39 Strålebehandlinger af blærehalskirtlen og bækkenlymfeknuderne

Til patienter med kræft i blærehalskirtlen (prostata).

Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.

Behandling

Kræft i blærehalskirtlen, der ikke kan fjernes med operation, eller hvor operation af anden grund ikke er ønskelig, kan behandles med strålebehandling.

Strålebehandling er behandling med røntgenstråler. Det er samme slags stråler, som man bruger til at tage røntgenbilleder med, men ved strålebehandling bruges der kraftigere stråler.

Planlægning af strålebehandlingen

Strålebehandlingen starter omkring 12 uger efter hormonbehandlingen. Du får tilsendt et brev med tiderne til anlæggelse af guldstifter i Afdeling for Urinvejssygomme og til planlægningsscanninger og 1. strålebehandling i Stråleterapien. Du modtager brevet ca. en måned, før du begynder på behandlingen.

Ved planlægningen i Stråleterapien skal du have foretaget både en CT-scanning og en MR-scanning. Scanningerne bruges kun til planlægning af strålebehandlingen, og du får derfor ikke et svar på, hvad scanningerne viser, medmindre det ændrer behandlingen. Du kan forvente, at planlægningen af din strålebehandling tager ca. 2 timer.

Dine forberedelser til strålebehandling og scanning

For at kunne give dig den bedst mulige behandling er det vigtigt, at du ligger på samme måde, når vi planlægger behandlingen ved hjælp af scanninger, og når du senere får behandlingerne. Inden både CT-scanning, MR-scanning og ved de efterfølgende behandlinger er det også vigtigt, at din endetarm er helt tom for både luft og afføring. Derfor skaldu have haft afføring inden CT-scanningen, MR-scanningen og før de enkelte strålebehandlinger.

Du får udleveret 5 tuber med afføringsmiddel ved din første ambulante samtale. Du skal bruge 1 tube af det udleverede afføringsmiddel hjemmefra, inden du kommer til scanning. Når du møder til behandling, skal du kun bruge afføringsmiddel, hvis du ikke har haft afføring på naturlig vis. Hvis det vurderes, at der alligevel er for meget afføring eller luft i endetarmen, før du får behandling, kan du blive bedt om at gå på toilettet og bruge 1 tube med afføringsmiddel.

Hvis du ønsker yderligere information om tarmfunktion og tarmfyldning, så henviser vi til afdelingens patientinformation: ”Tarmfunktion – strålebehandling af kræft ved endetarm og kræft i prostata, blære og underliv”.

Blærens fyldningsgrad har også betydning. Før CT-scanningen, MR-scanningen og før de enkelte strålebehandlinger skal du tømme blæren ca. ½ - 1 time inden, og herefter skal du drikke, hvad der svarer til 2 glas vand. På den måde fyldes blæren med urin, og den øverste del af blæren skubbes opad og væk fra området, hvor prostata og blærebunden rammes af strålerne.

Sådan foregår strålebehandlingen

Ved første strålebehandling får du udleveret et mødekort med alle dine strålebehandlingstider. Selve strålebehandlingen varer få minutter, men med indstilling af apparatur og behandling skal du regne med, at det tager ca. 20 minutter per gang.

Ved den første behandling tager det 1-1½ time i alt. Det vil sige ca. 30 minutter til en opfølgende sygeplejesamtale og ca. 45 minutter til den første behandling.

Bivirkninger

Bivirkningerne kan variere fra person til person. Der kommer kun bivirkninger fra de områder, der får direkte bestråling. Ved bestråling af blærehalskirtlen og det omgivende væv rammes en del af blæren og tarmen. Bestråling af blæren kan medføre hyppig vandladning, smerter/svie ved vandladning, bydende vandladningstrang og eventuelt inkontinens. Bestråling af tarmen kan give løsere afføring/diarre og eventuelt smerter ved toiletbesøg.

Bivirkningerne opstår som regel efter 5-10 behandlinger og aftager i løbet af ugerne efter afslutning af strålebehandlingen.

Hos nogle patienter kan bivirkningerne betyde, at vandladningen og tarmfunktionen ændres permanent, og hos enkelte patienter kan der forekomme alvorlige bivirkninger i form af tarm- og/eller blæreskader. Der er risiko for, at evnen til erektion kan blive nedsat efter strålebehandlingen.

Opstår der bivirkninger under strålebehandlingen, er det vigtigt, at du fortæller os om dem.

Forholdsregler under strålebehandling

Vi fraråder, at du tager antioxidanter som for eksempel Q10 eller store doser C-vitaminer under strålebehandling, men du må gerne tage en almindelig vitaminpille.

Det er vigtigt, at du drikker rigeligt for at undgå, at urinen bliver koncentreret.

Du må gerne fortsætte med dine almindelige fysiske aktiviteter, men det er vigtigt, at du stopper, hvis du mærker ubehag. Det er naturligt, at der følger træthed med, når du er i strålebehandling.

Efter endt strålebehandling

Efter behandlingen foregår din opfølgning i Afdeling for Kræftbehandling, klinik 4 med telefonkonsultationer. Dagen før hver telefonkonsultation skal du have taget en blodprøve, så vi kan vurdere effekten af behandlingen ud fra PSA (Prostata Specifikt Antigen). Du vil også blive spurgt om bivirkninger ved behandlingen.

Opfølgningen foregår ca. 3, 12, 24, og 60 måneder efter, du har afsluttet strålebehandlingen.

Redaktør