Æggestokkene, overstimulation af (Ovarielt hyperstimulationssyndrom - OHSS)

Her kan du læse om OHSS, og om hvordan man behandler det.

Når man er i behandling med hormonet FSH, er det helt normalt at føle sig oppustet og have en lettere trykkende og tyngende fornemmelse i underlivet.

Hvad er OHSS?

OHSS er en uventet kraftig reaktion, der kan opstå, når man bliver behandlet med FSH (follikel stimulerende hormon) og hCG (ægløsningshormon) i forbindelse med IVFbehandling.

Der er risiko for OHSS, når der i en cyklus dannes mere end 18-20 follikler. Hvis antallet af follikler er mindre end dette, kan OHSS opstå i en mildere grad. I nogle tilfælde viser OHSS sig først, hvis man er gravid og producerer graviditetshormonet hCG.

Hvad er det der sker?

I forbindelse med en normal ægløsning, siver der altid lidt væske ud i bughulen. Dette kan gøre at du føler dig lidt oppustet.

Hvis du udvikler mange ægblærer i forbindelse med din IVF-behandling, siver der mere væske ud i bughulen. Denne væskeudsivning forstærkes af graviditetshormonet hCG, som dels er i ægløsningssprøjten, og dels produceres af dig selv, hvis du er gravid. Dette fører ind imellen til OHSS.

Tegn på OHSS

Hvis du har OHSS kan du opleve:

 • Udspilet mave.
 • Smerter i underlivet.
 • Vægtøgning
 • Alment ubehag med feber, kvalme eller opkastning.
 • Besvær med vejrtrækningen (stakåndet/ bliver nemmere forpustet).
 • Besvær med vandladningen.

Tilstanden kan være meget ubehagelig

Hvis du har en fornemmelse af, at du er ved at blive overstimuleret, skal du kontakte fertilitetsklinikken, så vi kan kontrollere, om alt er, som det skal være.

OHSS symptomerne går som regel i sig selv i løbet af ca. 10 dage, medmindre du er blevet gravid.

OHSS ved graviditet

Hvis du er gravid, kan tilstanden med OHSS være længerevarende. Dette skyldes, at du, når du er gravid, producerer en konstant stigende mængde af hormonet hCG, og at dette hormon vedligeholder OHSS.

Forebyggelse

OHSS kan forebygges, ved at undlade at give dig den almindelige ægløsningssprøjte, som indeholder hCG - og i stedet anvende en anden form for ægløsningssprøjte, som ligeledes sikrer en færdigmodning af æggene, men som ikke forbereder livmoderslimhinden til en snarlig ægoplægning.

Frys af alle befrugtede æg

Hvis du har fået den anden form for ægløsningssprøjte, vil vi ikke lægge æg tilbage i denne cyklus, men fryse alle de æg der udvikler sig til fine blastocyster.

Du kan herefter anvende fryseæg efter din 2. menstruation, dvs. ca. 6 uger senere.

Aflysning af IVF-behandlingen

En meget sjælden gang, kan det være nødvendigt at afbryde IVF-behandlingen.

Behandling af OHSS

Hvis du har OHSS, vil vi følge dig tæt. Dvs. du møder til kontrol i klinikken og får foretaget ultralydsskanninger og eventuelt blodprøver.

I denne periode skal du følge nedenstående råd:

 

 • Drik 2,5 - 3 liter om dagen, så du erstatter den væske der mangler i blodbanen. Det kan være svært at drikke så meget, så drik i små hyppige portioner.
 • Spis proteinrigt: Skyr, æg, kød og fisk.
 • Drik proteindrik.
 • Kom lidt ekstra salt på maden og spis lidt chips.
 • Tag den med ro og undgå fysisk anstrengelse.
 • Vej dig dagligt og mål dit maveomfang, da du kan ophobe væske i bughulen.
 • Vær opmærksom på om mængden af din vandladning er lille, i forhold til hvad du har drukket, eller om du har svært ved at tømme blæren.

Hvis du har smerter, kan du tage Paracetamol (Pamol, Pinex eller Panodil). Hvis du ikke skal have lagt æg tilbage i denne cyklus, kan du både tage Paracetamol og Ibuprofen (Ipren).

Hvis dine smerter bliver kraftige, skal du kontakte Fertilitetsklinikken eller 1813 mhp. at blive henvist til Herlev Hospital, hvor vagthavende gynækolog vil tilse dig.

Sygemelding

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en sygemelding, for at du kan tage den med ro.

Indlæggelse

I sjældne tilfælde kan det blive nødvendigt at indlægge dig i nogle dage, så vi kan observere dig og give dig drop med den væske, du har behov for. Væsken fortynder blodet, og forebygger den lille risiko, der kan være for at lave en blodprop. Evt. vil vi også give dig blodfortyndende medicin.

Hvis tilstanden af OHSS forværres

Hvis du har det dårligt eller føler dig utryg, skal du altid kontakte os.

I dagtimerne, dvs. klokken 8:00 - 15:00, skal du ringe til Fertilitetsklinik på telefon 38 68 48 70.

Efter klokken 15:00 skal du ringe til 1813 mhp. at blive henvist til Herlev Hospital, hvor vagthavende gynækolog vil tilse dig.

Redaktør