Denne skriftlige information er et supplement til vores mundtlige information om behandlingen.
Behandling
Kræft i blærehalskirtlen, der er kommet igen, efter at prostata er fjernet, kan hos nogle behandles med strålebehandling af området, hvor blærehalskirtlen har siddet.
Strålebehandling er behandling med røntgenstråler. Det er samme slags stråler, som bruges til at tage røntgenbilleder med, men ved strålebehandling bruges der kraftigere stråler.
Du skal have 35 strålebehandlinger.
Forberedelser til strålebehandlingen
Du har fået tid på Afdeling for Urinvejssygdomme til anlæggelse af guldstifter i området, hvor prostata sad. Guldstifterne anbringes gennem endetarmen vejledt af en ultralydsscanning.
I Stråleterapien skal du have foretaget både en CT-scanning og en MR- scanning. Scanningerne bruges kun til planlægning af strålebehandlingen, og du får derfor ikke et svar på, hvad scanningerne viser, medmindre det ændrer behandlingen.
Dine forberedelser til strålebehandling og scanning
For at kunne give dig den bedst mulige behandling har det stor betydning, at du ligger på samme måde, når vi planlægger behandlingen ved hjælp af scanninger, og når du senere får behandlingerne. Derfor er det vigtigt, at du slapper godt af, når du får lavet CT-scanning og MR-scanning.
Inden både CT-scanning, MR-scanning og ved de efterfølgende behandlinger er det også vigtigt, at endetarmen er helt tom for både luft og afføring. Derfor skal du have haft afføring inden CT-scanningen, MR-scanningen og før de enkelte strålebehandlinger.
Du får udleveret tuber med afføringsmiddel ved din første samtale. Hvis du ikke har haft afføring på dagen, hvor du skal scannes, skal du bruge 1 tube af det udleverede afføringsmiddel hjemmefra, inden du kommer til scanning. Når du møder til behandling, skal du kun bruge afføringsmiddel, hvis du ikke har haft afføring på naturlig vis. Hvis det vurderes, at der alligevel er for meget afføring eller luft i endetarmen, før du får behandling, kan du blive bedt om at gå på toilettet og bruge 1 tube med afføringsmiddel.
Hvis du ønsker yderligere information om tarmfunktion og tarmfyldning, så henviser vi til afdelingens patientinformation: ”Tarmfunktion – strålebehandling af kræft ved endetarm og kræft i prostata, blære og underliv”.
Urinblærens fyldningsgrad har også betydning. Før CT-scanningen, MR-scanningen og før de enkelte strålebehandlinger skal du tømme blæren ca. ½ - 1 time inden, og herefter skal du drikke, hvad der svarer til 2 glas vand
Strålebehandlingens forløb
Ved første strålebehandling får du udleveret et mødekort med alle dine strålebehandlingstider. Selve strålebehandlingen varer få minutter, men med indstilling af apparatur og behandling skal du regne med, at det tager ca. 20 minutter per gang.
Ved den første behandling tager det 1 time i alt. Det vil sige ca. 30 minutter til en opfølgende sygeplejesamtale og ca. 30 minutter til den første behandling.
Bivirkninger
Bivirkningerne kan variere fra person til person. Der kommer kun bivirkninger fra de områder, der får direkte bestråling. Ved bestråling af området, hvor blærehalskirtlen har siddet, rammes den nederste del af blæren og en del af endetarmen.
Bestråling af urinblæren kan medføre hyppig vandladning, smerter eller svie ved vandladning, bydende vandladningstrang og eventuelt inkontinens.
Bestråling af tarmen kan give løsere afføring eller diarre og eventuelt smerter ved toiletbesøg.
Bivirkningerne opstår som regel efter få behandlinger og aftager i løbet af ugerne efter afslutning af strålebehandlingen.
Hos nogle patienter kan bivirkningerne betyde, at vandladningen og tarmfunktionen ændres permanent, og hos enkelte patienter tilstøder alvorlige bivirkninger i form af tarm- og/eller blæreskader. Der er risiko for, at evnen til erektion kan blive nedsat efter strålebehandlingen.
Opstår der bivirkninger, er det vigtigt, at du fortæller os om dem.
Forholdsregler under strålebehandling
Vi fraråder, at du tager antioxidanter som for eksempel Q10 eller store doser C- vitaminer under strålebehandling, men du må gerne tage en almindelig vitaminpille. Det er vigtigt, at du drikker rigeligt for at undgå, at urinen bliver koncentreret.
Du må gerne fortsætte med dine almindelige fysiske aktiviteter, men det er vigtigt, at du stopper, hvis du mærker ubehag, smerter eller hævelser i benene. Det er naturligt, at der følger træthed med, når du er i strålebehandling.
Efter endt strålebehandling
Efter behandlingen foregår din opfølgning i Klinik 4 i Afdeling for Kræftbehandling, som det er beskrevet i patientinformationen ”Opfølgning efter 35 strålebehandlinger af prostatalejet”.