Luftvejene, kikkertundersøgelse af

(EBUS - lokalbedøvelse) Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris.


Kort om undersøgelsen

Når du skal have lavet en kikkertundersøgelse af dine luftveje, undersøger vi slimhinderne i dine luftrør og eventuelt lymfeknuderne i brystkassen. Hvis vi ser forandringer i vævet, tager vi prøver.

Selve undersøgelsen varer 30-60 minutter, men du skal sætte hele dagen af. Der går tid med forberedelse til undersøgelsen, og bagefter holder vi øje med dig et stykke tid for at sikre os, at du har det godt, inden du tager hjem.

Vigtig forberedelse

Blodprøver og samtaler dagen før

Dagen før undersøgelsen skal du have taget blodprøver. Vi taler også med dig om dit forløb, bedøvelsen og selve undersøgelsen. Du skal regne med ventetid mellem de forskellige undersøgelser og samtaler. Vi indlægger dig med det samme, så du bliver og overnatter på hospitalet.

Kontakt os, hvis du tager medicin

Hvis du tager medicin, skal du ringe til os og høre, om du skal holde pause med medicinen og hvor længe.


Undgå rygning

Du skal stoppe med at ryge 5 dage inden  undersøgelsen, da rygning kan påvirke resultatet. Spørg din egen læge, i din kommune eller på hospitalet, hvis du har brug for støtte og vejledning.

Fjern makeup, neglelak og smykker

Du skal fjerne al makeup og neglelak inden din aftale. Har du kunstige negle, skal du også fjerne dem hjemmefra. Vi har brug for at kunne se din huds naturlige farver af hensyn til din sikkerhed under undersøgelsen. Ur, smykker og piercinger skal du også tage af hjemmefra og lade blive hjemme. Du har selv ansvaret for de ting, du tager med. Hospitalet erstatter som udgangspunkt ikke tabte eller stjålne ting.

Illustration af krop

På hospitalet

Du skal faste inden undersøgelsen

Du skal faste inden undersøgelsen. Det vil sige:

  • 6 timer før din undersøgelse skal du stoppe med at spise. Det gælder også tyggegummi, bolsjer og pastiller.
  • 6 timer før skal du stoppe med at drikke mælkeprodukter og juice med frugtkød. Du må heller ikke drikke mælk i din kaffe eller te.
  • 2 timer før skal du stoppe med at drikke alle former for kold og varm væske. Vi anbefaler, at du som det sidste drikker et stort glas saft. Sukkeret i saften modvirker kvalme og utilpashed.
  • 2 timer før skal du stoppe med at ryge, da rygning giver mavesyre.

Din mavesæk skal være tom for at undgå, at der løber maveindhold op i lungerne, mens du er bedøvet.

Hvis du har diabetes, gælder der særlige forholdsregler. Det kan du læse om i din indkaldelse.

Fortæl os, hvis du har kunstige tænder

Du skal fortælle os, hvis du bruger fx tandprotese eller har stifttænder, så vi kan tage hensyn til det.

Du bliver lokalbedøvet

Du er vågen, mens vi undersøger dig, men kropsdel er bedøvet. Du vil derfor ikke føle smerte, men du kan mærke berøring og tryk.

Undersøgelsen

Når bedøvelsen virker, fører lægen en slange med et ultralydshoved ned i dit luftrør eller spiserør gennem næsen eller munden. Lægen undersøger slimhinderne og lymfeknuderne. Det kan være ubehageligt, i det øjeblik slangen passerer næsen og svælget.

Lægen tager prøver, som undersøges nærmere.

Undersøgelsen varer 30-60 minutter, alt efter hvor mange prøver, der tages.

Eksempel på tabel

(Er også en frase. Man kan ikke caption-opmærke i Sharepoint tabel-editor, men det er et udviklingsønske vi har i backlog)

K-overskrift 1​
​K-overskrift 2
​K-overskrift 3
​K-overskrift 4
​1. kolonne1
​Tekst
​Tekst
​Tekst
​1. kolonne 2
​Tekst
​Tekst
​Tekst

Du skal faste efter undersøgelsen

Du skal faste i op til 3 timer efter undersøgelsen, mens vi holder øje med, hvordan du har det.

Hjemme igen

Vigtige forholdsregler de første 24 timer

Når du har været bedøvet, gælder der nogle regler for dig de første 24 timer. Vær opmærksom på, at du:

  • ikke bør være alene
  • ikke må køre bil
  • ikke må betjene maskiner
  • ikke bør drikke alkohol.

Vi anbefaler, at du bliver på hospitalet, hvis du bor uden for Sjælland, eller hvis du er i behandling med blodfortyndende medicin.


Svar på undersøgelsen

Du får svar ved en samtale efter cirka 2 uger. Hvis du ikke allerede har en tid, indkalder vi dig til en ny aftale.

Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned hjemmefra, så du husker at stille dem. Du er meget velkommen til at tage en pårørende med til samtalen.

Du får mere information med hjem

Vi giver dig information om, hvad du skal være opmærksom på, når du er hjemme igen. I informationen kan du læse om praktiske forholdsregler og se, hvad du skal gøre i forhold til fx hygiejne eller smerter.

Overskrift til videoafsnit

Vi skal ifm video afklare om den skal kode-indlejres i artiklen eller om vi linker til videoer med "pæne og korte" URLer som også kan bruges i printoutputtet. Vi har kravstillet video-indlejring suppleret med et datafelt i artikelskabelonen, hvor redaktøren kan indsætte et link til videon til brug i pdf-outputtet. Men hvis der er flere videoer bliver denne løsning ikke godt. Det taler for en løsning hvor vi linker til videoer og ikke indlejrer direkte på siderne. Det kan så overvejes om videolinket kan få et lille videoikon i både html og pdf-output. Uden at det skal være et acceptkriterie

Her skal være en tekst før video

Link eller indlejring?

(02:15 min)

Få mere viden

Du kan få mere viden om kikkertundersøgelse af luftvejene på www.patienthåndbogen.dk. Søg på ’bronkoskopi’.

På www.bispebjerghospital.dk/patientguiden kan du og dine pårørende få viden om dine rettigheder og få gode råd og redskaber, der hjælper dig i dit forløb.


Redaktør