Herlev viser vejen til rent vand

Herlev markerer sig på verdenskortet som det første hospital med eget rensningsanlæg, der renser spildevandet for miljø- og sundhedsskadelige medicinrester.
Af Ida Marie Steensborg

Projektdirektør Connie Barfoed og projektleder, ingeniør Jess Krarup ved tankene i det nye rensningsanlæg, som ved hjælp af kul, ozon og UV renser hospitalets spildevand for skadelige lægemiddelrester.

Herlev Hospital er helt fremme på miljøområdet og giver med det nye rensningsanlæg et kvalificeret bud på, hvordan man kan håndtere de store mængder miljø- og sundhedsskadeligt spildevand, som landets hospitaler udleder hver dag.

- De kommunale rensningsanlæg er ikke gearet til at rense spildevand fra hospitaler i tilstrækkelig grad. Det har vi nu fundet en løsning på ved at have fået vores eget anlæg, siger projektleder, ingeniør Jess Krarup fra Byggeafdelingen.

Herlev er first mover

Rensningsanlægget er resultatet af et såkaldt OPI-samarbejde (Offentlig-Privat Innovation). Det er etableret af Grundfos BioBooster, som har sat alle sejl til for at levere den mest moderne teknologi. Projektet er det største og mest innovative af sin slags både herhjemme og i udlandet.

- Det er en fantastisk mulighed for at vise, at Herlev Hospital ønsker at gå forrest på det her område ved at etablere et anlæg og opnå erfaringer, som andre hospitaler og myndigheder verden over kan få gavn af, siger Byggeafdelingens projektdirektør Connie Barfoed.

Stor interesse udefra

Allerede i byggeprocessen har interessen udefra været stor:

- Vi har haft mange henvendelser og besøg af lokale borgere og fagfolk fra både ind- og udland, der er meget optagede af projektets store potentiale, fortæller Connie Barfoed.

Rensningsanlægget ligger bag Arkaden på den sydlige del af hospitalets område. Anlægget er lukket og uden støj- og lugtgener. Bygningens glasfronter giver kig ind til det avancerede anlæg.

Første test imponerer

Rensningen vil årligt skåne vandmiljøet for 190.000 kubikmeter spildevand fyldt med lægemiddelrester og bakterier. Stoffer, som ellers ville forurene det kommunale rørsystem og i sidste ende blive lukket ud i havmiljøet til gene for dyr og planter.

Spildevandet behandles med en særlig membran bioreaktor-teknologi (MBR) og efterbehandles med aktiv kul, ozon og UV-bestråling. En metode, der lader til at virke:

- De første prøver på det rensede vand ligger enten under de tilladte grænseværdier, eller også kan de skadelige stoffer slet ikke spores. Så det tegner utrolig positivt, siger Jess Krarup.

Fra skadeligt spildevand til rent drikkevand

Projektet rummer også flere interessante fremtidsperspektiver:

- Hvis vi får tilladelse til at lede det rensede spildevand til regnvandskloakken – dvs. uden om det kommunale rensningsanlæg – kan vi årligt spare flere millioner i vandafledningsafgift til kommunen. Og på den måde kan anlægget tjene sig selv ind på seks-syv år, fortæller Jess Krarup.

- Desuden kan det rensede vand anvendes som teknisk vand til hospitalets mange køleanlæg og måske til toiletskyld på længere sigt.

Men ambitionerne stopper ikke her:

- Vi håber, at vandet kan blive så rent, at det i princippet kan drikkes, siger Jess Krarup.