Åbning mellem huden og endetarm (fistel til endetarm)

En åbning mellem huden og endetarmen behandles ved at den skæres væk. I nogle tilfælde er det nødvendigt at lægge en tråd for at fjerne væske fra området.

Hvad er en fistel?

En byld i området omkring endetarmen kan resultere i, at der opstår en åbning mellem huden og endetarmen. Denne åbning kaldes en fistel.
I de fleste tilfælde (ca. 90 %) er fistlen få cm lang og løber lige under huden. I nogle tilfælde er fistlen mere kompliceret og kan fx løbe gennem lukkemusklen.
Symptomer er hyppig afgang af lidt pus eller væske fra fistlen og eventuelt ømhed i området.

Operation af overfladisk fistel

Fistlen bliver skåret væk.

Operation af kompliceret fistel

Behandlingen afhænger af fistlens placering. I nogle tilfælde kan fistlen ikke umiddelbart skæres bort, og det er derfor nødvendligt at lægge en tråd op gennem fistlen for at drænere området.
Tråden bliver oftest fjernet efter 10-16 uger. I enkelte tilfælde kan der gå længere tid. Så længe tråden sidder i, bliver du løbende kontrolleret i Mave-, Tarm- og Leversygdomme, klinik 2.

Forberedelse til operation

Operationen foregår under fuld bedøvelse.

Faste

Du skal møde fastende til operationen. Det vil sige, at:

  • du må spise og drikke mælkeprodukter indtil 6 timer før operationen
  • du må drikke klare væsker som vand, saftevand, te eller kaffe uden mælk indtil 2 timer før operationen.

Fjern smykker og neglelak

Du skal fjerne neglelak, make-up og smykker. Har du piercinger i tunge eller læbe, skal disse også fjernes på grund af bedøvelsen.

Bad

Om morgenen på operationsdagen skal du tage bad og vaske dig grundigt med sæbe. Undgå at smøre kroppen ind i bodylotion.

Afføringsmiddel

Ca. 1 time inden du tager hjemmefra, skal du tage et afføringsmiddel fx klyx/mikrolax (Glyoktyl 7,5 ml), så den nederste del af endetarmen er fri for afføring inden operationen. Du kan få afføringsmiddel udleveret af personalet i Mave-, Tarm- og Leversygdomme, klinik 2 eller købe det på apoteket.

Anden forberedelse

Før operationen er der flere ting, du kan gøre for at få det bedst mulige resultat af behandlingen.

Sund kost

Sørg for at du spiser god, ernæringsrigtig mad og en daglig vitaminpille i ugerne op til operationen. En sund livsstil hjælper kroppen til at komme sig så hurtigt som muligt efter en operation.

Ryge- og alkoholstop

ygning og alkoholindtag øger risikoen for komplikationer ved operationen. Hvis du er ryger, anbefaler vi, at du helt undlader at ryge mindst 8 uger før operationen, samt 4 til 8 uger efter operationen. Hvis der er mindre end 8 uger til din operation, opfordrer vi dig stadig til at undgå rygning.
Vi anbefaler, at du ikke drikker alkohol i ugerne op til din operation.

Medbring behageligt tøj

Det er en god ide at medbringe behageligt, løst tøj, der ikke strammer ved operationsområdet, som du kan tage på efter operationen.

Før operationen

Når du møder ind til operationen, fjerner vi eventuelt hår i operationsområdet ved hjælp af en speciel trimmer.

Efter operationen

Smerter

Du kan forvente smerter den første tid efter operationen. Vi anbefaler, at du tager 1g Paracetamol (Panodil, Pinex, Pamol) 3-4 gange dagligt og eventuelt tablet Ibuprofen 400 mg 3 gange dagligt de første dage. Du skal selv sørge for at købe tabletterne på apoteket.
Hvis personalet mener, at du får behov for stærkere smertestillende medicin, vil du få det udleveret, før du bliver udskrevet.

Det er vigtigt, at du tager de anbefalede smertestillende tabletter, så du kan bevæge dig hurtigst muligt efter operationen. Paracetamol og Ibuprofen er uden væsentlige bivirkninger inden for den uges tid, hvor du eventuelt har behov for smertestillende medicin.

Kost og mave-tarm funktion

Du må spise og drikke helt normalt umiddelbart efter operationen. Hvis afføringen er træg, anbefaler vi 1g Magnesia (afføringsmiddel) dagligt samt rigelig væske og motion. Magnesia kan du købe på apoteket.

Bad

Du må tage brusebad 24 timer efter operationen. For at undgå infektion skal du vente med karbad, svømmehal og strandbadning indtil tråden er fjernet.

Såret

Såret skal dagligt skylles med en bruser samt efter hver afføring.

Fysiske aktiviteter

For at undgå komplikationer er det vigtigt, at du kommer ud af sengen hurtigst mulig efter operationen. Personalet hjælper dig med at komme i gang. Dagen efter operationen må du genoptage almindelige aktiviteter.
Seksuallivet kan genoptages, når lysten melder sig.
Bilkørsel er ikke tilladt det første døgn efter operationen eller ved stærke smerter.

Værd at vide

Sygemelding

I de fleste tilfælde skal du kun være sygemeldt få dage. Har du behov for længere sygemelding, skal du kontakte din egen læge.

Udlandsrejser

Hvis du skal rejse, anbefaler vi, at du i god tid kontakter dit forsikringsselskab. På grund af indlæggelsen er du ikke som ellers forsikret de første 2 måneder efter udskrivelsen.

Komplikationer

Blødning og sekretion fra operationsområdet er naturlig efter operationen.
Infektion i såret viser sig typisk efter 3-5 dage ved feber, stærk rødme, hævelse og tiltagende smerter.
Ved infektion kan det kan blive nødvendigt at åbne og rense såret. I sjældne tilfælde kan der opstå kroniske smerter i operationsområdet, hvilket vil kræve yderligere undersøgelse.

Hos nogle få patienter (færre end 5 %) kan der på et senete tidspunkt opstå en byld, som eventuelt kan kræve fornyet indlæggelse og operation.
Patienter, der er blevet opereret for en kompliceret fistel, kan opleve, at der fortsat er en mindre fistel, som kan kræve yderligere operation. Dette vurderes af lægen ved kontrol i Mave-, Tarm- og Leversygdomme, klinik 2.

Hvis du inden for det første døgn får voldsom hævelse ved såret, stærke smerter eller det bløder kraftigt, kan du ringe til vagthavende læge i Afdeling for Mave-, Tarm- og Leversygdomme på telefon 3868 2562.

Hvis du efter det første døgn oplever:

  • kulderystelser eller temperatur over 38 ºC
  • tiltagende smerter ved operationssåret
  • kvalme og opkastning over en dag
  • betændelse i operationssåret (rødme, hævelse, ømhed og varme)
  • vandladningsgener.

skal du i dagtimerne kontakte din egen læge eller Mave-, Tarm- og Leversygdomme, klinik 2. Uden for åbningstid kan du kontakte Akuttelefonen 1813.

Spørgsmål

Hvis du har spørgsmål til din operation eller ønsker at ændre operarationstidspunktet, er du velkomme til at kontakte Mave-, Tarm- og Leversygdomme, klinik 2 på telefon 38 68 57 10. Ved aflysning på selve operationsdagen, bedes du kontakte Operationsmodtagelsen.

 

Venlig hilsen

Operationsmodtagelsen
Gentofte Hospitalsvej 1, 1. sal
Telefon 38 67 31 98
Hverdage kl. 8.00 – 15.00

Redaktør