Aclasta mod knogleskørhed, behandling med (Hormon- og Stofskiftesygdomme, klinik 1)

Aclasta hæmmer de celler i kroppen, som nedbryder knoglerne.

Hvad er Aclasta?

Aclasta bruges til behandling af knogleskørhed (osteoporose), hvor der er en øget risiko for knoglebrud. Medicinen tilhører en gruppe af lægemidler, der kaldes for bisfosfonater.

Det aktive stof i Aclasta hedder zoledronsyre. Ikke aktive indholdsstoffer er mannitol, natriumcitrat og vand til injektion.

Hvordan virker Aclasta?

Ved knogleskørhed ses en øget nedbrydning af knoglemassen. Derved svækkes knoglen og risikoen for knoglebrud øges.

Aclasta virker ved at hæmme de knoglenedbrydende celler, så knoglemassen og knoglestyrken bevares eller bedres.

Hvordan foregår behandlingen?

Aclasta gives som en infusion i blodåren af en sygeplejerske. Infusion betyder, at du får anlagt en lille plastikslange i en blodåre (et drop), hvorigennem lægemidlet bliver indsprøjtet. Infusionen skal gives over mindst 15 minutter.

Hvor længe virker behandlingen?

Når der gives infusion med Aclasta, kommer en større del af lægemidlet kroppen til gode end ved tabletbehandling. Desuden bindes Aclasta til skelettet, så det virker i lang tid. Derfor er det nok med én enkelt infusion én gang om året.

Hvordan ved jeg, at Aclasta gør mit skelet stærkere?

Knogleskørhed kan ikke mærkes eller ses. For at kunne vurdere om lægemidlet har haft en effekt må man måle knoglemassen ved en knogleskanning (DXA-skanning) 2-3 år efter behandlingens start.

Når behandlingen er ordineret

Inden behandlingen begynder, skal du have taget en blodprøve for at sikre, at dine nyrer fungerer optimalt, og at dit D-vitamin og kalkindhold i blodet er normalt.

Hvad skal jeg fortælle min læge, før jeg får min første dosis Aclasta?

  • Om du har eller har haft nyreproblemer.
  • Om du har fået fjernet dele af biskjoldbruskkirtlerne.
  • Om du har fået fjernet noget af tarmen.
  • Om du har dårlige tænder. 
  • Om al den medicin du tager.

Du må ikke få Aclasta, hvis du:

  • Er allergisk over for Zoledronsyre eller et af de andre indholdsstoffer eller over for andre bisfosfonater.
  • Har for lavt kalkindhold eller D-vitamin i blodet.
  • Har nyreproblemer.
  • Er gravid, planlægger at blive gravid eller ammer.

Hvordan skal jeg forberede mig inden behandlingen?

Det er vigtigt, at du drikker rigeligt med væske allerede fra dagen før infusionen. Du bør drikke 1-2 glas væske inden infusionen og fortsætte med at drikke rigeligt dagen efter infusionen. Dette er med til at nedsætte risikoen for nyrepåvirkning efter behandlingen.

Bivirkninger

Som ved al anden medicin kan nogen patienter opleve bivirkninger, når de får Aclasta. Bivirkningerne optræder typisk i forbindelse med den første infusion og starter inden for 3 dage efter infusionen er givet.

De mest almindelige bivirkninger er feber og smerter i muskler, knogler eller led. Desuden kan du opleve kvalme, svimmelhed, diarré, træthed eller hovedpine.

Hvis du oplever nogle af disse bivirkninger, vil de sandsynligvis være lette til moderate, og vil normalt gå over inden for 4 dage.

Sjældne bivirkninger er sår i kæben og atypiske brud i hoften.

Læs indlægssedlen

Vi har ikke skrevet en komplet liste over bivirkninger. En samlet liste over bivirkninger findes i indlægssedlen, som du kan få af sygeplejersken eller finde på www.medicin.dk

Redaktør