effekt i op til 8 timer, og du må ikke selv køre bil de næste 24 timer.

Du kan forvente smerter i underlivet resten af dagen, og du kan også være øm dagen efter. Dette skyldes oftest stimulationsbehandlingen og ægudtagningen. Disse gener forsvinder normalt efter et par dage, men kan vare et par uger. Du må kun tage lette smertestillende tabletter som Paracetamol (Fx. Panodil, Pinex, Pamol).

Du kan forvente at have lidt blødning fra skeden. Blødningen skal være aftagende og stoppe efter et par døgn. Blødningen kommer fra de steder, hvor du er blevet stukket i toppen af skeden. Dette har ingen betydning for din mulighed for at blive gravid.

Det første døgn efter ægudtagningen, skal du undgå karbad og bruge kondom ved samleje.

Ved udskrivelsen aftaler vi, hvornår I kan ringe til laboratoriet og høre, hvordan de befrugtede æg har udviklet sig, og hvornår et befrugtet æg kan lægges tilbage i livmoderen.

Progesteron

Dagen efter ægudtagningen skal du begynde at tage Progesteron (Lutinus eller Crinone, begge til indføring i skeden). Progesteron er et naturligt hormon, som kvinden selv danner i en normal ustimuleret cyklus. Progesteron forbereder slimhinden i livmoderen til at modtage et befrugtet æg.

Det er vigtigt at fortsætte med progesteron, selvom du får blødning inden graviditetstesten, da du godt kan være gravid alligevel. Du skal tage progesteron i 2 uger ialt (2 pakker Lutinus eller 1 pakke Crinone). Du vil således ophøre med progesteron, før der er svar på graviditetstesten - men det er ok, for hvis du er gravid, vil moderkagecellerne allerede have overtaget progesteronproduktionen på det tidspunkt.

Du får mere information om progesteron og det videre forløb omkring ægoplægningen, når vi udskriver dig efter ægudtagningen.

Redaktør