Kopipræparat – hvad betyder det?

Når patentet på et lægemiddel udløber, må præparatet kopieres af andre medicinvirksomheder. Men er indholdet i medicinen det samme? Læs mere her.

Skal det være det samme præparat, eller vil du ha' et billigere? 

Det spørgsmål på apoteket kan du sikkert nikke genkendende til. Alle vil gerne have et billigere præparat, men kun hvis medicinen er lige så god som den  medicin, du plejer at få.

Hjælpestoffer til forskel

Kopipræparater udvikles, når patenter for et lægemiddel udløber. Herefter kan lægemiddelindustrien ansøge Lægemiddelstyrelsen om at fremstille og sælge et produkt med nøjagtigt samme aktive indholdsstof som originalen. Det eneste, der kan adskille sig, kan være de hjælpestoffer, man tilsætter medicinen. Derfor kan der være forskel i pillernes størrelse, farve eller smag, alt efter hvilke hjælpestoffer der er tilsat.

Kopipræparater er billigere

Det tager rigtig mange år at udvikle ny medicin, og det er en udgiftstung affære. Når der ikke længere er udviklingsudgifter forbundet med at producere medicinen, er der kun produktionsomkostningerne tilbage. Derfor er kopimedicin normalt væsentlig billigere at købe.

Når patenter udløber, kommer der ofte flere forskellige slags kopipræparater på markedet, og de kan også variere i pris.

Redaktør