5HIAA i urinen, undersøgelse af

Du kan her læse om, hvad 5HIAA er, og hvordan undersøgelsen af 5HIAA i urinen foregår.

Hvad er 5HIAA?

5HIAA er et tarmhormon. 5HIAA udskilles fra tarmen og kan måles i urinen.

Hvad er formålet med undersøgelsen?

Ved denne undersøgelse kan man vurdere kroppens produktion af tarmhormonet 5HIAA.

Hvordan forbereder jeg mig?

Visse fødevarer giver falsk forhøjet udskillelse af 5HIAA. Derfor skal du under opsamlingen undgå at indtage for store mængder kaffe, rødvin, banan, valnødder, ananas, blommer, tomat og blåskimmelost.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Da det kan være svært at få sikker information om, hvor meget af et stof man udskiller i en enkelt vandladning, er det ofte nødvendigt at måle udskillelsen af et stof over et døgn.

Du skal opsamle urin i et døgn. Når du opsamler urinen, kan det være mest praktisk, hvis det foregår fra en morgen kl. 8 til næste morgen kl. 8, i alt 24 timer. Det er vigtigt, at ingen urin går til spilde.

Du skal opsamle urinen i en plastdunk, der er tilsat syre. Det er vigtigt at undgå stænk og at holde dunkene væk fra børn. Dunkene mærkes med navn og cpr.-nr.

Under opsamlingen skal dunken med urin opbevares køligt i køleskabstemperatur, 4 til 8 grader. Dette er vigtigt for konserveringen af urinen.

Selve opsamlingen:

  • Du skal starte opsamlingen på tom blære, derfor skal du lade vandet i toilettet før du starter. Dette tidspunkt er starttidspunktet.
  • Herefter skal du samle al urin i de næste 24 timer. Samme klokkeslæt, som du startede opsamlingen, skal du afslutte den. Det vil sige, at du skal lade vandet på dette klokkeslæt, og at denne urin skal med i dunken.

Du skal aflevere dunken i det afsnit, som du er tilknyttet:

  • Hormon- og Stofskiftesygdomme, klinik 1. Borgmester Ib Juuls Vej 25A, 4. etage.
  • Medicinske Sygdomme, klinik 1. Borgmester Ib Juuls Vej 25A, 3. etage.

Svar på undersøgelsen

Du vil få svar ved næste lægesamtale eller efter aftale

Redaktør