Hver tiende dansker lider af hjertesygdom: Er du i risiko?

​Et nyt fænomen kan identificere personer med høj risiko for at udvikle hjertesygdom. Det har forskere på Herlev og Gentofte Hospital fundet ud af ved at analysere hjertets cyklus.

Vent...

Hjertets rytme og lyde bliver ofte undersøgt ved et besøg hos egen læge. Et nyt fænomen giver nu svar på, hvordan hjertesygdom udvikler sig. Forskerholdet fra hjerteafdelingen på Herlev og Gentofte Hospital har undersøgt 2.400 personer og vist, at en forsinket sammentrækning af hjertet hænger sammen med risikoen for at få blodpropper og udvikle hjertesvigt. Og det kan bruges til at identificere personer med høj risiko for at blive hjertesyge.

Indtil videre er fænomenet relativt nyt, men konklusionen er entydig:

- Vi kan med langt større sikkerhed kortlægge, hvem blandt danskerne, der inden for 3-10 år vil udvikle hjertesygdom. Fordelen er, at når vi præcis ved, hvem der har risiko for at blive hjertesyge, kan vi langt bedre behandle og forebygge at det sker, forklarer læge Philip Brainin.

En del af resultaterne er netop blevet publiceret i det internationalt anerkendte videnskabelige tidsskrift Journal of the American Heart Association. Resultaterne bliver også præsenteret på de danske hjertelægers årlige kongres.

Store perspektiver

Resultaterne er skabt gennem forskning, der omfatter ultralydsundersøgelser af både raske og allerede hjertesyge personer. Denne kombination har styrket forskerholdets fund og gjort, at den nye viden kan bruges på en bred gruppe af personer. Deriblandt helt almindelige personer uden tidligere tegn på hjertesygdom. Resultaterne åbner for et nyt felt, der rummer store perspektiver for, at forskerne bedre kan forstå de risici, der ligger til grund for hjertesygdom.

- Fundene er unikke og giver os en helt ny forståelse for hvordan hjertet arbejder, siger læge og Ph.d. Tor Biering-Sørensen, der sammen med forskerne på Gentofte Hospital er blandt de førende i verden på dette område.

Forskergruppens ekspertise omfatter avancerede analyser af hjertets bevægelser ved brug af avanceret ultralyd. Gruppen samarbejder med flere internationale eksperter, der har placeret Gentofte Hospitals forskere blandt de førende i verden. Aktuelt arbejder gruppen på at finde nye metoder og markører til at stille en tidlig diagnose og give bedre prognoser ved hjertesygdom.

Til venstre: Ultralydsundersøgelse af hjertet. Til højre: Analyse af hjertets bevægemønster.
Kilder: www.saintlukeskc.org og Gentofte Hospital, Ultralydslaboratoriet