Katekolaminer, undersøgelse for

Information om hvad katekolaminer er og hvordan du udfører undersøgelsen.

Hvad er katekolaminer?

Katekolaminer er stresshormoner som for eksempel adrenalin og noradrenalin. Adrenalin og noradrenalin udskilles fra binyremarven og kan måles i urinen.

Formålet med undersøgelsen

Ved denne undersøgelse kan man vurdere kroppens produktion af stresshormoner. Undersøgelsen kan blandt andet bruges til at stille diagnosen ”Fæokromocytom”, som er en sjælden hormonproducerende knude i binyrerne.

Forberedelse

Fra dagen før og imens du bliver undersøgt må du ikke drikke kaffe. Du må heller ikke spise banan, ananas og valnødder.

Hvad skal du gøre

Det kan være svært at få en sikker information om, hvor meget af et stof man udskiller i en enkelt vandladning. Derfor er det nogle gange nødvendigt at måle udskillelsen af et stof i urinen over et eller flere døgn.

Du skal derfor opsamle urin 2 døgn i træk. Tidspunktet, hvor du ønsker at begynde, har ingen betydning, men det kan fx være fra én morgen kl. 8.00 til 2 dage senere kl. 8.00. Det er vigtigt, at ingen urin går til spilde.

Du skal opsamle urinen i en plastdunk, der er tilsat saltsyre for at konservere urinen.

Dunken er mærket med navn og cpr-nummer. Dunken skal opbevares køligt, når du ikke bruger den.

  1. Du skal starte opsamlingen på tom blære. Derfor skal du lade vandet i toilettet om morgenen kl. 8.00 og notere dato samt tidspunkt på dunken.
  2. Herefter skal du opsamle al urin frem til og med kl. 8.00 næste dag. Det vil sige, at du skal lade vandet i dunken hver gang. Noter tidspunktet. 1. opsamling er nu afsluttet.
  3. Næste gang du skal lade vandet, skal du gemme urinen i ny dunk. Fortsæt indtil dag 3 kl. 8.00 og noter tidspunktet. 2. opsamling er nu afsluttet.

Du skal aflevere dunkene:

Herlev Hospital
Urinvejssygdomme, klinik 1
Borgmester Ib Juuls Vej 5
Opgang 3, 4. etage, E1

Svar på undersøgelsen

Du vil få svar ca. 4 uger efter undersøgelsen.

Redaktør