Herlev-professor med i kæmpe europæisk diabetesprojekt

​EU har netop bevilget 35 mio. euro til forskning i type 1-diabetes, der skal hjælpe til tidligere opsporing og hurtigere og mere præcis behandling. Professor Flemming Pociots team får bevilling på 2 mio. euro.

Projektet, INNODIA, der har fået den hidtil største EU-bevilling til type 1-diabetes, skal blandt andet gå i dybden med et protein, som professor Flemming Pociot, Herlev og Gentofte Hospital, har forsket i igennem flere år. De foreløbige resultater viser, at proteinet beskytter de insulinproducerende betaceller.

Proteinet kan have stor betydning for såvel diagnose som behandling. I diagnosesammenhæng kan proteinet være en biomarkør for, hvor fremskreden patientens diabetes er.

Manglende behandling slider på betacellerne

"Selv om type 1-diabetes er en de nemmeste sygdomme at diagnosticere, er det afgørende, at vi får opsporet diabetikere så tidligt som muligt, og får sat den rette behandling i gang. Proteinet kan hjælpe os med at afgøre, om vi kan få betacellerne til selv at producere insulin," siger Flemming Pociot, der understreger, at selv efter få måneders ubehandlet type 1-diabetes sker der et betydeligt slid af betacellerne.

Flemming Pociot skal sammen med professor Søren Brunak, KU/DTU, være ansvarlige for ét af fem store temaer i forskningsprojektet.

De to danske professorer får ansvaret for projektets dataindsamling og –analyse. En af de helt store udfordringer bliver at harmonisere indsamlingen af data om diabetespatienter i hele EU, så de tolkes på tværs af grænserne.

Ensretning af data

"Vi får en KÆMPE IT-udfordring. Bare detaljer, som hvilke enheder man anvender eller sætter man komma eller punktum, kan give store problemer, " fortæller Flemming Pociot.

Projektet er translationel forskning – hvilket vil sige, at nye opdagelser skal oversættes til patientens seng og tilbage igen. Den helt store styrke ved projektet er ud over, at man samler nogle af Europas bedste forskere, at man får adgang til data fra en meget stor gruppe patienter.