Målrettede mellemmåltider

Vi kan få patienter med nedsat appetit til at spise mere, hvis vi satser på mellemmåltider og tilpasser dem efter, hvad patienterne har mest lyst til.

Seniorforsker  Anne Marie Beck: Det rette mellemmåltid kan være afgørende for patientens lyst til at spise. Måltidet skal være nøje afstemt efter smags- og teksturfavoritter og serveres, når appetitten er størst.

Af Ida Marie Steensborg

Hvornår på dagen har du mest lyst til et mellemmåltid, og hvad skal det bestå af?

Det er to vigtige spørgsmål at kende svaret på, når man arbejder med patienter med stærkt nedsat appetit. For et tilstrækkeligt energiindtag og en god ernæringstilstand har positiv betydning for behandlingsforløbet.

Flydende og bløde fødevarer hitter

Patienter med leukæmi, lymfe- og knoglemarvskræft foretrækker fx at få serveret mellemmåltidet om
formiddagen, og det skal helst bestå af noget flydende – fx juice – eller noget blødt – fx is.

Generelt foretrækker de fleste kræftpatienter fødevarer som frisk frugt, is, ost og kartoffelmos med bacon, hvorimod kun meget få er til kornretter som perlebyggrød. Det viser en undersøgelse blandt hæmatologiske kræftpatienter på Herlev Hospital i et kandidatspeciale af Signe Okkels.

Billeder hjælper appetitten på vej

Undersøgelsen viser også, at billeder af mad og drikke som indikator for spiselyst svarer nøje til, hvor godt patienterne kan lide fødevarerne, når de får dem at smage.

- Billeder er et effektivt redskab til at finde frem til, hvilke fødevarer man kan have størst held med at få
patienterne til at spise, siger seniorforsker, klinisk diætist Anne Marie Beck fra Enheden for Forskning i
Ernæring i Centralkøkkenet (EFFECT). Hun har været vejleder på specialet.

- Det kan nok sammenlignes med, når vi andre får lyst til at lave noget mad ud fra indbydende billeder i en kogebog. Her har man også en forventning om, at det smager godt, når det ser lækkert ud.

Desuden er det en god idé at kombinere ting, patienterne har mindre lyst til, med noget de har meget lyst til:

- Ved fx at tilbyde frisk frugt sammen med noget mere fedt- og proteinholdigt kan man lokke lidt ekstra kalorier patienten, siger Anne Marie Beck.

Forebygge underernæring

Undersøgelsens resultater kan også bruges forebyggende:
- At man kan øge patienters appetit og få dem til at spise mere ved at tilbyde mere specifikt tilpassede mellemmåltider, er brugbar viden for afdelinger med kræftpatienter i forhold til at undgå underernæring, siger Anne Marie Beck.

Hun fortæller samtidig, at EFFECT ønsker at videreføre projektet:

- Vi er i fuld gang med at søge midler til at afdække mellemmåltidernes betydning for kræftpatienters behandlingsforløb og livskvalitet.